Telefoonabonnement met gratis smartphone is lening

Telefoonabonnement met gratis smartphone is lening
Telefoonabonnement met gratis smartphone is lening

De kredietregels zijn nu ook van toepassing op de telecombranche als gevolg van de uitspraak van de Hoge Raad in 2014 en beslissing van Minister Dijsselbloem. Een telefoonabonnement met gratis smartphone wordt gezien als een lening en valt onder de Wet op het financieel toezicht (Wft). Een aanbieder van telefoonabonnementen met smartphones dient consumenten te informeren over de rente die wordt berekend over de smartphonelening en er moet een waarschuwing aanwezig zijn met “Let op, geld lenen kost geld”. Ook dienen telefoonabonnementen te worden geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie, zodat andere kredietverleners de telefoonlening kunnen zien.

Telecomsector dient zich nu echt te houden aan kredietregels

Minister Dijsselbloem heeft besloten zich aan te sluiten bij de uitspraak van de Hoge Raad (13 juni 2014). In het arrest van de Hoge Raad staat dat de telecomsector zich dient te houden aan de eisen van kredietregels. Telecomproviders, MKB-Nederland en VNO-NCW verzochten na het arrest om een uitzondering voor de telecomsector, maar deze is afgewezen. Volgens Dijsselbloem is een aanpassing van de wet niet wenselijk en niet te rechtvaardigen. Het toepassen van kredietregels op telefoonabonnementen levert volgens Dijsselbloem een waardevolle bijdrage aan de aanpak van schuldenproblematiek, een onderwerp dat hoog op de agenda van de Tweede Kamer staat. Daarnaast dwingt het de telecomsector tot meer transparantie over wat zij aanbiedt.

Kredietregels voor telecomwebsites

– Telecomwebsites zijn verplicht een kredietwaarschuwing te plaatsen bij smartphones waarvoor een telefoonlening wordt aangegaan hoger dan 250 euro.

– Telefoonaanbieders moeten consumenten infomeren over de kredietvoorwaarden (onder andere door verstrekking van het rentepercentage).

– Kredietaanbieders moeten toetsen of de consument de bijkomende maandelijkse lasten wel kan dragen.

– Indien de lening hoger is dan 250 euro, dient deze te worden geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Op deze manier is de lening ook bekend bij andere kredietverstrekkers.

– Het moet voor consumenten mogelijk zijn om geschillen over het voor het toestel verleende krediet voor te leggen aan het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD). Voor de aangesloten partijen zijn uitspraken over geschillen over kredietovereenkomsten bindend.

De regels voor kredietverstrekking zijn alleen van toepassing indien de waarde van de smartphone hoger is dan 250 euro. De regels zijn overigens niet van toepassing op consumenten die een aanbetaling doen op hun telefoonlening die zo hoog is dat er een lening overblijft die minder is dan 250 euro.

Telefoonabonnement met gratis smartphone is lening
4 (80%) 1 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Lenen
Advies aan regering: laat mensen minder lenen voor eigen woning
Advies aan regering: laat mensen minder lenen voor eigen woning

Sommige zaken lijken zo gewoon dat de gemiddelde consument zich er amper vragen bij stelt. Neem nu de financiering van...

Sluiten