Lenen blijkt voor een aantal mensen risicovol

Lenen blijkt voor een aantal mensen risicovol
Lenen blijkt voor een aantal mensen risicovol

“Geld lenen kost geld”, die slogan kent iedereen inmiddels wel. Dat dit meer waarheid bevat dan veel consumenten beseffen op het moment dat ze een lening afsluiten blijkt uit de cijfers van de BKR Kredietbarometer die onlangs naar buiten zijn gekomen. Steeds meer mensen lopen een achterstand op bij het terugbetalen van geleend geld, en het probleem is waarschijnlijk nog veel groter dan de recente cijfers laten zien.

Nieuwe cijfers 1 juli 2015

Uit de vrijgegeven resultaten blijkt dat er op 1 juli 2015 777.767 mensen bij het BKR geregistreerd staan met een betalingsachterstand op een lening. Ten opzichte van de cijfers die op 1 januari 2015 golden is dit een behoorlijke toename. In de afgelopen periode is het aantal geregistreerde personen namelijk toegenomen met 7.039. Ondanks deze toename is er wel enige sprake van verbetering. In 2013 en 2014 nam het aantal wanbetalers namelijk nog veel sterker toe.

Problemen waarschijnlijk groter

Het toenemende aantal mensen dat geregistreerd staat duidt al op een serieus probleem, maar het BKR vermoedt dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. Alleen mensen die een betalingsachterstand op een lening hebben komen namelijk in deze cijfers voor. Andere betalingsachterstanden worden hierin niet verwerkt. En helaas kunnen dat er nogal wat zijn. Zo kampt een steeds groter aantal huurders met een betaalachterstand bij de woningcorporatie, en ook betalingsachterstanden bij de zorgverzekeraar beginnen inmiddels een serieus maatschappelijk probleem te vormen. Achterstanden die men bij de Belastingdienst oploopt vallen daarnaast ook in een categorie waar de cijfers van het BKR geen duidelijkheid over kunnen geven.

Toename schulden opvallend?

De schuldenproblematiek was in de jaren 2013 en 2014 relatief eenvoudig te duiden. De crisis hakte er in het hele land in, dus ook bij consumenten die een lening hadden lopen. Nu het met de economie echter steeds een stukje beter gaat is het niet meer realistisch om de schuldenproblematiek af te schuiven op de economische omstandigheden. Er lijkt met name een probleem te zijn in het bestedingspatroon van mensen.

Een lening afsluiten kan best een prima optie zijn, maar dan moet er van te voren goed worden nagedacht, inclusief een eerlijke berekening, of het aflossen van de schuld haalbaar is. Vaak laten consumenten zich niet voldoende informeren, zodat ze op een gegeven moment in een financieel penibele situatie terechtkomen. Dan spreken we nog niet eens over mensen die al zo ver zijn weggezakt in een schuldenmoeras dat ze er zonder professionele hulp niet meer uitkomen. Van deze laatste groep “probleemgevallen” is bekend dat ze regelmatig een lening afsluiten om daarmee een andere lening af te lossen.

Lenen blijkt voor een aantal mensen risicovol
3 (60%) 2 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Lenen
Consumptief krediet zonder advieskosten
Consumptief krediet zonder advieskosten

Lenen is een bezigheid met een zeker risico, en dat wordt dan ook (wettelijk verplicht) vermeld door de verstrekker van...

Sluiten