Lage rente: Nederlanders sparen alsnog

Lage rente: Nederlanders sparen alsnog
Lage rente: Nederlanders sparen alsnog

De huidige rentestand kan de reden niet zijn, maar uit onderzoek blijkt dat Nederlanders massaal blijven sparen. Sterker nog, in het onderzoek dat uitgevoerd is door vermogensbeheerder Blackrock geeft mee dan de helft van de ondervraagden aan dat geld sparen zelfs hun belangrijkste financiële doel is. Een reden hiervoor zou kunnen zijn dat sparen via de bank als veilig wordt gezien. Nederlandse banken worden weer (steeds meer) als gezonde instellingen gezien, terwijl er ook het vertrouwen is dat de overheid in zal grijpen als dat nodig mocht zijn.

Sparen neemt zelfs toe

Op dit moment bestaat ongeveer 78 procent van de vermogens in Nederland uit spaargeld. Dat percentage is extreem hoog, zelfs het hoogst in heel Europa. Er doet zich op dat punt overigens iets opmerkelijks voor. De respondenten uit het onderzoek van Blackrock geven aan de ene kant aan dat ze vinden eigenlijk over te veel spaargeld te beschikken (als percentage van het totale vermogen) terwijl er tegelijkertijd wordt aangegeven dat men van plan is om in 2015 nog meer te gaan sparen.

Sparen is controleren

Waarom Nederlanders zo dol zijn op sparen komt gedeeltelijk omdat spaarders niet goed op de hoogte zijn van andere manieren om hun vermogen te vergroten; over beleggen is bijvoorbeeld relatief weinig bekend. Ook geeft sparen de spaarders een gevoel van controle, vandaar ook dat meer dan de helft van de Nederlanders met een positieve blik naar zijn financiële toekomst kijkt. Gemiddeld in Europa is dat percentage slechts 47 procent. Het positieve gevoel dat de Nederlander heeft zou echter wel eens aan diggelen kunnen gaan, de lage rente en de inflatie tasten het spaartegoed dermate aan dat dit op niet al te lange termijn voor veel mensen goed voelbaar gaat worden.

Financiële planning is ondermaats

Een andere reden van de positieve kijk van veel Nederlanders op hun financiën heeft waarschijnlijk te maken met een gebrek aan interesse. Van huis uit heeft men meegekregen dat het gunstig is om te sparen, maar echt goed worden de alternatieven niet onderzocht. Veel mensen lijken het allemaal wel best te vinden. Op de vraag of er sprake is van een serieuze financiële planning voor de toekomst antwoordt slechts 38 procent van de ondervraagden bevestigend. Kijken we naar het Europese gemiddelde dan loopt Nederland op dit punt flink achter. In andere Europese landen is namelijk meer dan de helft van de mensen (52 procent) op de één of andere manier bezig om op financieel vlak een planning voor de toekomst te maken.

Lage rente: Nederlanders sparen alsnog
4 (80%) 3 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Sparen
Belastingvrij sparen?
Belastingvrij sparen?

In Nederland is het toegestaan om spaargeld te hebben zonder hierover belasting te hoeven betalen. Er zit hier echter wel...

Sluiten