Wat is hypotheekrente?

Wat is hypotheekrente?
Wat is hypotheekrente?
Leestijd: 2 minuten

Financiële onderwerpen zijn voor veel consumenten behoorlijk ingewikkeld. Lang niet elke Nederlander heeft namelijk een economie- of wiskundeknobbel. Toch is enige kennis van geldzaken eigenlijk onmisbaar. Wie zijn belastingaangifte doet zal het daar ongetwijfeld mee eens zijn.

Speciaal voor huiseigenaren en voor consumenten die overwegen een (eerste) woning te kopen is het daarom van belang dat er even aandacht wordt besteed aan een onderwerp waar huizenbezitters sowieso mee te maken krijgen. Dat onderwerp is de hypotheekrente. En we verklappen het alvast: ook de ‘beruchte’ hypotheekrenteaftrek komt dan aan bod.

Hypotheekrente: wat is het?

Hypotheekrente an sich is op zich nog wel redelijk overzichtelijk en ook voor mensen die geen financieel specialist zijn goed te begrijpen. Deze rente laat zich in de basis namelijk vrij goed vergelijken met de ‘gewone’ rente zoals we die kennen bij een afgesloten persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Waar het een stukje ingewikkelder wordt is op het punt waar de verschillende tariefgroepen om de hoek komen kijken. Bij een hypotheek kan het namelijk heel goed zijn dat het bedrag van uw hypotheek even hoog is als dat van uw buurman terwijl u wel meer rente (of juist minder) moet betalen dan hij.

Hypotheekrente en tariefgroepen

De verschillende tariefgroepen hebben dus invloed op de hoogte van het hypotheekrentepercentage. Maar hoe zit dat in vredesnaam? Dat heeft voor het grootste gedeelte te maken met het risico van een bepaalde hypotheek. Ook hierin valt hypotheekrente goed te vergelijken met andere type leningen: hoe groter het risico, hoe hoger de rente. Bij een hypotheek draait het met betrekking tot het risico om de verhouding tussen de woningwaarde en het hypotheekbedrag. Deze verhouding wordt ook wel de ‘Loan to Value’ (LTV) genoemd. Hoe hoger de LTV, hoe hoger het rentepercentage van de hypotheek. De LTV in combinatie met de rentevast periode (variabel kan ook) bepaalt in welke tariefgroep u belandt.

Hypotheekrenteaftrek

Wanneer het gaat over hypotheekrente wordt daar meestal in één adem ook de hypotheekrenteaftrek bij betrokken. Hoe zit dat nu eigenlijk? De hypotheekrenteaftrek is een regeling waardoor het gunstiger wordt om een eigen huis te kopen. Dit werkt als volgt. De rente die u betaalt mag u bij uw belastingaangifte aftrekken van uw inkomen (Box 1). Uiteraard wordt uw inkomen dankzij de aftrek lager en dat betekent dat u minder belasting aan de overheid hoeft af te dragen. Dat het dus gunstig is om een eigen huis te kopen met deze regeling is een feit. Dat de overheid minder belasting binnenhaalt (en daarom vaak over de hypotheekrenteaftrek discussieert) overigens ook.

Gerelateerde artikelen
More in Lenen
Steeds meer consumenten gaan voor “groene” leningen
Steeds meer consumenten gaan voor “groene” leningen

Leestijd: 2 minuten Duurzaamheid blijkt voor steeds meer Nederlanders een thema te zijn dat ze belangrijk vinden. Dat is bijvoorbeeld...

Close