Leningaanvraag voor energiebesparende maatregelen is populair

Leningaanvraag voor energiebesparende maatregelen is populair
Leningaanvraag voor energiebesparende maatregelen is populair

Soms ontstaan er vanuit de politiek of vanuit de markt interessante initiatieven op het gebied van leningen. Een goed voorbeeld hiervan is de zogenaamde Energiebesparingslening (officieel Duurzaamheidslening) die het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) aanbiedt. Deze lening is een lening die aan huiseigenaren de mogelijkheid biedt om energiebesparende maatregelen aan hun woning te kunnen laten bekostigen. Dergelijke maatregelen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook (misschien nog wel belangrijker) voor de portemonnee van degene die de lening aanvraagt. Wie zijn energiekosten op jaarbasis weet te reduceren bespaart namelijk een hoop geld.

Zaken die met de lening kunnen worden bekostigd

De SVn noemt een aantal voorbeelden van maatregelen die met deze lening kunnen worden uitgevoerd. Hieronder vallen onder meer het plaatsen van HR++ glas, het isoleren van vloer, gevel of dak en het instaleren van een zuinige verwarmingsinstallatie. Al deze mogelijkheden zorgen voor minder verbruik dus minder kosten, minder CO2-uitstoot dus minder milieuvervuiling en als klap op de vuurpijl wordt de woning door dit soort aanpassingen ook nog eens meer waard.

Duurzaamheidslening wordt steeds populairder

Dankzij de gunstige voorwaarden waaronder de Duurzaamheidslening wordt verstrekt in combinatie met een toegenomen bekendheid van de lening maken steeds meer huiseigenaren gebruik van deze mogelijkheid. Dat merken ze bij SVn ook. In 2014 verstrekte SVn in totaal 850 Duurzaamheidsleningen waarbij de laatste drie maanden van het jaar een piek kenden van gemiddeld 50 aanvragen per maand. In 2015 lijkt de lening nog beter in de markt te liggen. De cijfers van de maanden januari, februari en maart spreken wat dat betreft boekdelen: in deze periode hebben al meer dan 600 woningbezitters de lening aangevraagd. De gemiddelde hoogte van de lening die wordt verstrekt bedraagt 11.000 euro. Volgens de voorwaarden is het minimale bedrag dat geleend mag worden 2.500 euro en het maximale bedrag 25.000 euro. Overigens kunnen de exacte voorwaarden per gemeente verschillen.

Toetsing en aflossing

Net als bij elke andere lening is er ook bij deze lening een bepaalde mate van risico. Om dit risico te beperken wordt er na de aanvraag een financiële toetsing uitgevoerd door SVn. Aan de hand daarvan wordt er een besluit genomen en weet een consument of hij in aanmerking komt. Bij de Duurzaamheidslening bedraagt de looptijd 10 jaar tot een bedrag van 7.500 euro. Ligt het bedrag tussen de 7.500 en 25.000 euro dan wordt de looptijd verlengd tot 15 jaar. De aflossing gebeurt op dezelfde manier als ook bij een annuïteitenhypotheek gebruikelijk is.

Leningaanvraag voor energiebesparende maatregelen is populair
5 (100%) 1 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Lenen
Communicatie zakelijke kredietverstrekking moet beter
Communicatie zakelijke kredietverstrekking moet beter

Banken die krediet verstrekken staan vaak niet te springen om die kredieten aan MKB-bedrijven te verlenen. Dat is althans de...

Sluiten