Hoogste spaarrente

Zeggen dat het rendement op een spaarrekening tegenwoordig een beetje tegenvalt is het understatement van de eeuw. Vrijwel alle banken die spaarrekeningen aanbieden voor hun klanten stellen de hoogte van de spaarrente steeds verder naar beneden bij. Dat betekent dus dat u als consument ofwel naar andere mogelijkheden moet gaan zoeken, ofwel genoegen moet nemen met een spaarrente die in de meeste gevallen onder de 1 procent ligt.

Hier kun je de rentes van alle Spaarrekeningen Vergelijken

Desalniettemin blijft het van belang om de verschillende aanbieders van spaarrekeningen (banken) goed met elkaar te vergelijken. Want hoewel elke bank momenteel een lage rente biedt zijn er onderling nog wel degelijk verschillen. En u wilt natuurlijk wel de hoogste spaarrente binnen harken, of in dit geval eigenlijk: de minst lage.

Waarom toch sparen?

Hoogste SpaarrenteZelfs de hoogste spaarrente is momenteel bij Nederlandse banken zo absurd laag dat u zich af kunt vragen waarom u uw geld überhaupt nog op een spaarrekening zou parkeren. Toch is daar wel degelijk een goede reden voor. Op een spaarrekening staat uw geld altijd veilig. Banken vallen namelijk over het algemeen niet om (vooral de grote banken niet) want wanneer dat dreigt te gebeuren grijpt de Overheid in.

Sommige banken zijn echter wel failliet gegaan, maar zelfs in dat geval krijgt u uw geld tegenwoordig nog terug. Dat komt door het depositogarantiestelsel. Door middel van dit stelsel staat uw geld tot een bedrag van 100.000 euro veilig en krijgt u het zelfs bij een faillissement binnen 20 werkdagen terug. Hoe laag de spaarrente ook is, uw geld staat op de bank dus altijd veiliger dan wanneer u het thuis in een oude sok bewaart.

Hoogste spaarrente

De verschillende banken die zijn opgenomen in het register Kredietinstellingen en financiële instellingen (en dus onder het depositogarantiestelsel vallen) hebben over het algemeen diverse soorten spaarrekeningen waar u als consument uit kunt kiezen. Die verschillende rekeningen hebben vaak ook verschillende rentepercentages. Zo zijn internetspaarrekeningen vaak de “normale” spaarrekeningen met de hoogste rente. Het rentepercentage van de internetspaarrekening met de hoogste spaarrente ligt momenteel in Nederland op ongeveer 1 procent.

Alternatieve spaarrekeningen

Wie 1 procent rente toch echt te weinig vindt kan kiezen voor een alternatieve manier van sparen. Soms ligt bij een alternatief de rente namelijk (iets) hoger. De meest voor de hand liggende optie is in dat geval om uw geld in een deposito onder te brengen. Vrijwel elke bank in Nederland biedt deze mogelijkheid. De rentepercentages van de spaardeposito’s met momenteel de hoogste spaarrente liggen rond de 1,40 procent.

Wanneer u kiest voor een deposito is er echter een belangrijk verschil met een “gewone” (internet)spaarrekening. U geeft het geld voor een vooraf afgesproken termijn aan de bank. Dat betekent dus dat u gedurende die periode niet zelf over het geld kunt beschikken, want u mag het niet zomaar tussentijds opnemen. Soms is tussentijds opnemen helemaal onmogelijk, maar verschillende banken laten het wel toe mits u een behoorlijke boete betaalt. Een deposito is dus eigenlijk alleen het overwegen waard als u zeker weet dat u het geld gedurende een bepaalde periode zeker niet nodig hebt.

Sparen voor kinderen met de Hoogste spaarrente

U kunt met uw spaargeld natuurlijk ook het nuttige met het aangename verbinden. Namelijk door te profiteren van de hoogste rente en tegelijkertijd iets leuks voor uw (klein)kind op te bouwen. Wanneer u toch al van plan was om wat geld opzij te zetten voor uw kind of kleinkind is het namelijk een interessante optie om het geld op een groeirekening te zetten. Wanneer we kijken naar de rentepercentages bieden dit soort rekeningen namelijk de hoogste rente.

Overigens is dit natuurlijk ook weer enigszins relatief, want op dit moment staat de hoogste spaarrente voor een dergelijke rekening op ongeveer 1,70 procent (altijd nog flink meer dan een deposito…). Het punt bij een groeirekening is wel dat het spaargeld op dit soort rekeningen vast blijft staan tot het kind in kwestie 18 jaar oud is, vervolgens is het geld van hem of haar.

Voor uzelf hebt u er dus niet zoveel aan, maar het is natuurlijk altijd leuk om uw (klein)kind een leuke start te laten maken. Extra leuk feitje in dezen is dat een ouder of grootouder jaarlijks een bedrag (op dit moment iets meer dan 5000 euro) aan een (klein)kind mag schenken zonder dat daar belasting over moet worden betaald.

Alternatieven voor sparen

Vindt u de hoogste spaarrente die op dit moment wordt aangeboden nog steeds te laag om het ook maar te overwegen? In dat geval moet u een alternatieve manier bedenken waarop u uw geld wilt investeren. Beleggen ligt in dat geval voor de hand. Wel is het zo dat beleggen een zeker risico met zich meebrengt.

De hoogste spaarrente is op dit moment ongeveer 1 procent, maar daar bent u dan ook zeker van. Gaat u beleggen dan zou het goed kunnen dat uw rendement hoger is, maar wanneer de beurs op tilt slaat zou het ook zo maar kunnen dat u juist geld verliest. Die afweging moet u voor uzelf maken. Veilig sparen met een beperkt rendement of risico nemen op de beurs? Het kan allebei.

4/511 ratings