Hypotheekrente blijft waarschijnlijk laag

Hypotheekrente blijft waarschijnlijk laag
Hypotheekrente blijft waarschijnlijk laag

Dat de spaarrente in de afgelopen periode stelselmatig is gedaald is voor de meeste mensen geen nieuws. Sparen levert tegenwoordig amper meer wat op, want met een rente van circa 1 procent is binnenlopen via een gewone spaarrekening een utopie. Qua rente is de daling van de spaarrente echter niet het enige dat de laatste tijd opvalt. Ook de hypotheekrente is bezig aan een interessante koers.

Ingezette trend hypotheekrente

Al in 2014 was het voor consumenten gunstig om een hypotheek af te sluiten. Gunstig is hier zelfs een understatement te noemen, aangezien de daling van de rente leidde tot een historisch laag rentetarief. In plaats van uw geld op de bank te zetten lijkt het sinds 2014 dus een goed idee om te investeren in een eigen woning. Een verhuizing is op dit moment ook weer een optie omdat de huizenmarkt aantrekt en u uw huidige woning relatief eenvoudig zal kunnen verkopen.
Klik hier om hypotheken met elkaar te vergelijken

Verwachtingen korte hypotheekrente

Hoewel het natuurlijk altijd riskant is om een voorspelling te doen over de koers die de hypotheekrente gaat volgen zijn hierover wel een aantal opmerkingen te maken. Dat de rente momenteel zo verschrikkelijk laag is heeft bijvoorbeeld te maken met de lage inflatie waar we nu mee te maken hebben. Die inflatie lijkt de komende tijd laag te blijven, hetgeen een direct effect heeft op de hypotheekrente. Een indicatie om de verwachting van de lage inflatie te staven is de rentestand van de 10-jaars staatsleningen. Gezien het gedrag van speculanten gaat men er van uit dat de inflatie nog wel een tijdje laag zal blijven. Een andere indicatie hiervoor is het gedrag van de ECB die de zogenaamde Euriborrente zeer laag houdt.

Verwachtingen lange hypotheekrente

Voor de hypotheekrente die geldt voor langer lopende hypotheken is een beetje hetzelfde aan de hand als bij de kortlopende hypotheekrente. Omdat de inflatie in Europa zich bijzonder moeizaam richting de door de ECB gewenste 2 procent beweegt is het programma waarmee de ECB obligaties opkoopt nog steeds in volle gang. Daarnaast is Griekenland volgens veel beleggers nog steeds een risico, hoewel dit land recentelijk ‘gered’ is. Tenslotte bestaat (nog steeds) de angst dat de voorzichtige economische groei in Europa zal stagneren. Deze punten zorgen ervoor dat de rente op de kapitaalmarkt zeer laag blijft.

Langere termijn

Afhankelijk van de economische ontwikkeling die we in de komende tijd te zien gaan krijgen zal de hypotheekrente laag blijven of juist iets stijgen. Wanneer de economie weer aantrekt en de beleggers en consumenten daar ook vertrouwen in hebben zal de ECB zijn steunprogramma gaan schrappen. Op dat moment zal de hypotheekrente reageren en beginnen te stijgen.

Hypotheekrente blijft waarschijnlijk laag
4.6 (91.43%) 7 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Lenen
Lenen blijkt voor een aantal mensen risicovol
Lenen blijkt voor een aantal mensen risicovol

“Geld lenen kost geld”, die slogan kent iedereen inmiddels wel. Dat dit meer waarheid bevat dan veel consumenten beseffen op...

Sluiten