Ook in 2016 neerwaartse lijn voor spaarrente

Ook in 2016 neerwaartse lijn voor spaarrente
Ook in 2016 neerwaartse lijn voor spaarrente

2015 was voor de bezitter van een goedgevulde spaarrekening zeker geen al te best jaar. Tenminste, wanneer we kijken naar het rendement dat het geld op een dergelijke rekening heeft opgebracht. De hoogte van het rentepercentage dat door de (grote) banken werd gehanteerd daalde namelijk naar een historisch dieptepunt. De rente die werd uitgekeerd over spaargeld bedraagt in veel gevallen momenteel zelfs minder dan een procent. De grote banken (ABN, ING Rabo) zitten met hun spaarrente op een gewone internetspaarrekening rond de 0,7 procent. Kijken we naar alle banken en spaarrekeningen in Nederland dan bedraagt het gemiddelde rentepercentage ongeveer 0,90%. In januari was dit nog gemiddeld 1,2 procent.

Prognose 2016

Gaat dit in 2016 veranderen? Het lijkt er niet op. Diverse analisten verwachten zelfs dat de rente blijft dalen. Nu is het nog zo dat de grote drie (Rabo, ING, en ABN Amro) een aantal opties bieden aan hun klanten om geld te parkeren op een rekening waar meer dan een procent rente op wordt uitgekeerd. Dit zijn dan overigens niet de “standaard” spaarrekeningen. Om dit ‘hoge’ rentepercentage te ontvangen worden er een aantal eisen gesteld. Zo is het opnemen van geld aan regels gebonden.

Opkoopprogramma ECB

De belangrijkste reden dat de spaarrente in de afgelopen (en waarschijnlijk ook de nu komende) periode consequent daalt is dat de ECB (Europese Centrale Bank) vanaf september 2014 tot een vrij opmerkelijke stap besloot. Het nemen van maatregelen die bekend staan als “kwantitatieve versoepeling”. De ultieme vorm hiervan is het opkopen van staatsleningen, mar zo ver ging de ECB op dat moment nog niet. Dat veranderde echter in januari 2015 toen werd aangekondigd dat de volgende stap wél het opkopen van staatsleningen betrof. In maart 2015 werd hier daadwerkelijk mee begonnen.

Door staatsleningen op te kopen kan de ECB de hoogte van de inflatie beïnvloeden. De ECB verwacht dat dit ook in 2016 nog nodig zal zijn, en daarom werd in december 2015 aangekondigd dat het opkoopprogramma verlengd wordt tot maart 2017. Ook wordt het programma uitgebreid omdat het vanaf nu mogelijk is dat ook schulden van lokale overheden worden opgekocht.

Relatie opkoopprogramma en spaarrente

Dankzij het opkoopprogramma is het voor de ECB mogelijk om de rente die banken moeten betalen om geld te lenen laag wordt gehouden. Voor banken is dat prettig, voor particuliere spaarders wat minder. Een bank hoeft nu niet zo nodig uw spaargeld te hebben, want op de financiële markt is het tegen een rente van 0,05 procent (historisch laag) te lenen. Hierdoor houden spaarbanken de spaarrente laag, want waarom zouden ze een hoge rente aan hun spaarders uitkeren? Het spaargeld hebben ze immers niet nodig!

Ook in 2016 neerwaartse lijn voor spaarrente
4 (80%) 1 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Sparen
Nieuw belastingplan alsnog ongunstig voor spaarder
Nieuw belastingplan alsnog ongunstig voor spaarder

Prinsjesdag zit er weer aan te komen en dat betekent dat er op de verschillende ministeries weer druk gepuzzeld wordt...

Sluiten