Restschuld hypotheek steeds vaker meegefinancierd

Restschuld hypotheek steeds vaker meegefinancierd
Restschuld hypotheek steeds vaker meegefinancierd

Voor veel woningbezitters met verhuisplannen was het een nachtmerrie. Een huis dat onder water stond doordat de schuld van de hypotheek hoger was dan de waarde van de woning. Het resultaat: verhuisplannen in de koelkast, en de woningmarkt die compleet op slot zit. Gelukkig voor huizenbezitters en de Nederlandse huizenmarkt beginnen diverse banken zich op dit punt steeds soepeler op te stellen. Een restschuld hoeft niet meer onoverkomelijk te zijn op het moment dat er een hypotheek moet worden afgesloten voor een nieuwe woning.

ABN Amro

Eind februari maakte ABN Amro bekend dat de bank zich coulanter op zou gaan stellen tegenover nieuwe klanten die met een restschuld op hun woning te maken hadden. Wanneer mensen deze restschuld niet zelf kunnen financieren is ABN onder voorwaarden bereid om bij te springen. Eerder deed de bank dit alleen als een consument al klant was bij ABN Amro. Volgens een woordvoerder probeert ABN Amro op deze manier de doorstroom op de woningmarkt te bevorderen. Concreet komt het er op neer dat kopers een bedrag inclusief restschuld kunnen lenen tot 115 procent van de waarde van de woning. De kans dat de doorstroming op de woningmarkt hierdoor aantrekt is vrij groot.

Regeling niet nieuw

De veranderende opstelling van ABN werd met behoorlijk wat tamtam aangekondigd in de pers. Je zou er bijna van gaan geloven dat de (nog altijd) Staatsbank, met zijn nieuwe beleid de ultieme reddingsboei van de Nederlandse huizenmarkt gaat worden. Enige nuance is hierbij echter wel op zijn plaats. Het meefinancieren van een restschuld van nieuwe klanten is zeker niet nieuw in Nederland. Verre van zelfs, want andere banken hadden dit besluit al genomen lang voordat ABN Amro hiertoe overging.

ING en Rabobank

Een bank waarbij het al langer mogelijk was om een restschuld mee te laten financieren is bijvoorbeeld ING. Wel moet hierbij aangetekend worden dat een restschuld van een nieuwe klant alleen door ING wordt meegefinancierd op het moment dat de vorige hypotheekaanbieder niet meer actief is in Nederland. Dit geval doet zich voor als er sprake is van een buitenlandse verstrekker, of als de vorige hypotheekaanbieder failliet is gegaan. Ook bij de Rabobank wordt een restschuld van nieuwe klanten moeiteloos meegefinancierd, tenminste wanneer dat gezien de financiële positie van de klant verantwoord is. Een woordvoerder van de Rabobank is glashelder in haar commentaar: “Als een hypotheek verantwoord is, dan verstekken wij hem.”

Restschuld hypotheek steeds vaker meegefinancierd
4.5 (90%) 2 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Geldzaken
Rabobank komt met variant op Apple Pay
Rabobank komt met variant op Apple Pay

Apple komt vaak met innovatieve ideeën, en goed voorbeeld doet goed volgen. Zoiets moeten ze bij Rabobank ook gedacht hebben,...

Sluiten