Mastercard maakt creditcard zonder pincode

Banken vaak (bewust) onduidelijk over kosten creditcard
Mastercard maakt creditcard zonder pincode

Wie betaalt met een creditcard zal in de meeste gevallen een pincode intoetsen. Hoewel vroeger alleen een handtekening en het laten zien van je creditcard voldoende was voor het betalen werden er als snel creditcards met pincodes op de markt gebracht. Heel logisch ook, omdat een creditcard zonder pincode veel te gemakkelijk kon worden misbruikt door een dief of een ‘eerlijke vinder’. Hoewel je soms (vooral in sommige delen van het buitenland) nog steeds kunt betalen zonder pincode is voor veruit de meeste betalingen de pincode noodzakelijk geworden. Dat de technologie echter steeds verder evolueert wordt wel duidelijk nu Mastercard heeft aangegeven dat ze bezig zijn met het ontwikkelen van een creditcard waar je (net als vroeger) geen pincode voor nodig hebt. Dit keer is het geen handtekening die de eigenaar moet identificeren, dit keer zal de vingerafdruk van de kaarthouder fraude tegengaan.

Vingerafdruk van de kaarthouder wordt opgeslagen op de kaart
Om de nieuwe creditcard goed te laten functioneren ontwikkelt een Noors bedrijf speciaal voor Mastercard een creditcard waarop de vingerafdruk van de eigenaar op de kaart wordt opgeslagen. Deze vingerafdruk (een biometrisch gegeven dat voor elk mens uniek is) wordt gescand, en herkend, door een vingerafdruklezer die eveneens in de creditcard wordt ingebouwd. Door deze manier van werken worden persoonlijke gegevens dus opgeslagen op de kaart zelf, en niet, zo als nu nog het geval is, op de servers van Mastercard.

De Beste Mastercard? Vergelijk hier alle Mastercards

Prototype nieuwe creditcard dikker dan ‘gewone’ creditcard

De nieuwe creditcard bevindt zich momenteel nog in de ontwikkelfase, en dat houdt in dat er nog een aantal technologische hobbels moeten worden genomen voordat de kaart op de markt gebracht kan worden. Een voorbeeld van een verandering die nog moet worden doorgevoerd is de manier waarop de creditcard energie krijgt om de vingerafdruk te kunnen lezen. Op dit moment beschikt het prototype voor deze functie over een batterij, maar dat heeft als nadeel dat de creditcard een stukje dikker is dan een gebruikelijke creditcard. Momenteel wordt er gewerkt aan een manier om energie af te nemen van betaalterminals. Als dit lukt kan de batterij worden afgeschaft en kan de creditcard op de markt komen met een gebruikelijke dikte.

Nieuwe creditcard komt eind 2015 op de markt

Volgens Mastercard moet er nog wat gesleuteld worden voordat de consument ook daadwerkelijk gebruik kan maken van de nieuwe creditcard. De verwachting op dit moment is dat de creditcard met vingerafdrukscanner eind 2015 op de markt komt. De kans bestaat dat je dan ook online via je iPhone kunt betalen met deze creditcard omdat Mastercard een overeenkomst heeft gesloten met Apple Pay. Overigens is nog niet duidelijk of deze dienst alleen in de VS actief wordt, of dat Nederlanders hier ook gebruik van kunnen maken.

Mastercard maakt creditcard zonder pincode
4 (80%) 3 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Creditcard Online
Veilig betalen met je Creditcard
Veilig betalen met je Creditcard

Of je nu op vakantie gaat of in eigen land uit eten gaat: Betalen met een creditcard is handig en...

Sluiten