Hypotheekrente Vergelijken

Vergelijk Hypotheekrentes

Hypotheekrente vergelijken? Het is toch simpel? Het klinkt allemaal heel eenvoudig: een hypotheek is een lening, en daarom is het logisch dat u over die hypothecaire lening een bepaald rentepercentage moet betalen. Dat is de theorie, en die is inderdaad vrij duidelijk, maar in de praktijk kan het allemaal toch een stukje ingewikkelder zijn. Juist daarom is het goed om bij het afsluiten van een hypotheek de hypotheekrente die een aanbieder in de voorwaarden heeft staan goed te vergelijken met de rentetarieven die andere hypotheekaanbieders te bieden hebben.

Klik hier om uitgebreid hypotheken te vergelijken

Het belang van hypotheekrente vergelijken

Waarom hypotheekrente vergelijken? De hoogte en de voorwaarden van de hypotheekrente zijn zonder meer belangrijk, daar kan geen misverstand over bestaan. Wat daarbij wel aangegeven moet worden is dat de hypotheekrente slecht één van de onderdelen van het totale pakket is bij het afsluiten van een hypotheek. Alleen afgaan op de hoogte van de rente is dus te kort door de bocht, en een hypotheek met een lage rente hoeft in uw specifieke geval helemaal niet de perfecte hypotheek te zijn.

Hoge of lage hypotheekrente?

Onderling kunnen de rentepercentages van de verschillende aanbieders natuurlijk een klein beetje verschillen, maar waar ligt dat aan, en welke elementen spelen daarbij een rol? Ten eerste is er het gegeven van de vrijemarkteconomie waar we in Nederland mee te maken hebben. Dat betekent dat hypotheekaanbieders met elkaar moeten concurreren om de gunst van de klant.

Een lager hypotheekrentepercentage aanbieden is dan een goede manier om klanten te lokken. Als consument moet u zich dus realiseren dat hypotheekverstrekkers u (in de meeste gevallen) graag als klant willen hebben. Kijk dus goed rond naar de aanbieder met de beste voorwaarden. Uiteraard is puur het feit dat hypotheekverstrekkers met elkaar concurreren niet de enige reden waarom er verschillende rentepercentages worden gehanteerd. Er zijn nog een aantal factoren die een rol spelen. De belangrijkste pikken we er even uit.

Risico

Hypotheekrente vergelijkenEen heel relevant punt bij een lening, dus ook bij een hypothecaire lening, is het risico dat de leningverstrekker loopt. Hoe hoger het risico dat de aanvrager de hypotheek niet volledig af kan lossen, hoe strikter de voorwaarden zijn die de verstrekker hanteert. De mate van het risico zien we dan ook terug in de hoogte van het rentepercentage.

Wanneer u als hypotheekaanvrager voldoet aan de voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie heeft dat meestal al een positief effect op de hoogte (of eigenlijk de laagte) van de hypotheekrente en dit ziet u direct terug tijdens het hypotheekrente vergelijken. De Nationale Hypotheek Garantie zorgt er namelijk voor dat de schuldeiser, in dit geval de hypotheekverstrekker, wordt gecompenseerd als de consument onverhoopt niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen.

Wat ook erg relevant is bij het beoordelen van het risico is de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning. Er wordt bij het bepalen van de hypotheekrente gekeken naar de executiewaarde van het onderpand (het huis). Bedraagt de hypotheeksom bijvoorbeeld 50 procent van de executiewaarde dan is het risico dat de verstrekker niet kan worden terugbetaald natuurlijk kleiner dan wanneer er een hypotheeksom is afgesloten ter waarde van 100 procent van de executiewaarde. Wie volgens de inschatting van de verstrekker een beperkt risico loopt zal daarom ‘beloond’ worden met een lagere rente.

Looptijd van de hypotheek

De hypotheekrente die zal worden gevraagd heeft voor een belangrijk gedeelte ook te maken met de looptijd van de hypotheek. Althans als u graag de rente vast wilt zetten voor een bepaalde periode. Hoe langer de periode dat u de rente vast zet, hoe hoger het rentepercentage van de hypotheek uit zal vallen. De hypotheekverstrekker neemt hierbij namelijk een risico: u spreekt een standaard rentepercentage af, en wat de kapitaalmarkt ook doet, dat percentage betaalt u.

Vooral wanneer u graag het overzicht behoudt is het prettig om een (lange) rentevaste periode af te spreken. Dan weet u voor meerdere jaren precies waar u aan toe bent. In de meeste gevallen wordt er uitgegaan van een hypotheek met een looptijd van 30 jaar waarbij u de rente bijvoorbeeld voor 10, 15 of 20 jaar vast zet.

Let wel goed op wanneer u zich laat informeren over de mogelijkheden: een looptijd van 30 jaar is voor een hypotheek gebruikelijk, maar dat betekent zeker niet dat deze looptijd verplicht is. Afhankelijk van uw financiële situatie en uw wensen kan het best zo zijn dat een kortere looptijd meer voor de hand ligt.

Maandlasten van de hypotheek

Consumenten die verschillende hypotheken met elkaar vergelijken maken nogal eens de fout om, in plaats van naar de hoogte van de hypotheekrente, te kijken naar de hoogte van de maandlasten. Die twee zaken hebben wel iets met elkaar te maken, maar zeker niet alles. Maandlasten bestaan namelijk uit rente én aflossing. Wanneer de maandlasten laag zijn, maar u lost vrijwel niets af en blijft u op een gegeven moment met een hypotheekschuld zitten. Laat u dus tijdens het hypotheekrente vergelijken in geen geval door een laag rentepercentage verleiden, maar kijk altijd naar het totaalplaatje. Bij het afsluiten van een hypotheek geldt namelijk meer dan ooit: “goedkoop is duurkoop”.

4.7/517 ratings