Funding Circle

Funding Circle Nederland

Waarom Funding Circle een interessante optie is voor mensen die willen Lenen of Investeren.

Geld op een spaarrekening zetten heeft momenteel niet zo heel veel zin. Althans niet wanneer we kijken naar het rentepercentage dat door de meeste (Nederlandse) banken wordt aangeboden. Wilt u toch wat rendement ontvangen over uw geld dan is het natuurlijk een optie om te gaan beleggen. Dat brengt – zoals bekend – echter toch wel wat risico’s met zich mee.

Klik om zakelijke leningen te vergelijkenBekijk het aanbod van Funding Circle

Maar wat dan? Zijn er alternatieven te bedenken? Die zijn er inderdaad. Bijvoorbeeld door te investeren via een online kredietmarktplaats. Wie hierin participeert ontvangt een rente die geen enkele bank momenteel kan bieden. Een goed voorbeeld van zo’n online kredietmarktplaats is Funding Circle. Dit bedrijf heeft platforms in verschillende landen, en sinds 2015 ook in Nederland.

Hoe werkt Funding Circle?

Funding CircleFunding Circle is dus een online kredietmarktplaats. Maar wat moet u zich daar nu eigenlijk bij voorstellen? Eigenlijk is het vrij simpel. Op het platform van Funding Circle komen ondernemers en investeerders bij elkaar. De ondernemers zoeken een zakelijke lening, de investeerders (daar zou u bij kunnen horen) hebben geld “over” dat ze tegen een aantrekkelijke rente willen investeren. Een ideale match dus.

In wat voor doelen kan er geïnvesteerd worden?

Investeren via Funding Circle is voor veel mensen interessant omdat er wat te kiezen valt. Vanwege het grote aantal aangemelde projecten waarin geïnvesteerd kan worden is er een breed scala aan kredietklassen. Zes om precies te zijn. Deze kredietklassen variëren in (te verwachten) rendement en in mate van risico.

Uiteraard is het zo dat een hoger verwacht rendement ook een hogere mate van risico met zich meebrengt. Het blijft dus te allen tijde zaak om die risico’s goed af te wegen en bij voorkeur uw investeringen te spreiden. Inhoudelijk zijn de verschillende projecten bijzonder gevarieerd. Van een investering in de ontwikkeling van een hotel tot aan het bevoorraden van een ambachtelijke slagerij. In feite kan u het zo gek niet bedenken of er valt in te investeren.

Hoe veilig is investeren via Funding Circle?

Een investering brengt natuurlijk altijd wel enig risico met zich mee. Het is vooral belangrijk om de potentiële risico’s vooraf goed in kaart te hebben gebracht. Dus hoe zit het met de risico’s die investeren via Funding Circle met zich meebrengt?

Om inzichtelijk te maken hoeveel risico u loopt bij een bepaald project maakt Funding Circle gebruik van klassen die zijn aangegeven met een letter en een kleur. Per klasse wordt het te verwachten rendement getoond en ook het “beoogde jaarlijkse verliespercentage”. Dit percentage is de gemiddelde kans dat er bij het betreffende project binnen 12 maanden betalingsproblemen optreden.

Als voorbeeld nemen we even de cijfers voor een investering in Funding Circle Klasse A+ en de cijfers voor Funding Circle Klasse E. dit zijn respectievelijk de minst risicovolle (A+) en de meest risicovolle investeringscategorie (E). In Klasse A+ is het rendement gemiddeld genomen 2,79 tot 6,11 procent en het beoogde jaarlijkse verliespercentage 0,6 procent. In Klasse E is het rendement gemiddeld 10,97 tot 15,68 procent met een beoogd jaarlijks verliespercentage van 8,0 procent. Logischerwijs zijn de tussenliggende categorieën iets riskanter dan Klasse A+ maar minder risicovol dan Klasse E.

Wat moet ik doen om te kunnen investeren via Funding Circle?

Om mee te doen aan de investeringsprojecten van Funding Circle hoeft u geen rare toeren uiot te halen. U maakt een gratis account aan en vervolgens kijkt u in welk project u wilt investeren. Wanneer het project volledig is gefinancierd en de contracten rond zijn schrijft Funding Circle het geld af van uw bankrekening. De financieringsfase van een project heeft een lengte van 21 dagen. In sommige gevallen wordt deze fase door Funding Circle eenmalig met 21 dagen verlengd. Wanneer een project niet voor 100 procent gefinancierd is kan er aan de ondernemer een deelbedrag worden uitgekeerd.

Investeren kan al vanaf een minimumbedrag van 100 euro. Het absolute maximumbedrag dat u via Funding Circle mag investeren is 80.000 euro. Overigens mag u per project slechts 5.000 euro investeren. Wilt u een groter bedrag investeren dan zal u dus moeten spreiden. Sowieso is dat aan te bevelen omdat u op die manier ook het risico spreidt.

4.8/512 ratings