Spaarloonregeling definitief verleden tijd

Spaarloonregeling definitief verleden tijd
Spaarloonregeling definitief verleden tijd

De spaarloonregeling was jarenlang een interessante vorm van sparen waar werknemers gebruik van konden maken. Dat deze spaarvorm zo populair was had te maken met de fiscale voordelen waar een spaarder gebruik van kon maken. Een bepaald gedeelte van het brutoloon (om exact te zijn 613 euro per jaar) kon op een ‘spaarloonrekening’ worden gestort, waarna het bedrag vast werd gezet voor een bepaalde termijn.

Het voordeel van de spaarloonregeling was dat het “geblokkeerde” bedrag niet werd meegerekend in box-3, en dat er dus geen inkomstenbelasting over dit bedrag hoefde te worden betaald. Ook voor de werkgever, die het bedrag moet storten, was dit een interessante regeling. De werkgever hoefde over het bedrag namelijk geen werknemersverzekeringen te betalen. Toch besloot de Overheid in 2010 een wijziging door te voeren met betrekking tot het spaarloon. In dat jaar werd het geblokkeerde spaarloon namelijk vrijgegeven omdat er gehoopt werd op een bestedingsimpuls door het vrijgekomen geld.

Afschaffing spaarloonregeling

Per 1 januari 2012 ging de Overheid nog een stap verder. Vanaf die datum werd de spaarloonregeling namelijk afgeschaft. Er kwam een andere regeling voor in de plaats die echter al weer werd afgeschaft voordat hij per 1 januari 2013 in werking was getreden (de regeling ‘vitaliteitssparen’). Dat de spaarloonregeling per 2012 werd afgeschaft betekende echter niet het definitieve einde van deze regeling.

Er werd namelijk besloten dat het geld op de rekeningen weliswaar vrijviel, maar dat werknemers ervoor mochten kiezen om hun geld nog 4 jaar (tot 1 januari 2016) op de spaarloonrekening te laten staan. Zolang het geld op deze spaarloonrekening stond mocht er gebruik worden gemaakt van de fiscale voordelen voor box 3. Dat is per 1 januari 2016 dus definitief afgelopen. De banken die de spaarloonrekeningen aanboden zijn in de eerste weken van 2016 druk bezig de tegoeden die nog op de rekeningen stonden terug te storten naar de ‘gewone’ spaarrekening van de klant.

Wat te doen als uw spaarloon wordt teruggestort?

Wanneer u gebruik hebt gemaakt van de spaarloonregeling, en u hebt tot het laatste moment (1 januari 2016) gebruik gemaakt van deze regeling dan krijgt u één dezer dagen dus geld gestort. Zijn er dan nog zaken waar u extra op moet letten? Zeker wel. Hoewel het misschien voor de hand ligt is het goed om nog even te benadrukken dat u vanaf dit jaar dus geen vrijstellingen meer krijgt, die u eerder met de spaarloonregeling wel kreeg. Het bedrag in box 3 zal dus oplopen. Dat wil zeggen: het door de bank teruggestorte spaarloon geldt vanaf nu als ‘gewoon’ vermogen (bezittingen als genoemd in box 3) waarover belasting moet worden betaald. Goed om rekening mee te houden als u uw belastingopgave over een paar maanden gaat doen.

Spaarloonregeling definitief verleden tijd
4 (80%) 1 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Sparen
Ook in 2016 neerwaartse lijn voor spaarrente
Ook in 2016 neerwaartse lijn voor spaarrente

2015 was voor de bezitter van een goedgevulde spaarrekening zeker geen al te best jaar. Tenminste, wanneer we kijken naar...

Sluiten