Stappenplan voor het kiezen van de juiste zorgverzekering

Stappenplan voor kiezen juiste zorgverzekering 2016
Stappenplan voor het kiezen van de juiste zorgverzekering

Alle premies voor zorgverzekering 2016 zijn bekend gemaakt door de zorgverzekeraars. Het kabinet maakte tijdens Prinsjesdag 2015 bekend dat de gemiddelde zorgpremie met 7 euro per maand zou stijgen. Gelukkig is dit niet het geval, de gemiddelde stijging van de premie van de zorgverzekering 2016 (basisverzekering) is € 4,05 per maand. Dat komt neer op bijna 50 euro op jaarbasis. In 2015 lag de gemiddelde premie voor de basisverzekering op € 98,34. In 2016 is dat € 102,36 per maand. De premies van de zorgverzekeringen 2016 liggen dit jaar ver uit elkaar. Daarom is het zeker aan te raden om zorgverzekeringen te vergelijken. Hieronder vindt je een handig stappenplan waarmee je de juiste zorgverzekering 2016 kunt kiezen.

Stap 1: Welke zorg hebt u in 2016 nodig?

Allereerst dien je jezelf af te vragen welke zorg je in 2016 nodig hebt. Dit is niet geheel met zekerheid te zeggen, maar je kunt wel de kansen inschatten. Op basis van deze gegevens kun je op de juiste manier zorgverzekeringen vergelijken en de juiste basisverzekering en aanvullende verzekering en/of tandartsverzekering voor 2016 kiezen.

Voorbeelden van zorgkosten waar u mee te maken kunt krijgen:
– Huisarts
– Ziekenhuiszorg
– Orthodontie
– Tandarts
– Bril of lenzen
– Psychologische zorg
– Fysiotherapie

Stap 2: Kijk goed naar welke zorg verzekerd wordt door het basispakket van zorgverzekering 2016

Wat ieder jaar wel en niet door de basisverzekering wordt vergoed, wordt bepaald door de overheid. De basisverzekering vergoedt zorg zoals huisartsenzorg, ziekenhuiszorg, wijkverpleging en tandartszorg voor kinderen tot 18 jaar. Door goed te kijken naar welke zorg je nodig denkt te hebben in 2016 kun je controleren of deze zorg gedekt wordt door de basisverzekering 2016. Mocht het zo zijn dat er zorgkosten tussen zitten die niet gedekt worden, dan kun je  overwegen een aanvullende verzekering en/of tandartsverzekering af te sluiten.

Stap 3: Kies het juiste basispakket van zorgverzekering 2016

Restitutie zorgverzekering
Bij sommige verzekeringen kun je alleen maar voor een restitutie verzekering kiezen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij DSW, OHRA, Ditzo, Delta Lloyd en Kiemer. Een restitutieverzekering wil zeggen dat je vrije zorgkeuze hebt. Je krijgt 100% vergoed wanneer je naar een contracteerde zorgverlener of niet-gecontracteerde zorgverlener gaat.

Natura zorgverzekering
Vindt je het niet erg om naar een gecontracteerde zorgverlener te gaan? Dan kan de natura verzekering een optie zijn. Bij de meeste zorgverzekeraars geldt een 100% vergoeding voor gecontracteerde zorgverleners en 75% vergoeding voor niet-gecontracteerde zorgverleners. Een natura verzekering kent een ruimer aanbod met zorgverleners waaruit gekozen kan worden dan de budgetverzekering.

Budget zorgverzekering
De budgetverzekering is de goedkoopste natura verzekering. Dit is een sterk gereguleerde basisverzekering waarbij je een lage premie betaalt, maar je hebt een zeer beperkte keuze uit zorgverleners. Het kan voorkomen dat je ver moet reizen naar bijvoorbeeld een gecontracteerd ziekenhuis. De eigen bijdrage bij dit type basisverzekering kan bovendien flink oplopen. Er zijn zorgverzekeraars die slechts 65% vergoeding betalen wanneer je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Daarnaast dient vrijwel alles zelf online geregeld te worden. Daaronder valt ook het aanvragen van herhaalrecepten via de online apotheek. De budgetverzekering is over het algemeen vooral bedoeld voor gezonde mensen die niet verwachten veel zorgkosten te maken in een jaar.

Stap 4: Kies het juiste eigen risico

Het verplicht eigen risico bedraagt in 2016 385 euro. Het is mogelijk om dit eigen risico te verhogen, dit wordt vrijwillig eigen risico genoemd. Het is per zorgverzekeraar verschillend hoe hoog u het vrijwillig eigen risico kunt kiezen, maar meestal is dit met 100 tot 500 euro. Wanneer u hiervoor kiest krijgt u extra korting op uw zorgpremie. Wel dient u er rekening mee te houden dat u de zorgkosten die onder het eigen risico vallen kunt betalen. Voor de meeste zorg betaalt u geen eigen risico, bijvoorbeeld: huisarts en verloskundige. Het kan zijn dat u naast het eigen risico ook nog een eigen bijdrage moet betalen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij kraamzorg.

