Schuldhulpverlening schiet te kort

Schuldhulpverlening schiet te kort
Schuldhulpverlening schiet te kort

Lenen is een mogelijkheid die in de meeste gevallen mogelijkheden biedt die u zonder een lening niet zou hebben. Uiteraard is het bij het afsluiten van een lening wel heel erg belangrijk om goed te bedenken of u de consequenties (rente en aflossing) kunt dragen. Op zich is het heel logisch om daar rekening mee te houden, maar toch komen steeds meer mensen in de schuldhulpverlening terecht. Dat is een positie die je niemand toewenst. En dan blijkt uit recent onderzoek ook nog eens dat de schuldhulpverlening zoals die op dit moment is vormgegeven volstrekt niet voldoet. Sterker nog: van alle mensen in de schuldhulpverlening valt een steeds groter gedeelte weer terug naar een zogenaamde “problematische schuld”.

Gemeenten hebben geen oplossing

Sinds 2012 ligt de verantwoordelijkheid voor een schuldhulpverleningstraject bij de gemeente waar de persoon met problematische schulden woont. Toen werd namelijk de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) ingevoerd. Helaas blijkt dat veel gemeenten de verantwoordelijkheden die ze sinds 2012 hebben gekregen absoluut niet aankunnen. Het gevolg is dat veel mensen die aankloppen bij de gemeente voor een schuldhulpverleningstraject worden afgewezen en dus in de problematische schulden blijven zitten.

Angst voor een traject

Het probleem met het aanbieden van een schuldhulpverleningstraject dat mensen weer perspectief kan bieden ligt overigens niet alleen bij de gemeenten die steeds meer mensen met een aanvraag afwijzen. Ook mensen met problematische schulden zijn zelf onderdeel van het probleem. Dat komt vooral doordat veel mensen een aanvraag voor een dergelijk traject niet door durven te zetten. Op die manier kan door de gemeente ook geen hulp geboden worden. Maarten Struijvenberg, wethouder in Rotterdam, geeft aan dat ongeveer 66 procent van de mensen in de problematische schulden een aanvraag voor schuldhulpverlening niet doorzet. Wethouder Kees van Geffen van de gemeente denkt dat dit komt doordat de drempel te hoog is. Volgens hem wachten mensen te lang met het aanvragen van een traject omdat ze “het idee hebben dat ze hun hele ziel en zaligheid bloot moeten geven.”

Meer verantwoordelijkheid voor schuldeisers?

De huidige situatie geeft duidelijk aan dat de huidige opstelling van zowel mensen met schulden als de gemeenten ertoe leidt dat het probleem alleen maar groter wordt. Is er een oplossing? Volgens Joke de Kock, voorzitter van de branchevereniging van schuldhulpverleners, ligt de sleutel tot de oplossing wellicht bij de schuldeisers. Wanneer die beter zouden meewerken dan nu het geval is hebben schuldhulpverleners volgens De Kock meer opties om mensen met problematische schulden te helpen.

Schuldhulpverlening schiet te kort
4 (80%) 1 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Lenen
Hypotheekrente blijft waarschijnlijk laag
Hypotheekrente blijft waarschijnlijk laag

Dat de spaarrente in de afgelopen periode stelselmatig is gedaald is voor de meeste mensen geen nieuws. Sparen levert tegenwoordig...

Sluiten