Lening oversluiten

Sluit je lening over

Wie een lening heeft afgesloten wil natuurlijk te maken krijgen met gunstige voorwaarden. Nu is het zo dat een lening op het moment van afsluiten die gunstige voorwaarden ook biedt, maar dat er na verloop van tijd een andere leningaanbieder in beeld komt die u condities kan bieden die nog gunstiger zijn. Op zo’n moment is een lening oversluiten plotseling wel erg interessant.

Toch moet u voordat u daadwerkelijk tot lening oversluiten overgaat even goed nagaan wat de consequenties kunnen zijn; het is bijvoorbeeld nogal gebruikelijk dat u met extra kosten (de zogenaamde oversluitboete) wordt geconfronteerd. Hoe pakt u dit dan zo slim mogelijk aan? Het is namelijk wel de bedoeling dat u nadat u uw lening hebt overgesloten er financieel beter voorstaat. Addertjes onder het gras moeten dus tijdig worden opgespoord om de juiste keuze te kunnen maken.

Boete bij Lening oversluiten

Lening oversluitenIn sommige gevallen (met name bij het oversluiten van een hypotheek of doorlopend krediet) kan het voorkomen dat u een oversluitboete moet betalen. Dat zo’n oversluitboete tot de mogelijkheden van de betreffende lening behoorde moet overigens al wel direct bij het afsluiten door de leningverstrekker worden gecommuniceerd. Als u hebt opgelet (en de kleine lettertjes hebt gelezen) weet u dus of een oversluitboete in uw geval van toepassing is, of kan zijn.

Hypotheek lening oversluiten

De leenvorm die vaak wordt overgesloten in de hypotheeklening. In veruit de meeste gevallen komt er bij het lening oversluiten van dit type lening een oversluitboete om de hoek kijken. Op zich is dat ook heel goed verklaarbaar, met name wanneer de hypotheek in eerste instantie is afgesloten op basis van een rentepercentage dat een aantal jaar vast is gezet.

De hypotheekverstrekker (bijvoorbeeld een bank) gaat er op zo’n moment namelijk terecht vanuit dat er gedurende de afgesproken periode een bepaald bedrag aan rente mag worden verwacht van de persoon die de hypotheek heeft aangevraagd. Bij oversluiten valt dat bedrag natuurlijk weg, en daarvoor wil de verstrekker gecompenseerd worden. De meeste hypotheekverstrekkers duiden de oversluitboete aan met de term ‘boeterente’.

Er zijn hypotheekverstrekkers die gunstige regelingen hanteren voor overstappers, maar die regelingen zijn er niet standaard. Wilt u dus overstappen zonder dat u zich zorgen moet maken over de boeterente dan moet u zich vooraf goed laten informeren. Naast de eventuele boeterente (oftewel de oversluitboete) komen er bij het lening oversluiten van een hypotheek vaak nog een aantal overige kosten waar u mee te maken krijgt. Te denken valt aan de kosten die samenhangen met het opstellen van de nieuwe hypotheek. Bekende voorbeelden hiervan zijn hypotheekaktekosten en advies- en bemiddelingskosten. In de meeste gevallen helpt uw nieuwe hypotheekverstrekker u om de financiële afhandeling van het oversluiten van de hypotheek op een eenvoudige en doeltreffende manier af te ronden.

Doorlopend krediet oversluiten

Het oversluiten van een doorlopend krediet is vergeleken met het oversluiten van een hypotheek of een persoonlijke lening behoorlijk eenvoudig én het kost u een stuk minder geld. De oversluitboete, of boeterente, is op een doorlopend krediet namelijk niet van toepassing. Dat heeft alles te maken met de specifieke kenmerken van een doorlopend krediet. Deze leenvorm heeft namelijk geen vaste looptijd (alleen een theoretische looptijd) en dus kan de verstrekker van het doorlopend krediet ook niet rekenen op een vooraf vaststaande hoeveelheid rente. U betaalt alleen rente over het bedrag dat u daadwerkelijk hebt opgenomen.

Wilt u dus een doorlopend krediet lening oversluiten, of eigenlijk: wilt u overstappen naar een andere aanbieder van een doorlopend krediet dan is het een kwestie van aflossen wat er nog openstaat. Vervolgens bent u vrij om te gaan. Diverse aanbieders van doorlopende kredieten hebben een zogenaamde ‘oversluitservice’. Is dat bij uw nieuwe aanbieder het geval dan hoeft u zelf geen speciale acties te ondernemen. Is er geen sprake van een oversluitservice dan moet u de boel bij uw huidige leningaanbieder zelf afhandelen. Doe hiervoor (nadat u het openstaande leenbedrag inclusief de rente hebt afgelost) een officieel verzoek bij die aanbieder. Daarmee voorkomt u namelijk dat u (BKR-) geregistreerd blijft staan als lener.

Persoonlijke lening oversluiten

Het oversluiten van een persoonlijke lening heeft in feite wel wat weg van het oversluiten van een hypotheek. Bij een persoonlijke lening wordt er namelijk (net als bij een hypotheek) een vast bedrag geleend dat in een vooraf afgesproken periode moet worden afgelost tegen een rente die vast staat. Dit is belangrijk om te beseffen aangezien de leningverstrekker dus mag uitgaan van een bepaald rentebedrag. Sluit u de persoonlijke lening over naar een andere leningverstrekker dan loopt de bank waar u in eerste instantie klant was dus geld mis. Logischerwijs wil die bank (of een andere financiële dienstverlener) hiervoor worden gecompenseerd.

Wettelijk zijn er regels afgesproken voor de hoogte van de boeterente (oversluitboete). U lost de lening af met een wettelijk bepaalde maximale renteboete van 1 procent van het af te lossen bedrag. In veel gevallen helpt de bank of financiële instelling u met het op de juiste manier afwikkelen van het oversluiten van de persoonlijke lening.

Zoals u ziet is lening oversluiten vaak erg interessant, maar let wel goed op voor eventuele boetes en extra kosten.

3.9/57 ratings