Stap 5: Heeft u een aanvullende verzekering en/of tandartsverzekering nodig?

U kunt zich naast de basisverzekering verzekeren tegen zorgkosten die niet vallen onder de basisverzekering, bijvoorbeeld voor brillen/lenzen of fysiotherapie. Dit kan met een aanvullende verzekering. Wanneer u graag tandartskosten wilt verzekeren, kan dat met een aanvullende tandartsverzekering.

Voorbeelden aanvullende verzekeringen:
– Alternatieve geneeswijzen
– Brillen en lenzen
– Fysiotherapie
– Hulp in het buitenland
– Tandarts
– Zwangerschap

Stap 6: Zorgverzekeringen voor 2016 vergelijken

J hebt als het goed is na het doorlopen van stap 1 t/m 5 een beeld gekregen van welke zorg je nodig denkt te hebben in 2016. Je kunt nu de zorgverzekeringen voor 2016 gaan vergelijken. Het is belangrijk om bij het vergelijken te letten op zowel de dekking van de zorgverzekeringen als de premies. De beste keuze is een zorgverzekering die al uw zorg dekt die u nodig denkt te hebben in 2016 tegen een scherpe premie.

Kijk eerst naar welke zorgkosten worden gedekt, dan pas naar de premie

Kijk bij het vergelijken eerst welke zorgverzekeringen de zorg vergoeden die je in 2016 denkt nodig te hebben. Tijdens het vergelijken kun je enkele gegevens invullen om een juist overzicht te krijgen met zorgverzekeringen die aan je eisen voldoen. Zo kun je bijvoorbeeld je geboortedatum ingeven en aangeven hoe de ideale zorgverzekering 2016 eruit ziet. Zo kun je opties kiezen zoals een hoger eigen risico, vrijheid zorgkeuze (restitutie, natura of budget), wel/niet aanvullende verzekering en wel/niet tandartsverzekering. Wanneer je alle opties gekozen hebt om een juist overzicht met zorgverzekeringen te zien te krijgen, kun je gaan letten op de premie. Je kunt nu de juiste zorgverzekering 2016 kiezen tegen de scherpste prijs.

Doorgeklikt naar zorgverzekeraar? Controleer daarna meteen de voorwaarden en vergoedingen

Ben je doorgeklikt naar de zorgverzekering van je keuze? Ga dan direct opzoek naar de verzekeringsvoorwaarden en vergoedingenoverzicht van de gekozen zorgverzekering. Hierin staat precies aangegeven wat de verzekeringsvoorwaarden zijn en wat wel en niet wordt vergoed door de basisverzekering, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen. Het kan verstandig zijn om de gehele lijst met getoonde zorgverzekeringen (die aan jouw wensen voldoen) af te gaan en alle verzekeringsvoorwaarden en vergoedingenoverzichten te controleren. Het afsluiten van een zorgverzekering 2016 is zo gedaan, maar het goed bekijken of een zorgverzekering echt bij jou past heeft tijd nodig. De juiste keuze van een zorgverzekering voor 2016 kan behoorlijk wat geld besparen.

Stap 7: Zorgverzekering 2016 afsluiten

Veel zorgverzekeraars bieden een opzegservice aan. Dat wil zeggen dat je nieuwe zorgverzekeraar kosteloos de zorgverzekering bij de oude zorgverzekeraar voor je opzegt. Het opzeggen van de oude zorgverzekering dient in ieder geval voor 1 januari 2016 te geschieden. Indien een ander voor je de oude zorgverzekering opzegt, vraag hier dan een schriftelijke bevestiging van. Je hebt tot 1 februari 2016 om een zorgverzekering voor 2016 te kiezen. Indien je een zorgverzekering na 1 januari 2016 afsluit, dan zal de nieuwe zorgverzekering met terugwerkende kracht op 1 januari 2016 ingaan.

Mocht je een zorgverzekering hebben afgesloten maar hier toch spijt van hebben, dan kun je binnen 14 werkdagen de zorgverzekering annuleren en kiezen voor een andere zorgverzekering en/of zorgverzekeraar. Zorg er wel voor dat je een schriftelijke bevestiging (per post of e-mail) van de annulering ontvangt om zodoende discussies achteraf te voorkomen.

Stappenplan voor het kiezen van de juiste zorgverzekering
4.5 (90%) 8 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Verzekeren
Zorgverzekering wordt weer stukje duurder
Zorgverzekering wordt weer stukje duurder

De trend waar consumenten al jaren mee te maken hebben zet zich ook in 2016 door. De premie voor de...

Sluiten