Gezond Beleggen in 2023: Aanbevelingen voor farmaceutische aandelen

Leestijd: 2 minuten

Aandelen uit de gezondheidszorg zullen een uitstekend instrument zijn om portfolio's te beschermen bij stijgende rente en economische onzekerheid. Dat is de mening die onlangs werd gedeeld door de door Bloomberg bekroonde analisten van het Freedom24 broker team.

De Covid19-pandemie heeft de vraag naar gezondheidsproducten en -diensten aanzienlijk doen toenemen. Daardoor is de sector sinds 2020 aanzienlijk gegroeid en is er behoefte aan nieuwe ontwikkelingen. Medicare- en Medicaid-verzekeringsprogramma's schatten dat de uitgaven voor gezondheidszorg in de VS tegen 2030 $6,8 triljoen zullen bedragen.

Dit biedt uitstekende vooruitzichten voor aandelenbeleggingen in de gezondheidssector op de lange termijn.

UnitedHealth

Analisten raden beleggers aan een aantal Amerikaanse bedrijven nader te bekijken. Onder hen is UnitedHealth (UNH), een gediversifieerde gezondheidsorganisatie. Het bedrijf levert producten en diensten aan particulieren, werkgevers en overheden. De organisatie heeft een marktkapitalisatie van meer dan $460 miljard en is daarmee een van de grootste spelers in haar sector.

Een consistente omzetgroei en een hoog rendement op aandelen maken het aandeel voor dit jaar tot een verstandige keuze.

Merck

Het internationale bedrijf Merck (MRK) staat bekend om zijn vaccins en producten voor de behandeling van kanker en diabetes. Hun aandelen presteerden vorig jaar goed en blijven aantrekkelijk in 2023. Het brede productassortiment en verschillende baanbrekende geneesmiddelen genereren aanzienlijke inkomsten voor het bedrijf.

Daarnaast investeert Merck veel in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe behandelingen en therapieën voor patiënten.

Pfizer

Een van de leiders in de strijd tegen Covid-19 is Pfizer (PFE), waarvan de jaarlijkse inkomsten en nettowinst de afgelopen vijf jaar met ongeveer 100% zijn gestegen. Pfizer heeft twee van 's werelds best verkochte producten om het virus te bestrijden: het vaccin Comirnaty en het orale geneesmiddel Paxlovid.

Pfizer heeft echter ook een uitgebreide reeks exclusieve producten, waaronder het antitromboticum Eliquis, het geneesmiddel tegen hartziekten Vyndaqel/Vyndamax en het vaccin Prevenar.

Shortlist

Andere gezondheidszorgaandelen op de shortlist van Freedom24 zijn AbbVie (ABBV), Vertex Pharmaceuticals (VRTX) en Johnson & Johnson (JNJ).

Wat de komende IPO's van farmaceutische organisaties betreft, merkten analisten het vooruitzicht op van lopende beursintroducties voor Komodo, Genelux, Affinia Therapeutics, Artiva Biotherapeutics, Omada en Sword Health.

Het artikel is gebaseerd op informatie van Freedom24, de Europese broker met een uniek beleggings- en spaaraanbod (bv. de D-spaaraccount met 2,5% jaarlijkse rente voor ongebruikte liquide middelen).

Let op: Beleggingen in aandelen en andere financiële instrumenten gaan altijd gepaard met het risico van verlies van uw kapitaal. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. De prognose of prestaties uit het verleden vormen geen garantie voor toekomstige resultaten.