Internet Vergelijken

Internet abonnement vergelijken

Waarom internet vergelijken? Internet aanbieders doen er alles aan om u ervan te overtuigen dat u uw internet bij hen af moet nemen. Elke provider beweert de meest passende abonnementsvorm te hebben. Uiteraard volledig op uw lijf geschreven! Dat dit ergens niet klopt is duidelijk. Wanneer er bijvoorbeeld 10 providers zijn kan het natuurlijk nooit dat het geen verschil maakt welk internetabonnement u aanschaft. Dat internet providers niet erg objectief zijn in de manier waarop ze reclame maken is dus de logische conclusie. En dat betekent weer dat u het heft in eigen hand moet nemen. Internet providers vergelijken is op zo’n moment de enige mogelijkheid om tot een bewuste én goede keuze te komen.

Hoe u een goede vergelijking maakt? Dat lijkt misschien ingewikkelder dan het in de praktijk is. Het is vooral belangrijk dat u vooraf een goed beeld hebt van wat u precies verwacht en wenst van een internetprovider. En uiteraard wat voor soort pakket u interessant vindt. Internet aanbieders leveren namelijk altijd meer dan alleen een simpele aansluiting op internet.

Internet vergelijken: persoonlijke wensen

Om bij het vergelijken van internet providers goed van start te gaan moet u in elk geval weten wat voor type internetgebruiker u bent. Welk pakket qua prestaties en prijs passend is wordt bijvoorbeeld bepaald dat de tijd die u dagelijks online wilt zijn. En vooral ook door de intensiteit die u van uw internet verwacht. Wie alleen e-mail wil kunnen checken stelt andere eisen dan de gebruiker die doorlopend films wil kijken. Uiteraard is er voor elk van dit type gebruikers van alles mogelijk, maar één ding is zeker: ze komen in een vergelijking niet bij hetzelfde pakket uit. En waarschijnlijk niet eens bij dezelfde provider.

Internet providers. Wat is er mogelijk?

Internet VergelijkenWie internet vergelijken serieus neemt komt er al snel achter dat dit nog best een klus is. Want kiest u voor een internet provider die u alleen toegang tot het net geeft? Of gaat u liever voor een totaalpakket waarbij bellen en televisie kijken is inbegrepen (alles-in-1)? Wie hierin een keuze heeft gemaakt vereenvoudigt het keuzeproces al aanzienlijk. Internet vergelijken heeft namelijk alles te maken met het uitsluiten van opties. Datzelfde kunt u bijvoorbeeld doen door van te voren bij uzelf na te gaan wat voor soort verbinding u het liefst wilt hebben. Is een ‘ouderwetse’ kabelverbinding prima? Of wilt u juist (indien mogelijk) gebruikmaken van het moderne glasvezelnetwerk? Ook hier geldt weer: eenmaal de keuze gemaakt vallen er vanzelf een aantal opties af.

Internet vergelijken: snelheid

Een belangrijk onderdeel van internet vergelijken heeft te maken met de snelheid van het internet. Eigenlijk simpelweg: hoe snel kan ik pagina’s openen, hoe snel kan ik bestanden downloaden, en is het mogelijk om vloeiend films te bekijken en muziek af te spelen? In eerste instantie is het goed om te weten dat het internet in Nederland sowieso behoorlijk snel is. Zonder daarbij te relativeren dat het soms ook gebeurt dat het netwerk bijzonder traag is. Wie dat (hopelijk niet te vaak) meemaakt weet als geen ander hoe vervelend dat kan zijn. Het is dan ook zeker een goed idee om goed rond te kijken of u gebruikerservaringen kunt vinden die een goed beeld geven van de provider.

En misschien nog wel belangrijker: hoe de gemiddelde consument tegen die internet aanbieder aankijkt. De algemene opinie over een bepaalde internet provider geeft een aardig beeld van wat u kunt verwachten. Daarnaast kunt u ook nog op wat ‘harde data’ afgaan. Eigenlijk elke provider geeft op zijn website aan wat de snelheid van het internet in een bepaald pakket is. Dit wordt uitgedrukt in megabits per seconde. Laat u echter niet voor de gek houden: het gaat bij de getallen waar mee gegoogeld wordt altijd om de ideale situatie. Wordt er bijvoorbeeld 180 megabits per seconde belooft dan kan het (helaas) zo zijn dat u het in de praktijk met wat minder megabits moet doen. Ook het uploaden van bestanden kan in de praktijk minder vlot gaan dan wordt beloofd.

Glasvezel Internet

Wie het modernste van het modernste en het snelste van het snelste internet wil hebben komt al snel uit bij glasvezelinternet. Glasvezel is echter nog niet overal aangelegd. Doe dus eerst altijd een postcodecheck om te kijken of glasvezelinternet überhaupt tot de mogelijkheden behoort. Wanneer glasvezelaansluitingen in uw woning mogelijk zijn is internet vergelijken vanaf dat moment iets dat u op precies dezelfde manier regelt als wanneer u geen glasvezelinternet aan zou schaffen. Dus gewoon vergelijken op prijs, contractduur, service en extra mogelijkheden in het pakket.

