Spaarrekening in het buitenland? Betaal je belasting!

Spaarrekening buitenland
Spaarrekening in het buitenland? Betaal je belasting!

Wie een aardig sommetje spaargeld heeft gaat over het algemeen eens goed nadenken over de plek waar dit geld moet worden gestald. Dat is ook vanzelfsprekend, want wanneer je het geld op een spaarrekening van de eerste de beste bank zet is de kans groot dat het percentage aan rente dat je ontvangt laag tot soms vrijwel nihil is. het vergelijken van diverse spaarrekeningen kan je op termijn een aardig bedragje opleveren en is daarom beslist geen overbodige luxe. Overweeg je om (een gedeelte van) je geld op een buitenlandse rekening te parkeren? Geen enkel probleem, maar vergeet niet om de belastingdienst wel even op de hoogte te stellen; zwartsparen wordt door het huidige kabinet niet echt gewaardeerd en zwartspaarders worden dan ook stevig aangepakt.

Spaarrekeningen in het buitenland

Hoewel buitenlandse banken je met hoge rentes proberen te verleiden om je geld op hun rekeningen te storten zitten er aan een dergelijke handelswijze natuurlijk altijd wat mogelijke gevaren verbonden. Een vrij recent voorbeeld is hoe het de IceSave-spaarders verging toen de bankencrisis in IJsland op zijn hoogtepunt was en mensen die daar grote bedragen hadden gestald naar hun centen leken te kunnen fluiten. Het depositogarantiestelsel beschermt Nederlandse spaarrekeningen, maar in het buitenland kan je op die zekerheid lang niet altijd bouwen.

Belastingontduiking

Een reden om geld op buitenlandse rekeningen te storten heeft voor een aantal spaarders niet alleen te maken met hogere rentes, ook wat minder bonafide overwegingen spelen helaas soms een rol. Zo stonden de banken in Zwitserland er bijvoorbeeld altijd om bekend dat ze gegevens over spaarders niet deelden met de Nederlandse overheid. Op die manier wisten sommige mensen de belastingdienst om de tuin te leiden en onder een gedeelte van hun vermogensbelasting uit te komen. Tegenwoordig zijn er in Europa afspraken gemaakt waardoor zelfs Zwitserse banken niet meer zo zwijgzaam zijn als vroeger.

Een goed voorbeeld hiervan is de Zwitserse bank UBS die Nederlanders opriep om een regeling te treffen met de belastingdienst. Wanneer Nederlandse spaarders dit niet zouden doen zou de bank contact opnemen met de fiscus om de gegevens van de zwartspaarders door te spelen. De belastingdienst heeft ondertussen de jacht op zwartspaarders ook nog eens volledig geopend zodat de beste tip is om niet te sjoemelen met je financiële gegevens. Minister Dijsselbloem van Financiën liet er wat dat betreft geen misverstand over ontstaan. In een vraag na aanleiding van een rechtszaak over zwartsparen liet hij weten dat “we zwartspaarders zullen blijven opzoeken.”

Spaarrekening in het buitenland? Betaal je belasting!
4 (80%) 2 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Sparen
Belastingaangifte mag tot een maand later dan 1 april
Belastingaangifte mag tot een maand later dan 1 april

De aangifte inkomstenbelasting mag volgend jaar een maand later ingediend worden bij de Belastingdienst. In plaats van aangifte doen op...

Sluiten