Hoe kan je optimaal besparen op energie?

Zuinig zijn met energie is al vele jaren een hot item. Steeds weer wordt erop gehamerd dat je zuinig moet zijn met energie. Niet alleen omdat dat kosten bespaart, maar het is ook beter voor het milieu als er minder energie hoeft te worden opgewekt. Maar hoe doe je dat? Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je energierekening lager uitpakt dan nu het geval is? Een paar simpele tips kunnen je al een heel eind op weg helpen.

Maak gebruik van het daltarief

In veel gevallen is het voordelig om een dubbele meter te hebben. Hiervoor betaal je een hoger vastrecht, maar je kunt wel gebruik maken van het daltarief voor stroom. Dat scheelt een paar cent per kWh. In de meeste regio’s in Nederland profiteer je van het lagere stroomtarief vanaf 23.00 uur en in het weekend. Nu is het niet altijd verstandig of handig om apparaten na 23.00 in te schakelen, maar het weekend kun je natuurlijk prima gebruiken om van een lager stroomtarief te profiteren. Laat bijvoorbeeld de wasmachine en wasdroger in het weekend hun werk doen.

Schakel apparaten uit als je ze niet nodig hebt

Het klinkt als een open deur, maar laat apparaten niet onnodig aan staan. De hele dag de TV aan omdat je via je ontvanger naar radiozenders luistert is onzin. Zet het beeldscherm uit als je alleen luistert en niet kijkt. Zorg ervoor dat laptops en Pc’s na bijvoorbeeld 10 minuten niet gebruikt te zijn het beeldscherm uitschakelen of geheel in de slaapstand gaan. Laat vooral apparaten die warmte produceren niet onnodig aanstaan, want he zijn stroomvreters. Denk hierbij aan het strijkijzer, mar vooral aan elektrische kachels.

Gebruik spaarlampen

Een groot deel van je stroomverbruik gaat op aan verlichting. Vervang alle ouderwetse gloeilampen voor spaarlampen als dat nog niet is gebeurd. Gloeilampen zijn sowieso bijna niet meer te koop en bovendien gaan spaarlampen ook veel langer mee dan de ouderwetse gloeilamp. Dat mag overigens geen reden zijn om het licht te laten branden in ruimtes waar je niet bent.

Zet de thermostaat een graadje lager

Veel mensen denken dat het in huis minimaal 21 graden moet zijn om het aangenaam te hebben. Maar de praktijk wijst uit dat een temperatuur van 19 graden vaak ook prima voldoet. Je went snel aan een lagere temperatuur. Kleed je ook naar het seizoen. Midden in de winter in een T-shirt met korte mouwen lopen en dan klagen dat je het koud hebt en dat de thermostaat dus echt omhoog moet is natuurlijk je kop in het zand steken.

Ga voor jezelf na waar je kunt besparen

Vind je dat je energierekening te hoog is? Ga dan voor jezelf na waar je kunt besparen. Heb je misschien nog oude apparaten in huis die een hoger energieverbruik hebben? Overweeg dan om ze te vervangen. De investering van de aankoop verdien je vaak terug door het lagere energieverbruik. Let dus altijd op het energielabel als je een nieuwe wasmachine, vaatwasmachine of wasdroger koopt.

Laatst bijgewerkt op 26 september 2024 door Joris van Leeuwen.