Rente laag? Pas toch op met lenen!

Rente laag? Pas toch op met lenen!
Rente laag? Pas toch op met lenen!
Leestijd: 2 minuten

Lenen lijkt momenteel bijzonder aantrekkelijk voor de Nederlandse consument. Niet in de laatste plaats vanwege de historisch lage rentestand waar we momenteel mee te maken hebben. Toch blijft lenen altijd een bezigheid die een risico met zich meebrengt. De lening moet binnen de gestelde termijn worden afbetaald en over het te betalen bedrag wordt ook nog eens rente gerekend.

Wanneer u uw zaakjes goed op orde hebt is er niets aan de hand, maar wanneer u het overzicht kwijt bent of simpelweg niet voldoende financiële middelen voorhanden hebt kan het natuurlijk wel problematisch worden. Alleen op basis van de lage rente een lening afsluiten is dus niet verstandig. Dat is natuurlijk een feit dat wel bekend is, maar het is onlangs door Merel van Vroonhoven, de voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) nogmaals benadrukt. In een interview met de Volkskrant zei ze dat veel mensen onvoldoende research doen voordat ze een lening of hypotheek afsluiten. Vooral de zogenaamde “kwetsbare klantgroepen” moeten volgens Van Vroonhoven meer bewust worden van de risico’s die er bij het aangaan van een financiële verplichting om de hoek komen kijken.

Kwetsbare klantgroepen

De kwetsbare klantgroepen waar de voorzitter van de AFM het over heeft zijn geen specifieke uitzonderingsgevallen: de kans is zelfs groot dat u ook binnen de definitie van kwetsbare klant valt. Dat heeft vooral te maken met de complexiteit van de huidige leningen, hypotheken en pensioenen. Wanneer u geen financieel, economisch en fiscaal specialist bent is het vaak bijzonder lastig om alle kleine lettertjes van een contract of overeenkomst te begrijpen. Inmiddels is dat bij de AFM ook doorgedrongen. Van Vroonhoven verwoordt het als volgt: “Lang dachten we dat als je mensen maar zo veel mogelijk informatie geeft, ze dan een rationele beslissing nemen. Maar dat is niet zo. De informatie moet dus duidelijk zijn.”

Extra risico bij hypotheken

Een specifiek soort lening dat bij de huidige stand van zaken voor grote problemen kan zorgen is de hypotheek. Hierbij gaat het zonder uitzondering om grote geldbedragen, en in de afgelopen periode is zowel in Nederland als in het buitenland duidelijk geworden dat dit faliekant verkeerd kan gaan: de term “vastgoedbubble” heeft zich voor eeuwig een plaats in de Nederlandse woordenboeken verworven. Ook de AFM wijst op het risico dat er momenteel gelopen wordt bij het afsluiten van een hypotheek. Doordat de hypotheekrente zo laag staat sluiten steeds meer mensen voor een hoog bedrag een hypotheek af. De kans is echter groot dat in de toekomst de rente op de geldmarkt weer gaat stijgen. Een direct gevolg is dat in dat geval ook de hypotheekrente stijgt, en wanneer die niet is vastgezet betekent dat een forse extra kostenpost voor de particulier die de hypotheek heeft afgesloten.

3.4/511 ratings
Gerelateerde artikelen
Hoeveel kan ik lenen
Hoeveel kan ik lenen? ( 29 aug,2016 )