Veranderingen in verzekeringen op komst

Leestijd: 2 minuten

Met de jaarwisseling in aantocht, is het ook zo dat er de nodige dingen zullen veranderingen in de verzekeringen. Vooral waar het gaat om de zorgverzekering kiezen veel verzekeraars ervoor om de zaken flink aan te passen. Wat vooral opvalt is dat geneeswijzen die als alternatief of complementair kunnen worden gezien een kleinere plek innemen in het pakket aan vergoedingen in het komende jaar. Vrijwel alle verzekeraars kiezen ervoor om deze stap te zetten. Het is dus ook belangrijk om te weten wat dit gaat opleveren voor jou als verzekerde bij deze maatschappijen.

Beperking van de mogelijkheden

Wat vooral blijkt uit de eerste resultaten van onderzoeken naar hoe de zorgverzekering er in het komende jaar uit gaat zien, is dat de vergoeding flink omlaag gaat voor deze geneeswijzen. Dit kan vaak niet meer dan 650 euro zijn. Wanneer er wel mogelijkheden zijn om hoge vergoedingen te krijgen, dan is daar ook het betalen van een zeer hoge premie voor nodig. Dit bleek eerder ook al meer en meer te gebeuren met het verzekeren van fysiotherapie. Deze veranderingen zullen dan ook de grootste verschuivingen teweegbrengen waar het gaat om de verzekerden. Er is echter meer.

Andere veranderingen in de pakketten

Het is goed om ook te bekijken welke andere veranderingen er plaats gaan vinden in de verzekeringen. Zo zijn er verzekeraars die ervoor kiezen om de alternatieve geneeswijzen helemaal uit bepaalde pakketten te schrappen. Andere verzekeraars kiezen ervoor om dit alleen nog in de duurste pakketten op te nemen. Andere verzekeraars kiezen ervoor om bepaalde pakketten uit het aanbod weg te halen, waardoor de dekking die de verzekerde had dus simpelweg niet meer zal bestaan in het komende jaar. Dit maakt het dus ook belangrijk om dit soort zaken goed in het oog te houden voor de eigen verzekeraar.

Opletten met overstappen

De oplossing lijkt natuurlijk in het overstappen te zitten. Toch is het belangrijk om ook de veranderingen op dit gebied in de gaten te houden. Zo zijn er verzekeraars die bepaalde pakketten wel behouden, maar alleen voor bestaande klanten. Het is dan dus niet mogelijk om je op die manier te verzekeren wanneer je hier als nieuwe klant komt. De kans dat je dus bepaalde zaken niet meer kan verzekeren, of hooguit tegen lagere vergoedingen, is daardoor ook een flink stuk groter geworden. Het is zaak om dit goed in het oog te houden het komende jaar.

Opvallende stap

Dat hiervoor gekozen wordt door de verzekeraars is wel een opvallende stap te noemen. Voor één op de vier verzekerden is de mogelijkheid om alternatieve en complementaire geneeswijzen te verzekeren wel van grote waarde. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken. Eén op de tien Nederlanders maakt regelmatig gebruik van deze diensten. Het is dus zeker ook zo dat er de komende tijd veel gekeken wordt naar de mogelijkheden die er nog liggen. Experts verwachten meer dan ooit dat vergelijkingstools en -websites worden ingezet door klanten om de juiste afweging te kunnen maken voor de verzekering.