Lage hypotheekrente leidt tot optimisme over woningmarkt

Lage hypotheekrente leidt tot optimisme over woningmarkt
Lage hypotheekrente leidt tot optimisme over woningmarkt

Momenteel lijkt het niet op te kunnen; de economie trekt aan en het consumentenvertrouwen neemt toe. Een goed voorbeeld hiervan is de stemming op de woningmarkt. Kreeg tot nog niet zo heel lang geleden een consument spontaan de koude rillingen als er gesproken werd over het kopen of verkopen van een woning, tegenwoordig lijken de bomen zo ongeveer in de hemel te groeien. Een feit dat duidelijk wordt wanneer we de Eigen Huis Marktindicator erbij pakken. Deze graadmeter die de stemming op de woningmarkt peilt kwam in mei uit op een record.

Sterk stijgende tendens Marktindicator

Wanneer we de Marktindicator van Vereniging Eigen Huis bekijken zien we een goed beeld van de impact van de financiële crisis. Vanaf 2008 (begin van de crisis) tot december 2012 daalde de trend spectaculair tot een waarde van 51 (normaalwaarde 100). De twee jaar die daar op volgenden gaven een zeer sterke stijging te zien tot een waarde van 105. Deze stijging is nu wat afgevlakt, maar de waarde blijft stabiel boven de 100 punten.

Lage hypotheekrente

Uit de peiling waarop de Marktindicator is gebaseerd bleek dat het vertrouwen in de woningmarkt vooral te danken is aan de lage hypotheekrente, die rente is momenteel zelfs historisch laag. Andere oorzaken die gevonden werden zijn de betaalbare huizenprijzen en het ruime aanbod van koopwoningen. Overigens begint de hypotheekrente momenteel weer lichtjes te stijgen, en in de peiling gaf ruim 25 procent van de ondervraagden aan te verwachten dat deze stijging zich door zal zetten. Een kleine 50 procent gaf daarentegen aan te verwachten dat de rente gelijk zal blijven of zelfs nog verder zal dalen. Waarschijnlijk heeft een fluctuerende rentestand een behoorlijke invloed op het verloop van het consumentenvertrouwen in de nabije toekomst, hoewel daar vanzelfsprekend nu geen uitspraken over kunnen worden gedaan die met cijfers te staven zijn.

Veranderingen per 1 juli 2015

De peiling die in augustus uitgevoerd zal gaan worden is er één die ons een stuk wijzer zal gaan maken over de staat van de woningmarkt en het consumentenvertrouwen. Bij de huidige peilingen speelt er mogelijk namelijk een interessant psychologisch aspect mee. Per 1 juli zijn er namelijk nieuwe leennormen van kracht geworden die een stuk strenger zijn dan daarvoor het geval was. Ook de kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie is per 1 juli verlaagd. Het is dus goed mogelijk dat veel consumenten juist de periode voor 1 juli 2015 gebruikt hebben om tegen gunstige voorwaarden een woning aan te schaffen.

Lage hypotheekrente leidt tot optimisme over woningmarkt
4.5 (90%) 2 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Geldzaken
Incasso machtigen bij ING nu online mogelijk
Incasso machtigen bij ING nu online mogelijk

Wie het machtigen van een incasso maar een ingewikkelde bezigheid vindt kan vanaf juni wat meer ontspannen, althans als diegene...

Sluiten