Nederlandse huishoudens staan maximaal in spaarstand

Nederlandse huishoudens hebben in het jaar 2020 meer gespaard dan ooit tevoren. In een jaar tijd werd bijna 42 miljard euro op spaarrekeningen gezet. Hoewel dit het gevolg is van de coronacrisis, is het niet zo dat het sparen uit angst wordt gedaan. Het is vooral zo dat er minder mogelijkheden waren om geld uit te geven. Veel experts zien de toegenomen berg spaargeld dan ook als een voordeel met het einde van de crisissituatie in zicht. Op het moment dat er meer mogelijk wordt, is daar ook het vermogen voor aanwezig in huishoudens.

Zaken waarop bespaard is

De groei van het spaarsaldo op de rekeningen komt niet perse voort uit angst. Specialisten zeggen dat het vooral ook te maken heeft met de beperkingen in de mogelijkheden in het uitgavepatroon. Zo is het minder goed mogelijk geweest om verre vakanties te ondernemen. Daarnaast was het uitgeven in de horeca ook minder gemakkelijk. Het geld dat hierdoor niet werd uitgegeven is niet in grote mate naar andere uitgaven gegaan. In plaats daarvan is veel bewaard gebleven. De verwachting is dan ook dat dit geld bestemd is voor de bekende uitgaven zodra dit weer kan.

Tweede helft van het jaar

Sparen is normaal gesproken vooral gebruikelijk in de eerste helft van het jaar. In dat opzicht doorbrak 2020 het patroon. Toen werd er vooral ook in de tweede helft van het jaar gespaard. Dit is juist ook het moment waarop normaal gesproken veel vakanties worden geboekt. Ook zijn er meer uitgaven door bijvoorbeeld de verschillende feestdagen en koopjesdagen. In 2020 was dit op veel vlakken duidelijk minder. Daardoor is het spaarsaldo meer dan tweemaal zo hard opgelopen vergeleken met andere jaren. Daardoor is er nu een spaartegoed van meer dan 487 miljard euro.

Vooruitkijken naar de komende tijd

Er zijn twee scenario’s voor het komende jaar denkbaar. Een deel van het spaargeld is ook uit voorzorg weggezet door de spaarders. Mocht de situatie nog langer negatief blijven. In dat geval zou het ook het inkomen van veel consumenten kunnen raken. Dit is nu in veel gevallen nog niet aan de orde, omdat veel branches in bepaalde mate of in het geheel bleven draaien. Mocht dit op lange termijn veranderen, dan hebben veel mensen geld achter de hand om moeilijke tijden te overbruggen. Er is echter ook een ander scenario denkbaar voor het spaargeld.

Terug naar normaal

Het andere scenario is er één waarbij alles weer snel terug bij het oude is. Wanneer de coronacrisis onder controle komt en de maatschappij weer normaal gaat draaien, is het geld dat gespaard is bestemd voor de gebruikelijke uitgaven, zoals vakanties en uitgaan. Dat dit een reëel idee is, bleek uit de maand december. Waar in 2020 in de tweede helft van het jaar elke maand meer gespaard werd dan normaal, was dit in december juist niet zo. Dit zou de economie ook een kickstart kunnen geven wanneer alles weer bij het oude is. Dit is een belangrijk voordeel.

Laatst bijgewerkt op 26 september 2024 door Joris van Leeuwen.