Rente Spaarrekening

Rente Spaarrekening vergelijken via Geld24.nl

Een belangrijke reden, wellicht de belangrijkste, om geld op een spaarrekening of in een deposito te storten is het feit dat je rente krijgt uitgekeerd over het bedrag dat je op de spaarrekening of in het deposito hebt staan. Soms wordt voor het begrip ook wel het woord interest gebruikt dat precies op hetzelfde neerkomt. Bij het vergelijken van spaarrekeningen of deposito’s is de hoogte van de rente vaak een belangrijke afweging om uiteindelijk te kiezen voor een bepaalde rekening.

De Spaarrekeningen met de hoogste rente? Klik hier om te vergelijken

Rente Spaarrekening vergelijken

Rente Spaarrekening vergelijken via Geld24.nlWie overweegt een spaarrekening of deposito te openen zal zich vanzelfsprekend goed laten informeren over de rente. Dit is informatie die banken ook duidelijk aan de klant moeten verstrekken.

Waar wel op moet worden gelet is het feit dat diverse banken gebruikmaken van een rentetarief dat ze de basisrente noemen, met daarbovenop nog een rentetarief dat de bonusrente wordt genoemd. Banken die van een dergelijke constructie gebruikmaken hebben bij het rentetarief op hun website of in de informatiefolder vaak een sterretje (*) staan. En zoals we allemaal weten betekent een sterretje: “Opgepast! Kleine lettertjes!”.

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een combinatie van een basisrente en een bonusrente zijn er voorwaarden verbonden aan het ontvangen van de bonusrente. Vaak is één van de voorwaarden dat je tijdens een bepaalde periode geen geld van de spaarrekening opneemt. Doe je dit wel dan wordt alleen de basisrente uitgekeerd. Een belangrijke overweging om mee te nemen dus als je verschillende rente spaarrekeningen gaat vergelijken.

Vaste Rente Spaarrekening

De vorm van rente die op het eerste gezicht het meest overzichtelijk lijkt, en misschien dat ook wel is, is de vaste rente. Deze vorm van rente wordt van te voren vastgesteld door de bank waarna de persoon die de rekening afsluit hiermee akkoord gaat. Vaste rente wordt vaak gebruikt bij rente spaarrekeningen met een langere looptijd. Vaak zijn dit deposito’s. het voordeel van deze rente is dat je altijd weet hoeveel rente je (in geld uitgedrukt) ontvangt. De vaste rente verandert namelijk niet als er veranderende omstandigheden optreden op de financiële markten.

Variabele Rente Spaarrekening

De vorm van rente die de houder van een rente spaarrekening ontvangt is meestal een variabele rente. Dit houdt in dat de bank gedurende de looptijd van de spaarrekening (meestal is er geen specifieke looptijd afgesproken bij een spaarrekening) het rentetarief kan wijzigen. De reden om deze wijzigingen door te voeren hebben vrijwel altijd te maken met veranderende omstandigheden op de kapitaalmarkt.

Banken letten namelijk heel goed op de acties van overkoepelende organen zoals De Nederlandsche Bank (DNB) of de Europese Centrale Bank (ECB). De variabele rente kan voor een houder van een rente spaarrekening zowel goed als slecht uitpakken afhankelijk van de acties van de bank.

Een deposito spaarrekening levert meer op

Als je de verschillende rentestanden gaat vergelijken valt al gauw op dat de rentetarieven die worden geboden bij een deposito een stuk hoger kunnen liggen dan bij een rente spaarrekening. Soms kan dit tot wel bijna 2,5 procent rente schelen. Denk echter niet te snel dat je dus ten allen tijde beter voor een deposito kunt kiezen dan voor een spaarrekening. De reden dat je bij een deposito een hogere rente ontvangt heeft te maken met het feit dat je minder mogelijkheden hebt om met het geld te doen wat je wilt. Een deposito is dus alleen voordelig als je zonder problemen aan de voorwaarden kunt voldoen.

Waarom een hoge rente niet alles zegt bij een deposito

Voordat jij je laat verblinden door de hoge rentetarieven die gehanteerd worden bij de verschillende banken op het gebied van deposito’s is het verstandig om je goed te realiseren dat een deposito een bijzondere vorm van sparen is. Aan de hoge rente zitten een aantal voorwaarden verbonden die het openen van een deposito in sommige gevallen niet de ideale spaarmethode maken.

Als we bekijken wat de term deposito betekent komen we al een stuk verder en is het ook gemakkelijker om te begrijpen waarom banken hoge rentetarieven aanbieden. Deposito betekent letterlijk: “in bewaring geven”, en dat is dan ook precies wat je doet als je een deposito afsluit bij een bank.

Je stalt je geld en spreekt hierbij een termijn af. Deze termijn kan in bepaalde gevallen een maand zijn, maar de meeste deposito’s hebben een looptijd die beduidend langer is. Deposito’s met een looptijd van tien of 15 jaar komen zeer vaak voor. Tijdens de looptijd kan je niet bij je geld, kortom: de bank beschikt er gedurende de hele looptijd over zonder dat ze bang hoeven te zijn dat jij het op komt nemen. Die zekerheid beloont de bank graag met een hoge rente.

Wil jij toch je geld opnemen voordat de looptijd is afgelopen? Dan heb je heel veel, of iets minder pech. Dit ligt aan de bank waarbij jij de deposito met hoge rente hebt afgesloten. Bij sommige banken kan je sowieso niet bij je geld, bij andere banken kan je wel tussentijds geld opnemen maar hier betaal je dan een forse premie over.

Laat dit goed tot je doordringen voordat jij je laat verleiden tot een Deposito of hoge Rente Spaarrekening.

4.1/511 ratings