Schade aan je auto! Claimen steeds minder in de mode

Schade aan je auto! Claimen steeds minder in de mode
Schade aan je auto! Claimen steeds minder in de mode
Leestijd: 2 minuten

Je rijdt een parkeerplek af en je tikt nog net even een paaltje aan: waarschijnlijk herken je het wel, zo niet dan heb je geluk of je bent gewoon bijzonder alert. Hoe dan ook, de kans dat je als (beginnend) bestuurder te maken gaat krijgen met schade die door eigen onoplettendheid is veroorzaakt is vrij groot. Wat doe je in zo’n geval? Claimen bij de autoverzekeraar? Of betaal je zelf het herstel? In het eerste geval gaan je schadevrije jaren eraan, in het tweede geval moet je diep in de buidel tasten en je financiële reserves aanspreken.

Wat doe je?

Allebei de opties zijn niet echt leuk. Toch is er nog een andere mogelijkheid, en die ligt eigenlijk heel erg voor de hand: gewoon rond blijven rijden met een kleine schade aan je auto. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar steeds meer automobilisten kiezen hiervoor. Bedenk eens wat jij in zo’n situatie zou doen? Dat kan de keuze voor je autoverzekering namelijk nogal beïnvloeden!

Geen claim is geen uitgaven

Het klinkt heel logisch, en dat is het in feite ook: wanneer je de schade van een ongelukje met je auto niet claimt bij je verzekeraar hoeven er geen kosten gemaakt te worden om de auto te herstellen. Omdat voor de meeste mensen een auto gewoon een vervoermiddel is (en niet zoals vroeger bovenal een statussymbool) wordt een schade die de rijeigenschappen van de wagen niet aantast in steeds mindere mate geclaimd, en ook in steeds mindere mate hersteld. Dat lijkt een win-winsituatie want de verzekering hoeft niet uit te keren en de automobilist raakt geen schadevrije jaren kwijt. Toch is er een derde betrokkene die er niet echt blij van wordt.

Autoschadeherstellers zijn de pineut

Waar ga je heen met schade aan je auto? Juist! De garage. Die garages hebben het tegenwoordig niet echt makkelijk. Het aantal schades dat gedeclareerd wordt daalt namelijk al een tijdje. Aan de ene kant omdat (zoals gezegd) steeds minder automobilisten kleine schades laten herstellen, aan de andere kant omdat er ook steeds minder kleine ongelukjes voorkomen. Omdat de nieuwere auto’s zijn uitgerust met allerlei hightech apparatuur komen botsingen met paaltjes of geparkeerde auto’s steeds minder voor: lang leve de parkeersensoren!

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, tenzij je je brood verdient met het herstellen van autoschade. Uit een recent rapport van de Rabobank blijkt dat er in 2016 waarschijnlijk 2 procent minder schade zal worden geclaimd dan in 2015. De dalende inkomsten waar autoherstellers al jaren mee te maken hebben lijkt dus in dit jaar gewoon verder te gaan. En dat is iets waar deze branche zich helaas niet tegen kan verzekeren…

2.8/511 ratings
Gerelateerde artikelen
Meer in Verzekeren
Wat is een bonus-malus ladder bij een autoverzekering?
Wat is een bonus-malus ladder bij een autoverzekering?

Leestijd: 4 minuten Wanneer u een autoverzekering afsluit dan krijgt u te maken met een bonus-malus ladder bij uw autoverzekeraar....

Sluiten