Tienjaarsdepositorente ING naar beneden bijgesteld

Tienjaarsdepositorente ING naar beneden bijgesteld
Tienjaarsdepositorente ING naar beneden bijgesteld
Leestijd: 2 minuten

Het einde lijkt voor spaarders nog lang niet in zicht: al geruime tijd verlagen de diverse banken de spaarrentes en deze trend lijkt zich nog wel even door te zetten. Wat dat betreft is het besluit dat ING op 2 maart naar buiten bracht niet echt opvallend, maar wel typerend. Wederom is er namelijk een grote bank die de rente (nog verder) verlaagt. De tienjaarsdepositorente van deze financiële instelling wordt namelijk teruggeschroefd van 0,65 procent naar 0,60 procent. Dat lijkt een kleine stap, en is het misschien ook wel, maar wanneer we ons realiseren dat klanten van deze bank in augustus 2015 nog op een rente van 1,1 procent konden rekenen zien we dat een aantal kleine stapjes eenvoudig leiden tot een gestaag dalende lijn. Je geld voor tien jaar vastzetten bij ING levert je momenteel dus amper iets op.

Heeft lage spaarrente negatief effect op de banken?

Je zou zeggen dat er voor de gemiddelde spaarder ergens een kantelpunt komt waarop hij besluit zijn geld van de spaarrekening te halen en thuis te bewaren, of – en dat komt inderdaad steeds vaker voor – het geld op een andere manier te investeren, bijvoorbeeld in aandelen. Toch is de mening van de meeste banken dat particulieren ongeacht de rentestand wel op hun spaarrekening laten staan. Gedeeltelijk hebben ze daar gelijk in. Zo groeit het aantal spaarrekeningen dat geopend wordt bij bijvoorbeeld SNS Bank nog steeds.

Aan de andere kant is er, wanneer we breder kijken en de hele Eurozone erbij betrekken, wel degelijk een tendens om geld bij de bank weg te halen. Dit gebeurt overigens met name in landen waar het vertrouwen in de banken tot een absoluut minimum is gedaald: denk bijvoorbeeld aan Griekenland. In Nederland loopt het (bijvoorbeeld gezien de cijfers van SNS) nog niet zo’n vaart.

Waarom sparen bij lage rente?

We zien dus dat diverse banken hun rentepercentages blijven verlagen. De tienjaarsdepositorente van ING is daar een perfect voorbeeld van. Toch stallen veel mensen hun geld nog steeds op een spaarrekening. Waarom doen ze dat? CEO Maurice Oostendorp van SNS Bank die zich geconfronteerd ziet met een toenemende vraag naar spaarrekeningen heeft daar wel een verklaring voor: boven alles speelt volgens hem het idee van “je spaargeld even veilig bij de bank zetten.” Daar heeft hij natuurlijk een punt, aangezien spaargeld bij Nederlandse banken valt onder het depositogarantiestelsel van De Nederlandsche Bank (DNB). Op een spaarrekening staat je geld dus ongeacht de rentestand in elk geval safe. Inbrekers en andere criminelen kunnen er niet zomaar bij, en omdat je het niet contant in huis hebt is de verleiding minder groot om het zonder na te denken uit te gaan geven.

1.9/54 ratings
Gerelateerde artikelen