Jonge ZZP’ers hebben geldzaken goed op orde

Jonge ZZP’ers die vooral in de platformeconomie werken, hebben de geldzaken vaak beter op orde dan leeftijdsgenoten die als werknemer aan de slag zijn gegaan. Uit onderzoek is gebleken dat jonge ondernemers beter kunnen rondkomen, maar ook meer kennis van zowel fiscale als financiële zaken hebben. Bovendien hebben ze ook meer vertrouwen als het op geldzaken aankomt. Dit is een groot verschil met leeftijdsgenoten die in loondienst aan de slag zijn gegaan. Er zijn verschillende verklaringen voor te geven, zo blijkt uit het onderzoek.

Geen kwetsbare groep

Uit het onderzoek komt naar voren dat de groep jongeren helemaal niet zo financieel kwetsbaar is als vaak wordt voorgesteld. Zeker als het om de jonge ZZP’ers gaat, is het duidelijk dat zij hun inkomsten goed buiten loondienst kunnen verdienen. Platformwerk is daar een heel geschikte vorm voor. Het past bovendien veel beter bij de fase van het leven waar zij in zitten. Ze studeren nog en moeten ook het schoolrooster en de examens goed in de gaten houden. Door de wisselende opdrachten is het gemakkelijker om voldoende te verdienen naast de studie. Dit maakt een groot verschil met hoe er vaak naar gekeken wordt.

Vrijheid ook van belang

Uit het onderzoek komt ook nog iets anders naar voren. Vrijheid wordt minstens even belangrijk gevonden als voldoende inkomen. De vrijheid om flexibel te werken wordt zelfs boven de zekerheid van een vast dienstverband gezet door een deel van de ondervraagden. Er zit echter wel een keerzijde aan. De groep ZZP’ers hecht minder waarde aan de zekerheid van inkomen en dat is ook op andere vlakken terug te zien. Zo sparen zij bijvoorbeeld minder dan de leeftijdsgenoten. Het is dus wel ook van belang om te bekijken hoe dit op de lange termijn uitpakt. 

Beter kunnen plannen

Omgekeerd is het zo dat de jonge ondernemers hun geldzaken beter kunnen plannen. Zo zijn ze bijvoorbeeld meer bedreven in het budgetteren. Op die manier zijn ze bijvoorbeeld in staat om aan de belastingafdracht te voldoen. Bovendien sparen ze dan niet privé, maar zijn ze wel in staat om voor voldoende middelen voor hun eigen bedrijf te zorgen. Dit kan ook in de toekomst belangrijk zijn. Zo worden zij gezien als de toekomstige werkgevers en de toekomst van het ondernemen in Nederland. Dit kan dus ook een groot verschil maken.

Problemen met wetgeving

Het onderzoek is van belang omdat de wetgeving nadelig voor deze groep uitvalt. Ook al hebben zij de geldzaken goed op orde, het is straks niet meer mogelijk om als ZZP’er aan de slag te gaan in de platformeconomie. Terwijl ze ook niet in loondienst zullen komen bij de opdrachtgevers. Dit heeft te maken met arbeidsrelaties en rechtsvermoeden, zoals de wet ook genoemd is. De flexibiliteit is voor zowel de jongeren als de opdrachtgevers echter juist een belangrijke factor. Zeker wanneer zij de zaken gewoon goed op orde hebben. Het is dan ook interessant om te bekijken hoe dit zich verder zal ontwikkelen in de toekomst.

Laatst bijgewerkt op 26 september 2024 door Joris van Leeuwen.

Plaats een reactie