Lening afsluiten in het buitenland moet aantrekkelijker worden

Lening afsluiten in het buitenland moet aantrekkelijker worden
Lening afsluiten in het buitenland moet aantrekkelijker worden

Een lening afsluiten brengt natuurlijk wel enige vorm van risico met zich mee, alhoewel de verplichte informatievoorziening (die leningverstrekkers van de overheid aan consumenten moeten verstrekken) goed helpt om deze risico’s te kunnen afwegen en onder ogen te zien. In Nederland kan u dus, mits u goed oplet, op een veilige manier een lening af sluiten. Maar hoe zit dat met leningen die door buitenlandse aanbieders worden verstrekt? Is een lening bij een aanbieder uit bijvoorbeeld Oostenrijk of Spanje een optie? Dat is uiteraard iets dat elke consument zelf moet bepalen. De Europese Commissie vindt in elk geval dat lenen over de grens veel vanzelfsprekender zou moeten zijn dan nu het geval is.

Buitenlandse leningverstrekker, buitenlands rechtssysteem

Wanneer u in het buitenland gaat lenen krijgt u (vanzelfsprekend) te maken met de regels van het land waar de leningverstrekker (vaak een bank) gevestigd is. Nu maakt het nogal een verschil of het betreffende land lid is van de Europese Unie of niet. Want hoewel er heus wel het één en ander is af te dingen op de Europese Unie in het algemeen helpt het bij het doen van zaken wel wanneer een land afspraken heeft gemaakt met Nederland. En dat is binnen de EU natuurlijk het geval.

Wanneer een leningverstrekker echter niet in een EU-land gevestigd is wordt het risico al wat groter. Wanneer er onenigheid ontstaat over de lening kunt u namelijk niet terugvallen op de EU-afspraken. Zo komt het geregeld voor dat een leningverstrekker bijvoorbeeld op het Britse eiland Guernsey is gevestigd. Op zich moet zo’n onderneming dat natuurlijk zelf weten, maar er zit natuurlijk een gedachte achter. Guernsey is namelijk geen EU-grondgebied, en dat betekent dat de regels een beetje anders zijn dan u gewend bent. Goed opletten dus, zodat u niet voor nare verrassingen komt te staan.

EC wil sterkere Europese markt voor financiële diensten

De Europese Commissie ziet grote mogelijkheden voor (EU-)burgers als het gaat over het afsluiten van een lening, bankrekening of hypotheek. Wel beseffen ook de Eurocommissarissen dat het voor veel consumenten een grote stap is om bij een buitenlandse aanbieder een financiële dienst af te nemen. Om dat eenvoudiger en aantrekkelijker te maken gaat de verantwoordelijke EU-commissaris (Jonathan Hill, Kapitaalmarkten) met een aantal voorstellen komen waarmee het voor consumenten interessanter wordt om over de grenzen van het eigen land te kijken wanneer er een lening afgesloten moet worden. Om deze voorstellen aan te laten sluiten bij de wensen van de Europese consument wil Hill hiervoor graag input vanuit de persoonlijke ervaringen van EU-burgers. Ook bedrijven zullen worden ondervraagd om duidelijk te krijgen hoe het internationaal aanbieden van (financiële) diensten eenvoudiger gemaakt kan worden.

Lening afsluiten in het buitenland moet aantrekkelijker worden
4 (80%) 1 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Lenen
AFM waarschuwt ook in 2015 voor discutabele kredietaanbieders
AFM waarschuwt ook in 2015 voor discutabele kredietaanbieders

Al in 2012 werd er behoorlijk gewaarschuwd voor een fenomeen dat steeds meer in opkomst was: het aanbieden van leningen...

Sluiten