Overstappen op een andere energieleverancier, waarom zou je dat doen?

Sinds we zelf onze energieleverancier mogen kiezen zijn er tientallen opties voor het afnemen van gas en stroom. Aanbieders rollen soms over elkaar heen om klanten binnen te halen en daar kun je als consument natuurlijk goed van profiteren. Maar het is ook meestal niet voordelig om ieder jaar over te stappen. Veel energieleveranciers bieden namelijk meer voordeel als je een aantal jaren klant blijft. Maar let op dat je het voordeel dat je krijgt niet uiteindelijk zelf betaalt.

Goed vergelijken is heel belangrijk

Als je overweegt om over te stappen naar een andere leverancier voor gas of elektriciteit, dan is het belangrijk om de aanbieders eerst goed te vergelijken. Bedenk daarbij dat je gas en stroom bij twee verschillende leveranciers kunt afnemen, je hoeft dus niet voor beiden dezelfde te kiezen. Als nieuwe klant krijg je vaak leuke aanbiedingen zoals een korting op het tarief of een korting van een vast bedrag als je je eerste afrekening hebt ontvangen.

Energie wordt duurder vanwege hogere belastingen

Ongeacht voor welke energieleverancier je kiest gaan we in de toekomst meer betalen voor energie. Dat komt omdat de overheid de energiebelastingen verhoogt. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen at je zo zuinig mogelijk omspringt met energie. Daarbij wordt ook onderscheid gemaakt tussen gas en elektriciteit.

Gas is straks in Nederland niet meer standaard, omdat de gaswinning in Groningen wordt afgebouwd. Gas wordt daarom steeds duurder, en elektriciteit goedkoper. Dit wordt gedaan om mensen te stimuleren om ‘van het gas af te gaan’ en ook koken en verwarmen voortaan met stroom te doen. Ook op deze ontwikkeling spelen aanbieders van energie slim in.

Wat is het handigste moment om over te stappen?

Je kunt het beste in het najaar overstappen naar een andere energieleverancier. Vaak vindt de jaarlijkse afrekening in de herfst plaats, kort voordat het stookseizoen weer begint. Je begint dan met een ’schone lei’. In de winter verbruik je meer energie. Door het maandelijkse voorschot spaar je geld voor deze kosten, want in de zomermaanden, als je niet hoeft te stoken en er ook nauwelijks licht hoeft te branden bouw je je spaarpotje verder uit om uiteindelijk aan het eind van het jaar de afrekening te kunnen betalen.

Het is natuurlijk het fijnst als je niet hoeft bij te betalen omdat je genoeg voorschot hebt betaald. Als je in de zomer overstapt dan krijg je vaak geld terug omdat je dan overhoudt. Reserveer dit bedrag voor de afrekening van je nieuwe energieleverancier als je daar ‘de winter mee ingaat’.

Is jaarlijks overstappen wel of niet aan te raden?

Jaarlijks overstappen klinkt leuk, maar is niet altijd aan te raden. Vaak krijg je bij een aanbieder namelijk meer voordeel als trouwe klant. Daar komt bij dat je een onoverzichtelijk verloop van je energieverbruik. Als je steeds wisselt van aanbieder dan kan het lastig zijn om over meerdere jaren na te gaan wat je energieverbruik is geweest zodat je ook niet goed kunt zien of je zuiniger met energie bent dan bijvoorbeeld 3 jaar geleden.

Over DE SCHRIJVER

Joris is een ervaren financiële schrijver met een scherp inzicht in de wereld van financiën en economie. Hij heeft een passie voor het vertalen van complexe financiële concepten naar begrijpelijke taal.