Tips voor het kiezen van de juiste Creditcard

Restschuld hypotheek steeds vaker meegefinancierd
Tips voor het kiezen van de juiste Creditcard

Creditcards worden over het algemeen aangeboden door financiële instellingen zoals banken. De laatste tijd beginnen echter ook andere ondernemingen zich op de creditcardmarkt te begeven. Een voorbeeld van zo’n andere partij is de ANWB, waar leden sinds kort ook een creditcard aan kunnen vragen. Dat een creditcard handig is om te gebruiken tijdens een vakantie of om (online) reserveringen te maken is inmiddels wel bekend. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van de creditcard die het best bij jou past? In de onderstaande tekst gaan we de belangrijkste zaken één voor één langs.

VISA, mastercard, of nog een andere creditcard?

De twee bekendste namen, althans in Nederland, als we het hebben over creditcards zijn waarschijnlijk VISA en Mastercard. Dat betekent echter niet dat een creditcard van één van deze twee bedrijven ook direct de creditcard van jouw keuze moet zijn. Andere bedrijven die een eigen creditcard aanbieden zijn onder anderen American Express en Cirrus.

De kosten van een creditcard

Voor een creditcard betaal je meestal een vast bedrag per jaar om gebruik te kunnen maken van de kaart. Bij veel banken, zoals bijvoorbeeld ABN Amro en de Rabobank is het ook mogelijk om een creditcard aan te schaffen als onderdeel van een totaalpakket waarbij ook een spaar- en betaalrekening zijn inbegrepen. Bij het vergelijken van creditcards staan de kosten die met de aanvraag van een creditcard gemoeid zijn duidelijk aangegeven in de ‘vergelijkingstool’.

Verzekeringen bij je creditcard

Bij de meeste creditcards maakt de eigenaar gebruik van diverse verzekeringen die bij de creditcard zijn inbegrepen. Veruit de meeste creditcards bieden de gebruiker een aankoopverzekering. Dit houdt in dat een aankoop tot een bepaald aantal dagen na aanschaf is verzekerd tegen diefstal, verlies of beschadiging. De looptijd van de verzekering kan per creditcard verschillen. Vaak gaat het om een periode van 180 dagen gedurende welke tijd het product dat is aangeschaft met een creditcard op deze manier is verzekerd. De wat ‘exclusievere’ (en dus ook vaak duurdere) creditcards hebben meestal een langere looptijd van de aankoopverzekering. Voor zogenaamde “golden” of “platinum” creditcards is een looptijd van 365 dagen gebruikelijk. Naast de aankoopverzekering maken gebruikers van dit soort creditcards ook nog gebruik van extra verzekeringen. Deze verzekeringen kunnen per aanbieder verschillen. Voorbeelden van dergelijke verzekeringen zijn hulpverleningsverzekeringen en vluchtvertragingsverzekeringen.

Minimaal bruto en netto jaarinkomen

Creditcardmaatschappijen willen er zeker van kunnen zijn dat het geld dat je uitgeeft met je creditcard ook weer binnen de verplichte termijn wordt terugbetaald. Dat is de reden dat de meeste maatschappijen eisen stellen aan het minimaal bruto of netto jaarinkomen van iemand die een creditcard aan wil vragen. Voordat je overweegt om een creditcard aan te schaffen is het dus verstandig om goed naar je eigen financiële positie te kijken. Voor veel creditcards is een minimaal netto maandinkomen van 1150 euro vereist. Dit bedrag kan verschillen per creditcardaanbieder. Voldoe je niet aan de eisen die de maatschappij stelt met betrekking tot je inkomen dan kan je iemand anders vragen om garant voor jou te staan. Ook is een debitcard een optie. Bij dit type creditcard wordt er namelijk niet gekeken naar het inkomen omdat u alleen geld uitgeeft dat u zelf op de kaart hebt gestort.

Extra service als creditcardhouder

Wanneer je kiest voor een creditcard uit het hogere segment (een golden, platinum of soortgelijke creditcard) krijg je als kaarteigenaar vaak een aantal extra services aangeboden. Per creditcard en per aanbieder kunnen deze services verschillen. In veel gevallen gaat het in dit soort gevallen om zaken als extra korting bij online aankopen of extra service als je het slachtoffer bent geworden bij onterechte afschrijvingen. Ook komt het vaak voor dat de extra service er uit bestaat dat je geen eigen risico hebt bij zaken als fraude of diefstal van je creditcard.

Tips voor het kiezen van de juiste Creditcard
3.2 (63.33%) 6 stemmen
Gerelateerde artikelen