Spaarrente gaat in 2015 nog verder zakken

Spaarrente gaat in 2015 nog verder zakken
Spaarrente gaat in 2015 nog verder zakken

Sparen op een bankrekening is wel eens lucratiever geweest dan in het afgelopen jaar het geval was, en dat is een understatement. Het percentage van de spaarrente zoals die nu is, is procentueel tot het laagste niveau in tien jaar gedaald. Het Gouden Spaarvarken, een prijs die wordt uitgereikt aan de bank met de hoogste spaarrente op een rekening zonder aanvullende voorwaarden is inmiddels bijna een gotspe te noemen. Knab was in 2014 de winnaar door een rente te bieden van 1,74 procent. Daar was op zich weinig mis mee, maar de percentages die de grote banken (ING, Rabobank en ABN Amro) aan hun spaarders aanboden was met gemiddeld 1,1 procent in feite om te huilen. Zit er wat dat betreft een positieve verandering aan te komen voor 2015? Volgens een aantal topbankiers niet, sterker nog: de rente zal waarschijnlijk nog verder wegzakken.

Vooruitzichten niet positief

De journalisten van het Financieele Dagblad (FD), niet voor niets experts als het aankomt op economische onderwerpen, zagen de bui voor 2015 al een beetje hangen en ondervroegen topbankiers over de kwestie. De vooruitzichten zijn volgens de ondervraagde bankiers niet best, zeker gelet op de nog al heftige ontwikkelingen in Europa. De kapitaalinjectie van de Europese Centrale Bank (ECB) waarbij de ECB voor het bizarre bedrag van ongeveer 1.140 miljard euro staatsobligaties gaat opkopen zorgt ervoor dat de rente op die staatsobligaties zal gaan zakken. De spaarrente waar consumenten mee te maken hebben reageert altijd op de rente van staatsobligaties en zal dus ook inzakken.

Om het nog vervelender te maken moet er ook nog rekening worden gehouden met de inflatie om uit te rekenen wat het rentepercentage wordt dat je daadwerkelijk uitgekeerd gaat krijgen. Daar komt als klap op de vuurpijl nog bij dat spaargeld in 2015 vanaf 21.330 euro met 1,2 procent wordt belast. Kortom, 2015 zou voor spaarders wel eens een ramp kunnen worden.

Wie durft?

Terug naar de journalisten van het FD die benieuwd waren naar de mening van de Nederlandse topbankiers. Uiteindelijk kwam de aap uit de mouw. De rente is inderdaad niet te handhaven op het huidige niveau en zal gaan dalen, waarschijnlijk zelfs onder de (psychologisch belangrijke) grens van 1 procent. De enige vraag die nog rest is: welke grote bank heeft als eerste de ballen om deze stap te zetten? Een ding is zeker, of het nu de Rabobank, ABN Amro of ING is die deze stap als eerste zet, de andere grote banken zullen direct volgen.

Spaarrente gaat in 2015 nog verder zakken
4.3 (86.67%) 3 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Sparen
Gouden Spaarvarken voor Knab
Gouden Spaarvarken voor Knab

Vrijwel elke bank in Nederland presenteert zich als de bank waarbij spaarders de hoogste rente krijgen op hun spaarrekening. Bij...

Sluiten