Lage rente “dwingt” consument tot beleggen

Lage rente “dwingt” consument tot beleggen
Lage rente “dwingt” consument tot beleggen

Zoals inmiddels als bekend mag worden verondersteld is de rente op een spaarrekening de laatste tijd sterk gedaald, in veel gevallen zelfs tot onder de psychologisch belangrijke grens van 1 procent. Het eind lijkt wat dat betreft nog niet in zicht dus één ding is duidelijk, om vermogen op te bouwen heeft het momenteel maar heel weinig zin om uw geld weg te zetten op een spaarrekening. Uiteraard zijn er gelukkig ook nog een aantal andere mogelijkheden om aan vermogensopbouw te doen, en die mogelijkheden worden vanzelfsprekend steeds populairder.

Beleggen op de beurs

De meest gebruikelijke stap om van de lage spaarrente verlost te worden blijkt voor de Nederlandse consument beleggen op de aandelenmarkt te zijn. TNS Nipo deed hier onlangs een onderzoek naar dat werd uitgevoerd in opdracht van vermogensbeheerder Blackrock. De uitkomsten logen er bepaald niet om. Een kleine 1000 beleggers werd gevraagd naar de belangrijkste reden om geld in beleggingen te investeren en de uitkomst hiervan moet toch reden zijn om de spaarbanken zich achter de oren te laten krabben. Meer dan 80 procent van de ondervraagden gaf namelijk aan dat de belangrijkste reden om te gaan beleggen te maken had met de bizar lage spaarrente van dit moment. Hoewel de ondervraagden al actief waren op de aandelenmarkt gaf een groot gedeelte aan in de (nabije) toekomst van plan te zijn hun huidige spaargeld aan te spreken om meer in beleggingen te investeren.

Beleggen in vastgoed

Niet alleen aandelen komen steeds meer in trek bij de Nederlander, hetzelfde geldt voor vastgoed. Steeds meer consumenten halen hun spaarrekening (gedeeltelijk) leeg om het geld vervolgens te beleggen in, bijvoorbeeld, vakantiehuisjes. Deze trend is al een tijdje aan de gang blijkt uit een rapport van Bureau Stedelijke Planning. Dit bureau becijferde dat het aantal aangekochte vakantiewoningen in 2014 op circa 1100 uitkwam. Ter vergelijking, in 2012 was het aantal vakantiehuisjes dat werd gekocht “slechts” 400. In het onderzoek komt naar voren dat de belangrijkste reden ook hier de lage stand van de spaarrente is.

Meer aanbod

Te zien is dat steeds meer makelaars en projectontwikkelaars de behoefte aan vakantiehuisjes bij de consument herkennen. Het gevolg is dat er steeds meer van dit soort recreatiewoningen worden gebouwd, ook al omdat nieuwbouwhuisjes een stuk populairder zijn dan de oudere huisjes. Vooral huisjes die in Zeeland of op de Waddeneilanden staan vinden gretig aftrek onder mensen die hun vermogen liever in harde bakstenen beleggen dan dat ze geconfronteerd worden met een spaarrente die steeds verder wegzakt.

Lage rente “dwingt” consument tot beleggen
4 (80%) 1 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Sparen
Beter sparen voor je pensioen? Reken in dagen!
Beter sparen voor je pensioen? Reken in dagen!

Veruit de meeste Nederlanders sparen momenteel voor hun pensioen zodat ze op hun oude dag een extraatje hebben als aanvulling...

Sluiten