Spaarrente: ABN Amro en ING volgen voorbeeld Rabobank

Spaarrente: ABN Amro en ING volgen voorbeeld Rabobank
Spaarrente: ABN Amro en ING volgen voorbeeld Rabobank

De Rabobank was de eerste, maar naar nu blijkt in elk geval niet de laatste bank die de spaarrente op zijn vrij opneembare spaarrekening verlaagde. Ook ING en ABN Amro maakten eind april namelijk bekend ook over te gaan op een dergelijke maatregel. Voor deze beide banken geldt nu, evenals voor de Rabobank, dat de spaarrente zakt tot onder de procent. De spaarrente is nu vastgesteld op 0,9 procent. Hoewel dit slechts een daling is van 0,1 procent is het psychologische effect enorm.

Richting nul procent?

Deze stap van ABN Amro en ING voedt de verwachting dat het eind van de renteverlagingen door de (grote) banken nog niet in zicht is. hoever de daling zich exact door zal zetten is nog niet te zeggen, maar spaarders moeten voor het ergste vrezen. Financieel directeur Bert Bruggink van de Rabobank liet namelijk eerder al in de pers optekenen dat “mensen een kleine negatieve spaarrente, zoals bijvoorbeeld in Zwitserland, nog aanvaarden”. Voor spaarders is het dus allemaal niet best, maar op andere gebieden wordt er door consumenten juist geprofiteerd van de lage rentestand. Hypotheken worden tegen gunstigere voorwaarden afgesloten en ook mensen met schulden betalen logischerwijs minder rente dan eerder het geval was.

Kapitaalmarkt is de oorzaak

Uiteraard proberen de beide banken een goede verklaring te geven voor het verlagen van de spaarrente. Die verklaring lijken ze te vinden in het feit dat de (Europese) kapitaalmarkt een dalende trend laat zien, althans op deze manier werd het nieuws gecommuniceerd. Overigens lijkt dit een aannemelijke verklaring want het is een feit dat de actie van de Europese Centrale Bank, die het belangrijkste rentetarief verlaagde tot 0,05 procent, zijn weerslag heeft op de Europese kapitaalmarkt. Banken komen steeds gemakkelijker aan geld en dus is spaargeld waarover rente moet worden betaalt op dit moment eerder een last dan een lust.

SNS blijft boven 1 procent

Van de vier grote banken in Nederland (ABN Amro, ING, SNS en de Rabobank) is SNS Bank op dit moment de enige bank waarbij spaarders met een vrij opneembare (internet)spaarrekening een rente krijgen die meer dan een procent bedraagt. Het percentage dat SNS voor deze rekening hanteert is op dit moment 1,35 procent. Of dit nog lang het geval zal zijn is natuurlijk een interessante vraag. Een woordvoerder van SNS Bank liet desgevraagd weten dat er intern nog niet wordt gediscussieerd over het verlagen van de spaarrente. Direct daar achteraan stelde hij echter wel dat hij geen garantie durft te geven hoe lang dit nog het geval zal zijn.

Spaarrente: ABN Amro en ING volgen voorbeeld Rabobank
4 (80%) 1 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Sparen
Negatieve rente en een ouderwetse spaarpot
Negatieve rente en een ouderwetse spaarpot

Al eerder werd gemeld dat de tijden dat sparen een lucratieve bezigheid vormde wel zo ongeveer voorbij waren. Spaarrente die...

Sluiten