Meer mensen kunnen lening niet op tijd terugbetalen

Meer mensen kunnen lening niet op tijd terugbetalen
Meer mensen kunnen lening niet op tijd terugbetalen

Hoewel er steeds vaker wat bemoedigende berichten zijn te lezen over de economie die zich toch langzaam maar zeker lijkt te herstellen (de woningmarkt trekt weer wat aan) hakt de crisis er bij veel mensen nog steeds behoorlijk hard in. Dat blijkt uit de cijfers die het Bureau Krediet Registratie (BKR) bekend heeft gemaakt. Het BKR is de instantie die consumenten met een betalingsachterstand op hun lening registreert. In 2014 werden 31.195 nieuwe personen toegevoegd aan de toch al uitgebreide lijst van mensen met een betalingsachterstand. Het totale aantal mensen dat nu geregistreerd staat bij het BKR komt daarmee op 771.000 personen.

Aantal ‘probleemgevallen’ nog groter

Dat er momenteel 771.000 mensen geregistreerd staan bij het BKR betekent overigens niet dat de rest van de Nederlanders geen geldzorgen zou hebben. De gegevens van het BKR hebben namelijk alleen betrekking op betalingsachterstanden op afgesloten kredieten. Dat houdt in dat het BKR geen zicht heeft op de problematiek van achterstallige betalingen op rekeningen die door ondernemingen en verzekeraars worden verstuurd. Zoals inmiddels bekend is zijn er echter zeer veel mensen die bijvoorbeeld een achterstand hebben voor wat betreft het betalen van onder andere hun zorgrekeningen. Het totaal aantal mensen dat een betalingsachterstand heeft op een verstuurde rekening (een niet-kredietschuld) wordt geschat op ongeveer één derde van alle huishoudens. In concrete cijfers moet er dus vanuit worden gegaan dat ongeveer 2,3 miljoen huishoudens op de één of andere manier niet kunnen voldoen aan hun betalingsverplichtingen.

Financiële problemen raken de hele samenleving

In eerste instantie is een betalingsachterstand natuurlijk met name problematisch voor degene die de rekening moet betalen, en in tweede instantie voor degene die de rekening heeft verstuurd en het geld moet ontvangen. Daar houdt de problematiek echter niet op. Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) liet namelijk al weten dat schulden een verstrekkend gevolg hebben voor de hele maatschappij. Zo is er bij mensen met schulden vaker sprake van ziekteverzuim (mogelijk door stress veroorzaakt door geldzorgen) en kost de hulpverlening aan mensen die aan de grond zitten de samenleving miljoenen euro’s per jaar. Om dit probleem aan te pakken is er in een aantal gemeenten een traject gestart waarbij alle schulden (dus ook de niet-kredietschulden) aan het BKR worden gemeld. Op deze manier worden de problemen meer inzichtelijk en kunnen de betrokken gemeenten de geregistreerde inwoners helpen met het aanpakken van de penibele financiële situatie.

Meer mensen kunnen lening niet op tijd terugbetalen
3 (60%) 2 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Lenen
Meer mensen kunnen lening niet op tijd terugbetalen
Waar vind ik de goedkoopste minilening?

Een minilening is handig wanneer je snel geld nodig hebt en je het niet erg vindt om een wat hogere...

Sluiten