Meer banken kiezen voor negatieve rente

Leestijd: 2 minuten

Er zijn steeds meer rente die ervoor kiezen om een negatieve rente door te voeren. In de afgelopen periode zijn bijvoorbeeld ook ASN, Regiobank en SNS hiervoor gegaan. Dit betekent dus ook dat het je meer geld kost dan oplevert om te sparen. De negatieve rente staat dan ook wel bekend als de spaarboete. Het is de vraag wat hieraan te doen is door de rekeninghouders. Het is goed om eens te bekijken hoe dit precies in elkaar steekt en wat de ontwikkelingen zijn. Zo is er ook meer uit te halen in de komende jaren.

Niet voor iedereen

Het belangrijkste om te weten is dat de negatieve spaarrente niet voor iedereen geldt. Dit is niet alleen bij de hiervoor genoemde banken zo. Ook bij banken die hier eerder al toe overgingen. Het is vaak zo dat er een ondergrens bestaat, bijvoorbeeld €250.000,-. Voor spaarders die meer dan een kwart miljoen op de rekening hebben staan is het zo dat zij een negatieve rente over het bedrag hierboven betalen. Dit is meestal -0,5 procent. Mensen die minder hebben staan op de rekening, hoeven dus ook niets te betalen. Dat kan echter ook in de toekomst wel anders lopen.

Waarom een negatieve rente?

Lang was het ondenkbaar dat er ooit negatieve rente zou worden ingevoerd bij de banken. Inmiddels is dit meer en meer gebruikelijk. Dit is niet alleen in Nederland aan de orde, maar ook in het buitenland. Dit komt doordat de rente laag en negatief is in heel Europa. De bank krijgt te weinig mogelijkheden kan benutten om leningen, hypotheken en beleggingen aan te bieden, is het spaargeld meer en meer belangrijk. Dit heeft dan ook effecten op de manier waarop het met de kosten omgaat ten opzicht van klanten.

Meer en meer banken

Experts zijn het er inmiddels over eens dat het einde van de negatieve rente nog niet in zicht is. Het is bijvoorbeeld zo dat nu vooral de vermogende rekeninghouders erdoor worden getroffen. Die grens zal mogelijk steeds iets verder naar beneden zakken. Dat gebeurde eerst natuurlijk ook met het steeds verder terugdraaien van de positieve rente op spaargeld. Die omgekeerde beweging lijkt nu aannemelijk. Zolang er veel spaargeld te bewaren is, is dit probleem voor banken aan de orde is. Deze kosten komen voor rekening van de klant.

Rol van de ECB

De rol van de Europese Central Bank is hierin ook belangrijk. Daar worden rentes bewust laag gehouden om de economie te stimuleren. Dit vertaalt zich niet alleen in spaarrente, maar ook in bijvoorbeeld de hypotheekrente. De hoop is dat daarmee meer uitgegeven en geïnvesteerd wordt. Dit lijkt ook de komende tijd nog het beleid te blijven. Wie meer rendement wil, kan dat bijvoorbeeld doen door bij een echte spaarbank een rekening te open. Dit kan nog tot 0,3 procent rente opleveren. Ook kan het nog interessant zijn om voor een deposito te gaan. Dit levert tot 1,3 procent op. Daarnaast komen er steeds meer nieuwe spaarproducten.