Nederlander vestigt spaarrecord

Nederlander vestigt spaarrecord
Nederlander vestigt spaarrecord

Veel Nederlanders staan er financieel gezien weer een stukje beter voor dan een tijdje geleden. Dat blijkt onder andere uit de toename van het consumentenvertrouwen en de toenemende wil om geld uit te geven. Een ander punt waar dit uit valt af te leiden is het toenemende bedrag dat er op spaarrekeningen wordt geparkeerd. Het totale bedrag aan Nederlandse spaartegoeden bereikte in mei 2015 zelfs een recordhoogte. Cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) toonden aan dat er momenteel een bedrag van meer dan 339 miljard euro op een spaarrekening staat.

Opvallend verschil met het recente verleden

Dat de spaartegoeden nooit hoger zijn geweest dan nu het geval is geeft aan hoeveel er veranderd is ten opzichte van nog niet eens zo heel lang geleden. Tussen maart 2013 en maart 2014 daalde het spaarsaldo namelijk, en in die periode ook nog eens met een significant percentage van 1,2 procent. De oorzaak hiervan was gelegen in het feit dat het kabinet in die periode een oproep deed om de hypotheek op de eigen woning versneld af te lossen. Hieraan werd massaal gehoor gegeven, want in 2013 daalde de totale hypotheekschuld met 8 miljard euro. Ook de crisis die veel mensen raakte droeg bij aan het dalen van het spaarsaldo: veel consumenten moesten hun spaargeld aanspreken om de vaste lasten te kunnen blijven dragen.

Mei 2015: spaartegoed stijgt voor vijfde maand op rij

Het bedrag van 339 miljard euro dat momenteel op een spaarrekening staat moet natuurlijk ergens vandaan komen. Volgens diverse deskundigen heeft de wil van mensen om te sparen een bepaald psychologisch aspect: van oudsher leert de Nederlander namelijk dat sparen geld oplevert. Geen vreemde gedachte, alleen jammer dat deze volkswijsheid anno nu amper meer opgaat. Dat komt door de bizar lage spaarrente die er voor zorgt dat sparen feitelijk bijna geen zin heeft. Omdat de inflatie ook nog eens moet worden meegerekend blijft er bijna geen positief rentsaldo over.

Wat overigens een andere reden kan zijn voor het feit dat veel Nederlanders hard sparen is dan wel weer verstandig: bij sparen loop je een stuk minder (vrijwel geen) risico dan bij beleggen, en sparen met het oogmerk om geld voor later opzij te zetten is een prettig idee. Zelfs Europa lijkt mee te gaan werken, want de Europese ministers van Financiën spraken onlangs af dat de regels waar banken aan moeten voldoen nog verder verscherpt zullen worden om koste wat het kost de spaartegoeden van de burger te beschermen.

Nederlander vestigt spaarrecord
4 (80%) 1 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Sparen
Lage rente “dwingt” consument tot beleggen
Lage rente “dwingt” consument tot beleggen

Zoals inmiddels als bekend mag worden verondersteld is de rente op een spaarrekening de laatste tijd sterk gedaald, in veel...

Sluiten