Internet vergelijken: prijs

Internet abonnement vergelijkenEen van de belangrijkste zaken tijdens het internet vergelijken is uiteraard de prijs die u voor het product betaalt. Dat geldt voor de aanschaf van een nieuwe auto of nieuwe meubels, dat geldt uiteraard ook voor de aanschaf van een internetabonnement. Wat de prijs betreft is het gelukkig vaak vrij overzichtelijk. U betaalt een bepaald bedrag per maand en daarvoor krijgt u beschikking over internet. Wilt u per se zo goedkoop mogelijk internet ontvangen dan kiest u gewoon voor de allergoedkoopste provider. Toch is dat misschien weer net iets te eenvoudig gedacht. Want wat uiteindelijk echt ter zake doet is de prijs-kwaliteitverhouding.

Om een volstrekt willekeurig voorbeeld te geven: stel dat er internetaanbieder is die per maand 10 euro goedkoper is dan een concurrent dan lijkt het logisch om voor de goedkoopste optie te gaan. Maar wanneer blijkt dat de duurdere concurrent bijvoorbeeld internet aanbiedt inclusief een Spotify-account ter waarde van 10 euro per maand dan begrijpt u dat de keuze al weer een stukje ingewikkelder is. Dit voorbeeld geeft vooral nog maar eens duidelijk aan dat u van tevoren moet weten wat u belangrijk vindt.

Het imago van de internet provider

Net als bij producten van andere merken speelt persoonlijke voorkeur een belangrijke rol in het keuzeproces. Het product – in dit geval internet – vergelijken op dit soort gevoelsargumenten is echter wel lastig. In feite is er op dit punt van een objectieve vergelijking zelfs geen sprake. Dat is op zich natuurlijk geen probleem. Als u zich gewoon aangetrokken voelt tot een bepaalde partij of een bepaald merk is dat een prima reden om dat specifieke merk extra ‘punten’ toe te kennen in uw vergelijking. Wat kleding- auto- en cosmeticamerken betreft doen veel mensen niets anders. Waarom zou u het positieve gevoel dat u bij sommige internet aanbieders hebt niet gewoon volgen? Mits kwaliteit en prijs in orde zijn natuurlijk.

Internet vergelijken: de klantenservice

Er zijn van die zaken waar u bij internet vergelijken misschien niet direct aan denkt. Toch zijn juist die zaken soms enorm van belang. Een goed voorbeeld van zo’n belangrijk punt op de achtergrond is de aanwezigheid en de kwaliteit van de klantenservice van een internet aanbieder. Wie internet aanschaft wil natuurlijk dat dit op elk moment goed werkt. En toegegeven, vaak werkt internet (ongeacht de provider) ook prima. Maar juist als er iets misgaat wilt u graag snel en op een goede manier geholpen worden. Internet dat niet goed werkt leidt tot frustratie, zo simpel is het. Als uw provider dan ook nog eens een klantenservice of helpdesk heeft die niet naar tevredenheid functioneert wordt het helemaal vervelend. De kwaliteit en bereikbaarheid van de helpdesk is dus een belangrijk punt om mee te nemen als u internet gaat vergelijken.

Stel dat u uw internet afneemt bij een provider waarvan de helpdesk in het weekend niet bereikbaar is dan kunt u zich wel voorstellen hoe u zich voelt als op vrijdagavond uw internet uitvalt. Veel providers hebben echter een prima serviceteam, maar zoek ze daar dan ook op uit. Goedkoop internet met een belabberde service is veel vervelender dan internet dat iets duurder is maar waarbij u wel service krijgt aangeboden die past bij de 21ste eeuw. Waar overigens ook nog regelmatig onderscheid in is te maken is het kostenplaatje. Van helpdesks is gewoon bekend dat u er regelmatig voor langere tijd mee aan de lijn hangt voordat u wordt geholpen. Dat is op zich al irritant, maar als u per minuut ook nog geld kwijt bent aan een alsmaar oplopende telefoonrekening wordt het er gewoon niet leuker op.

Combinatiepakketten

We hebben het al kort even benoemd, maar we gaan er nog even wat verder op in. Combinatiepakketten of, zoals ze ook vaak genoemd worden, alles-in-1-pakketten. Dit soort pakketten zijn bijzonder interessant wanneer u verder kijkt dan alleen internet. Meestal zijn de betreffende pakketten een combinatie van internet, (digitale) televisie en bellen. Omdat u al deze zaken in zo’n geval bij een partij afneemt zit er over het algemeen een leuke korting bij z’n totaalpakket. Nadeel is vaak wel dat mocht er iets misgaan u direct problemen hebt met zowel tv, internet als telefoon.

Het spreekt vanzelf dat de diverse providers verschillende pakketten aanbieden. Zo zal een consument die graag Spaans of Italiaans voetbal kijkt een ander pakket aan moeten schaffen dan een consument die bepaalde filmseries uit Hollywood graag wil bekijken. Let dus bij alles-in-1-pakketten altijd goed op dat de extra’s die u denkt aan te schaffen ook daadwerkelijk in het pakket zijn opgenomen.

Internet Vergelijken
4.8 (96%) 10 stemmen