Hoogste spaarrente

Zeggen dat het rendement op een spaarrekening tegenwoordig een beetje tegenvalt is het understatement van de eeuw. Vrijwel alle banken die spaarrekeningen aanbieden voor hun klanten stellen de hoogte van de spaarrente steeds verder naar beneden bij. Dat betekent dus dat u als consument ofwel naar andere mogelijkheden moet gaan zoeken, ofwel genoegen moet nemen met een spaarrente die in de meeste gevallen onder de 1 procent ligt.

Hier kun je de rentes van alle Spaarrekeningen Vergelijken

Desalniettemin blijft het van belang om de verschillende aanbieders van spaarrekeningen (banken) goed met elkaar te vergelijken. Want hoewel elke bank momenteel een lage rente biedt zijn er onderling nog wel degelijk verschillen. En u wilt natuurlijk wel de hoogste spaarrente binnen harken, of in dit geval eigenlijk: de minst lage.

Waarom toch sparen?

Hoogste SpaarrenteZelfs de hoogste spaarrente is momenteel bij Nederlandse banken zo absurd laag dat u zich af kunt vragen waarom u uw geld überhaupt nog op een spaarrekening zou parkeren. Toch is daar wel degelijk een goede reden voor. Op een spaarrekening staat uw geld altijd veilig. Banken vallen namelijk over het algemeen niet om (vooral de grote banken niet) want wanneer dat dreigt te gebeuren grijpt de Overheid in.

Sommige banken zijn echter wel failliet gegaan, maar zelfs in dat geval krijgt u uw geld tegenwoordig nog terug. Dat komt door het depositogarantiestelsel. Door middel van dit stelsel staat uw geld tot een bedrag van 100.000 euro veilig en krijgt u het zelfs bij een faillissement binnen 20 werkdagen terug. Hoe laag de spaarrente ook is, uw geld staat op de bank dus altijd veiliger dan wanneer u het thuis in een oude sok bewaart.

Hoogste spaarrente

De verschillende banken die zijn opgenomen in het register Kredietinstellingen en financiële instellingen (en dus onder het depositogarantiestelsel vallen) hebben over het algemeen diverse soorten spaarrekeningen waar u als consument uit kunt kiezen. Die verschillende rekeningen hebben vaak ook verschillende rentepercentages. Zo zijn internetspaarrekeningen vaak de “normale” spaarrekeningen met de hoogste rente. Het rentepercentage van de internetspaarrekening met de hoogste spaarrente ligt momenteel in Nederland op ongeveer 1 procent.

Alternatieve spaarrekeningen

Wie 1 procent rente toch echt te weinig vindt kan kiezen voor een alternatieve manier van sparen. Soms ligt bij een alternatief de rente namelijk (iets) hoger. De meest voor de hand liggende optie is in dat geval om uw geld in een deposito onder te brengen. Vrijwel elke bank in Nederland biedt deze mogelijkheid. De rentepercentages van de spaardeposito’s met momenteel de hoogste spaarrente liggen rond de 1,40 procent.

Wanneer u kiest voor een deposito is er echter een belangrijk verschil met een “gewone” (internet)spaarrekening. U geeft het geld voor een vooraf afgesproken termijn aan de bank. Dat betekent dus dat u gedurende die periode niet zelf over het geld kunt beschikken, want u mag het niet zomaar tussentijds opnemen. Soms is tussentijds opnemen helemaal onmogelijk, maar verschillende banken laten het wel toe mits u een behoorlijke boete betaalt. Een deposito is dus eigenlijk alleen het overwegen waard als u zeker weet dat u het geld gedurende een bepaalde periode zeker niet nodig hebt.

Sparen voor kinderen met de Hoogste spaarrente

U kunt met uw spaargeld natuurlijk ook het nuttige met het aangename verbinden. Namelijk door te profiteren van de hoogste rente en tegelijkertijd iets leuks voor uw (klein)kind op te bouwen. Wanneer u toch al van plan was om wat geld opzij te zetten voor uw kind of kleinkind is het namelijk een interessante optie om het geld op een groeirekening te zetten. Wanneer we kijken naar de rentepercentages bieden dit soort rekeningen namelijk de hoogste rente.

Overigens is dit natuurlijk ook weer enigszins relatief, want op dit moment staat de hoogste spaarrente voor een dergelijke rekening op ongeveer 1,70 procent (altijd nog flink meer dan een deposito…). Het punt bij een groeirekening is wel dat het spaargeld op dit soort rekeningen vast blijft staan tot het kind in kwestie 18 jaar oud is, vervolgens is het geld van hem of haar.

Voor uzelf hebt u er dus niet zoveel aan, maar het is natuurlijk altijd leuk om uw (klein)kind een leuke start te laten maken. Extra leuk feitje in dezen is dat een ouder of grootouder jaarlijks een bedrag (op dit moment iets meer dan 5000 euro) aan een (klein)kind mag schenken zonder dat daar belasting over moet worden betaald.

Hoogste Spaarente vergelijken

Een belangrijke reden, wellicht de belangrijkste, om geld op een spaarrekening of in een deposito te storten is het feit dat je rente krijgt uitgekeerd over het bedrag dat je op de spaarrekening of in het deposito hebt staan. Soms wordt voor het begrip ook wel het woord interest gebruikt dat precies op hetzelfde neerkomt. Bij het vergelijken van spaarrekeningen of deposito’s is de hoogte van de rente vaak een belangrijke afweging om uiteindelijk te kiezen voor een bepaalde rekening.

De Spaarrekeningen met de hoogste rente? Klik hier om te vergelijken

Rente Spaarrekening vergelijken via Geld24.nlWie overweegt een spaarrekening of deposito te openen zal zich vanzelfsprekend goed laten informeren over de rente. Dit is informatie die banken ook duidelijk aan de klant moeten verstrekken.

