KPN gebruikt 4G om vast internet te versnellen

KPN gebruikt 4G om vast internet te versnellen
KPN gebruikt 4G om vast internet te versnellen

Traag internet. Het is voor veel internetgebruikers een enorme frustratie. Dat komt met name omdat we tegenwoordig aan snel internet gewend zijn én omdat internetaanbieders in hun advertenties beloven dat u bij hen snel (vast) internet krijgt geleverd. Wanneer die beloften niet nagekomen worden voelt u zich misleidt. U betaalt dan voor een dienst die niet voldoende functioneert.

Vooral wanneer u op het platteland woont kan het goed zijn dat uw internet regelmatig hapert. En zelfs in een stad is de kwaliteit van de verbinding soms bijzonder matig. Internetaanbieder KPN gaat in de komende maanden door middel van een test proberen dit soort problemen met de verbinding structureel op te lossen. Hiervoor maakt KPN gebruik van 4G dat het vaste internetsignaal moet ondersteunen en daardoor sterker en betrouwbaarder moet maken.

Tip: Bent u op zoek naar sneller internet? Internet vergelijken helpt u met overstappen.

Test met uitgebreide router

Aangezien KPN een test uit wil voeren in een gebied waar geregeld klachten zijn over de kwaliteit van de internetverbinding ligt het redelijk voor de hand dat de test niet in bijvoorbeeld Amsterdam wordt uitgevoerd. Daarom heeft KPN voor Nijkerk (Gelderland) gekozen. Klanten van KPN die in Nijkerk (buurtschap Appel Driedorp Huinen) meedoen krijgen een ‘update’ van hun router die ertoe moet leiden dat het eenvoudiger wordt om van alle gemakken van snel en betrouwbaar internet gebruik te kunnen maken. Zo moet er snel gedownload, geüpload en gestreamd kunnen worden. Iets dat in veel landelijke gebieden nog niet op elk moment vanzelfsprekend is.

Het idee is om het vaste internet maximaal te benutten en vervolgens het mobiele netwerk (4G) ‘bij te laten springen’ op het moment dat de capaciteit van het vaste netwerk niet voldoende blijkt te zijn om bijvoorbeeld online een film te kijken. Om dit voor elkaar te krijgen wordt de huidige router die klanten van KPN hebben voorzien van een extra onderdeel. Dat onderdeel is in staat om een 4G-signaal om te zetten als ondersteuning van vast internet.

Doel van de test

Het doel van de test is uiteraard om uit te zoeken of het toevoegen van 4G-capaciteit een goede manier is om vast internet structureel sneller en betrouwbaarder te maken. Wanneer dit in Nijkerk tijdens de test blijkt te werken is KPN van plan om deze vorm van internet aanbieden in heel Nederland mogelijk te maken. Voor consumenten in de stad zal dit mogelijk niet zo heel relevant zijn, maar voor internetgebruikers op het platteland zou KPN weleens kunnen gaan zorgen voor het verminderen van heel wat frustratie.

Vooruitgang voor de klant

Het vernieuwende punt van de nieuwe manier van internet aanbieden zit hem erin dat er nu sprake is van een combinatie van vast en 4G-internet. Tot op heden was dat nog niet mogelijk. Wel bood KPN al een 4G-modem aan voor klanten in het buitengebied, maar daarbij was er dus feitelijk geen sprake van echt “vast internet”. Een bijkomend nadeel was dat consumenten die deze vorm van thuisinternet moesten gebruiken gebonden waren aan een relatief lage datalimiet. Met de nieuwe test moet er dus volwaardig vast internet in het buitengebied gegarandeerd worden. Lukt dit dan kan zeker van een doorbraak worden gesproken.

KPN gebruikt 4G om vast internet te versnellen
5 (100%) 1 stemmen