Nieuw belastingplan alsnog ongunstig voor spaarder

Nieuw belastingplan alsnog ongunstig voor spaarder
Nieuw belastingplan alsnog ongunstig voor spaarder

Prinsjesdag zit er weer aan te komen en dat betekent dat er op de verschillende ministeries weer druk gepuzzeld wordt om de begrotingen voor het komende jaar op orde te krijgen. Niet alleen moet alles onder de streep kloppen, als het even kan moet de Nederlander er ook op vooruit gaan. Diezelfde Nederlander zal in de toekomst namelijk weer naar de stembus moeten, dus positief nieuws op Prinsjesdag is iets dat door de Overheid graag wordt gebracht. Enkele plannen zijn al uitgelekt, en een onderwerp dat opvalt is het nieuwe plan met betrekking tot de vermogensbelasting. Spaarders zouden hiervan profiteren, maar is dat ook echt zo?

Verbetering, maar nog steeds inleveren

Het moet gezegd worden: in de nieuwe plannen wordt sparen in elk geval iets aantrekkelijker dan nu het geval is. Dit geldt vooral voor de zogenaamde “kleine spaarders”. Kleine spaarders zijn spaarders met een maximaal bedrag van 25.000 euro op hun rekening. Zij betalen in de nieuwe plannen geen vermogensrendementsheffing meer. Mensen met een vermogen op een spaarrekening dat tussen de 25.000 en 10.0000 euro ligt leveren nog steeds fors in. Dat heeft alles te maken met de veronderstelde hoogte van het rendement dat wordt gehaald. De overheid stelt hiervoor een percentage vast dat beduidend hoger ligt dan het daadwerkelijke rendement op een spaarrekening.

Sparen kost geld

In de nieuwe plannen gaat het kabinet uit van een rendement van ongeveer 2,9 procent. Dit is een verbetering ten opzichte van de huidige situatie waarbij het fictieve rendement was vastgesteld op 4 procent. Tot zo ver het goede nieuws: iedereen die de ontwikkelingen op de financiële markten een beetje volgt weet inmiddels dat het vrijwel onmogelijk is om via de klassieke manier van sparen een rendement van 2,9 procent te halen. De meeste grote banken hanteren namelijk een spaarrente op een ‘gewone’ rekening van circa 0,9 procent. Conclusie: de vermogensrendementsheffing kost een spaarder meer geld dan het sparen zelf oplevert.

Alternatieven

Wie geen zin heeft om dergelijke percentages af te moeten staan aan de fiscus zal op zoek moeten gaan naar manieren om op een andere manier aan vermogensvermenigvuldiging te doen. Daarbij liggen de rendementen vaak wat hoger, maar tegelijkertijd geldt dat ook voor de risico’s. voorbeelden van dergelijke investeringen zijn onder andere beleggen in aandelen, opties of edelmetalen. Ook beleggen in grond of vastgoed is een mogelijkheid. Deze manieren van investeren brengen echter wel veel administratieve handelingen én een forse dosis onzekerheid met zich mee. De keuze is uiteindelijk aan u: wordt het beleggen of blijft u toch sparen?

Nieuw belastingplan alsnog ongunstig voor spaarder
Deel uw ervaring
Gerelateerde artikelen
Meer in Sparen
Nederlander vestigt spaarrecord
Nederlander vestigt spaarrecord

Veel Nederlanders staan er financieel gezien weer een stukje beter voor dan een tijdje geleden. Dat blijkt onder andere uit...

Sluiten