MasterCard in zee met NXP; hoge dollar drukt winst

MasterCard in zee met NXP; hoge dollar drukt winst
MasterCard in zee met NXP; hoge dollar drukt winst

Wie aan een creditcard denkt komt waarschijnlijk al snel uit bij MasterCard. Niet zo gek ook, want deze Amerikaanse multinational is één van de allergrootste creditcardmaatschappijen ter wereld. Dat MasterCard zo’n belangrijke speler is op dit gebied zien we terug in de innovaties die dit bedrijf op de markt brengt. Na het betalen via gezichtsherkenning en vingerafdruk heeft MasterCard onlangs weer een nieuw idee gepitcht. Betalen moet mogelijk worden met elk apparaat dat verbonden is met internet. Het project is nog in de opstartfase, maar ziet er (mede door samenwerking met enkele grote spelers) al veelbelovend uit.

Samenwerking met NXP

Om een doorbraak te forceren in het online betalingsverkeer (en zo zou je de mogelijkheid om met elk online-apparaat te kunnen betalen wel mogen noemen) heeft MasterCard eens goed om zich heen gekeken. Om te kunnen betalen met willekeurig welk online-apparaat is er bovenal een revolutie nodig op het gebied van communicatiechips. Natuurlijk moet er in eerste instantie op de juiste manier contact kunnen worden gemaakt met de bank van de gebruiker, maar minstens zo belangrijk is uiteraard de veiligheid. Of er nu via smartphone, pc of tablet wordt betaald; de privacy moet wel gewaarborgd worden.

Om dit voor elkaar te krijgen heeft MasterCard contact gezocht met NXP, een bekende naam op het gebied van chiptechnologie. Uiteindelijk moet een klant kunnen betalen met zijn autosleutels of bijvoorbeeld via een (trouw)ring met waarin een chip is verwerkt. De technologie die dit mogelijk moet maken zal (zoals het nu lijkt) door NXP geleverd gaan worden. Dit is overigens nog niet zeker aangezien MasterCard ook contacten heeft met het Amerikaanse bedrijf Qualcomm, evenals NXP een producent van halfgeleiders en een belangrijke concurrent van NXP.

Technologie eerst in Amerika

Hoewel betalen met sleutels, sieraden of zelfs via kleding een hoog sciencefiction-gehalte heeft gaat de vooruitgang al sneller dan de meeste consumenten doorhebben. De software die nodig is wordt op dit moment ontwikkeld en de eerste prototypes gaan de testfase in. Naar verwachting komen de eerste nieuwe betaalmogelijkheden al in 2016 op de Amerikaanse markt. Blijken deze mogelijkheden aan te slaan bij het grote publiek dan zal ook Europa kennis kunnen maken met online betalen via met internet verbonden gebruiksvoorwerpen.

Winstdaling beïnvloedt mogelijk plannen

Hoewel de plannen van MasterCard op dit punt nogal ambitieus zijn zou het kunnen dat de implementatie hiervan wat langer gaat duren. De cijfers die MasterCard onlangs bekend maakte waren namelijk niet al te best. Weliswaar was er nog steeds sprake van een bescheiden winst, maar ten opzichte van vorig jaar daalde deze met vier procent. Met name pensioenlasten en een hoge koers van de dollar waren hiervoor verantwoordelijk. Ook e omzetstijging (slechts twee procent) was een stuk minder rooskleurig dan analisten eerder hadden voorspeld.

MasterCard in zee met NXP; hoge dollar drukt winst
4 (80%) 1 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Creditcard Online
Amerikaanse creditcards worden op grote schaal vervangen
Amerikaanse creditcards worden op grote schaal vervangen

Creditcards zijn niet meer weg te denken uit het huidige betalingsverkeer. Het achteraf betalen van aankopen is erg aanlokkelijk voor...

Sluiten