Waar wel op moet worden gelet is het feit dat diverse banken gebruikmaken van een rentetarief dat ze de basisrente noemen, met daarbovenop nog een rentetarief dat de bonusrente wordt genoemd. Banken die van een dergelijke constructie gebruikmaken hebben bij het rentetarief op hun website of in de informatiefolder vaak een sterretje (*) staan. En zoals we allemaal weten betekent een sterretje: “Opgepast! Kleine lettertjes!”.

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een combinatie van een basisrente en een bonusrente zijn er voorwaarden verbonden aan het ontvangen van de bonusrente. Vaak is één van de voorwaarden dat je tijdens een bepaalde periode geen geld van de spaarrekening opneemt. Doe je dit wel dan wordt alleen de basisrente uitgekeerd. Een belangrijke overweging om mee te nemen dus als je verschillende rente spaarrekeningen gaat vergelijken.

Vaste Rente Spaarrekening

De vorm van rente die op het eerste gezicht het meest overzichtelijk lijkt, en misschien dat ook wel is, is de vaste rente. Deze vorm van rente wordt van te voren vastgesteld door de bank waarna de persoon die de rekening afsluit hiermee akkoord gaat. Vaste rente wordt vaak gebruikt bij rente spaarrekeningen met een langere looptijd. Vaak zijn dit deposito’s. het voordeel van deze rente is dat je altijd weet hoeveel rente je (in geld uitgedrukt) ontvangt. De vaste rente verandert namelijk niet als er veranderende omstandigheden optreden op de financiële markten.

Variabele Rente Spaarrekening

De vorm van rente die de houder van een rente spaarrekening ontvangt is meestal een variabele rente. Dit houdt in dat de bank gedurende de looptijd van de spaarrekening (meestal is er geen specifieke looptijd afgesproken bij een spaarrekening) het rentetarief kan wijzigen. De reden om deze wijzigingen door te voeren hebben vrijwel altijd te maken met veranderende omstandigheden op de kapitaalmarkt.

Banken letten namelijk heel goed op de acties van overkoepelende organen zoals De Nederlandsche Bank (DNB) of de Europese Centrale Bank (ECB). De variabele rente kan voor een houder van een rente spaarrekening zowel goed als slecht uitpakken afhankelijk van de acties van de bank.

Een deposito spaarrekening levert meer op

Als je de verschillende rentestanden gaat vergelijken valt al gauw op dat de rentetarieven die worden geboden bij een deposito een stuk hoger kunnen liggen dan bij een rente spaarrekening. Soms kan dit tot wel bijna 2,5 procent rente schelen. Denk echter niet te snel dat je dus ten allen tijde beter voor een deposito kunt kiezen dan voor een spaarrekening. De reden dat je bij een deposito een hogere rente ontvangt heeft te maken met het feit dat je minder mogelijkheden hebt om met het geld te doen wat je wilt. Een deposito is dus alleen voordelig als je zonder problemen aan de voorwaarden kunt voldoen.

Spaardeposito met de hoogste rente? Vergelijk hier

Waarom een hoge rente niet alles zegt bij een deposito

Voordat jij je laat verblinden door de hoge rentetarieven die gehanteerd worden bij de verschillende banken op het gebied van deposito’s is het verstandig om je goed te realiseren dat een deposito een bijzondere vorm van sparen is. Aan de hoge rente zitten een aantal voorwaarden verbonden die het openen van een deposito in sommige gevallen niet de ideale spaarmethode maken.

Als we bekijken wat de term deposito betekent komen we al een stuk verder en is het ook gemakkelijker om te begrijpen waarom banken hoge rentetarieven aanbieden. Deposito betekent letterlijk: “in bewaring geven”, en dat is dan ook precies wat je doet als je een deposito afsluit bij een bank.

Je stalt je geld en spreekt hierbij een termijn af. Deze termijn kan in bepaalde gevallen een maand zijn, maar de meeste deposito’s hebben een looptijd die beduidend langer is. Deposito’s met een looptijd van tien of 15 jaar komen zeer vaak voor. Tijdens de looptijd kan je niet bij je geld, kortom: de bank beschikt er gedurende de hele looptijd over zonder dat ze bang hoeven te zijn dat jij het op komt nemen. Die zekerheid beloont de bank graag met een hoge rente.

Wil jij toch je geld opnemen voordat de looptijd is afgelopen? Dan heb je heel veel, of iets minder pech. Dit ligt aan de bank waarbij jij de deposito met hoge rente hebt afgesloten. Bij sommige banken kan je sowieso niet bij je geld, bij andere banken kan je wel tussentijds geld opnemen maar hier betaal je dan een forse premie over.

Laat dit goed tot je doordringen voordat jij je laat verleiden tot een Deposito of hoge Rente Spaarrekening.

Alternatieven voor sparen

Vindt u de hoogste spaarrente die op dit moment wordt aangeboden nog steeds te laag om het ook maar te overwegen? In dat geval moet u een alternatieve manier bedenken waarop u uw geld wilt investeren. Beleggen ligt in dat geval voor de hand. Wel is het zo dat beleggen een zeker risico met zich meebrengt.

De hoogste spaarrente is op dit moment ongeveer 1 procent, maar daar bent u dan ook zeker van. Gaat u beleggen dan zou het goed kunnen dat uw rendement hoger is, maar wanneer de beurs op tilt slaat zou het ook zo maar kunnen dat u juist geld verliest. Die afweging moet u voor uzelf maken. Veilig sparen met een beperkt rendement of risico nemen op de beurs? Het kan allebei.

4.1/512 ratings