Heb ik eigenlijk wel een reisverzekering nodig?

Leestijd: 2 minuten

Een reisverzekering sluit je af als je een reis hebt geboekt of als je vaker per jaar reist heb je waarschijnlijk een doorlopende reisverzekering. Voor veel mensen is zo'n verzekering vanzelfsprekend. Maar desondanks  gaan er toch veel mensen onverzekerd op vakantie. Ze staan er niet bij stil of denken dat zo'n verzekering niet nodig is. Maar onverzekerd op reis gaan heeft best wat risico's.

Ziektekosten in het buitenland

Wanneer je een beroep moet doen op medische zorg dan dekt je zorgverzekeraar deze kosten. Maar let op: niet alle kosten worden zomaar vergoed. Als je in het buitenland een arts bezoekt of in het ziekenhuis belandt, wordt de vergoeding bepaald aan de hand van de kosten die je daarvoor in Nederland zou hebben moeten maken. In het buitenland zijn zorgkosten vaak flink hoger. Als je geen extra dekking hebt voor ziektekosten is de kans dus groot dat je een forse rekening gepresenteerd krijgt.

Beroofd worden in het buitenland, ingrijpend en heel ongemakkelijk

Natuurlijk hoop je dat het je niet overkomt. Maar als je in het buitenland wordt beroofd of het slachtoffer wordt van zakkenrollers dan heb je al snel een flink probleem. Ook al is alleen je bankpas of creditcard gestolen en hebben de dieven geen pincode buitgemaakt, dan nog zal je extra kosten moeten maken. Want zonder geld en zonder betaalmogelijkheden ben je toch behoorlijk onthand. En bovendien is het in sommige landen mogelijk om met een pas of creditcard zonder gebruik van pincode of handtekening te betalen, dit hangt af van het land en de betaaloptie die de winkel of ander bedrijf biedt. De kans is dus groot dat je toch bestolen wordt voordat je de kans krijgt je passen te blokkeren.

Dure spullen mee op vakantie

Natuurlijk neem je die kostbare broche die je van je grootmoeder hebt geërfd niet mee op vakantie. Maar veel mensen hebben vandaag de dag wel een dure smartphone of nemen een kostbare camera mee op reis. Als die worden gestolen dan is dat een flinke schadepost. Als je niet verzekerd bent op reis dan draai je uiteraard zelf op voor de kosten van vervanging. Daarnaast kan er misbruik gemaakt worden van je smartphone als de dief deze weet te ontgrendelen, wat forse extra kosten tot gevolg kan hebben. Ga je een speciale vakantie vieren, zoals een duik- of wintersportvakantie dan gaat er vaak een kostbare uitrusting mee op reis. Ook daar kan wat mee gebeuren en ook daarvoor is het handig om een goede reisverzekering af te sluiten.

Wat voor reisverzekering past bij mij?

Als je maar af en toe op reis gaat, maximaal 1 keer per jaar, of enkele korte vakanties in de buurt, dan is het vaak het voordeligst om per reis een verzekering af te sluiten. Ga je meerdere keren per jaar naar het buitenland dan is een doorlopende reisverzekering al snel voordeliger. Voor het afsluiten van een losse verzekering betaal je namelijk een percentage van de reissom. Bij dure reizen komen de premies daardoor al snel boven de jaarpremie voor een doorlopende verzekering.