Rente op persoonlijke lening nog steeds te hoog

Rente op persoonlijke lening nog steeds te hoog
Rente op persoonlijke lening nog steeds te hoog

Een groot aantal Nederlanders hebben een persoonlijke lening of een doorlopend krediet afgesloten bij een financiële dienstverlener. In veel gevallen is deze dienstverlener één van de grote banken die in Nederland actief is. De rente die er over een dergelijke lening wordt betaald is sinds 2012 aan het dalen. Dat klinkt als mooi nieuws voor de consument want een rentedaling van 0,1 procent (persoonlijke lening) of 0,5 procent (doorlopend krediet) op een leenbedrag van 10.000 euro is natuurlijk mooi meegenomen. Toch is het niet alles goud wat er blinkt.

Banken berekenen lage kosten niet door

Het feit dat rentepercentages voor consumenten dalen heeft te maken met de marktrentes die eveneens dalen. Kredietverstrekkers zijn op die manier minder geld kwijt aan het betalen van rente en daar profiteert de klant dus van. Tot zo ver lijkt alles in orde, maar toch klopt er iets niet: de rente die banken betalen over hun leningen op de kredietmarkt zijn namelijk een stuk harder gedaald dan het geval is met de rentepercentages voor de consument. Kortom, banken hebben veel meer profijt van de lagere rente dan de consument. Op de website van het consumentenprogramma Radar verklaart een financieel specialist dat de rente waartegen de banken hun geld zelf lenen in de afgelopen jaren wel tot twee á drie keer harder zijn gedaald dan de rente die ze rekenen aan een klant die een doorlopend krediet of een persoonlijke lening afsluit. Conclusie: de consument betaalt momenteel te veel rente.

Gebrek aan concurrentie oorzaak te hoge rente

De reden waarin de oorzaak van de hoge rente die door banken wordt gevraagd moet worden gezocht lijkt het gebrek aan concurrentie op de financiële markt. ABN Amro, Rabobank en ING hebben samen ongeveer 80 procent van de markt in handen waardoor deze banken geen reden zien om de rentetarieven te verlagen. Wanneer we iets dieper graven zien we dat het monopolie van de ‘grote drie’ in feit nog een stuk groter is dan de eerdergenoemde 80 procent. Een aantal kleinere aanbieders van persoonlijke leningen en doorlopende kredieten zijn namelijk volle dochters van de eerdergenoemde drie grote banken. De consument is vanzelfsprekend de dupe van deze situatie.

Consument ook zelf schuldig

Hoewel het (zeker tegenwoordig) gemakkelijk is om banken de schuld te geven van de ontstane situatie is dat in dit geval toch iets te kort door de bocht. De consument die op zoek is naar een doorlopend krediet of een persoonlijke lening is namelijk zelf ook deels schuldig aan het feit dat een aantal banken een monopoliepositie hebben verworven. Veel consumenten blijken namelijk, zonder zelf vergelijkend onderzoek te doen, standaard naar de bank te gaan waar ze ook hun betaal- en spaarrekening hebben afgesloten.

Rente op persoonlijke lening nog steeds te hoog
4 (80%) 1 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Lenen
Leningaanvraag voor energiebesparende maatregelen is populair
Leningaanvraag voor energiebesparende maatregelen is populair

Soms ontstaan er vanuit de politiek of vanuit de markt interessante initiatieven op het gebied van leningen. Een goed voorbeeld...

Sluiten