Hypotheek Vergelijken

Heb je je droomhuis gevonden? Gefeliciteerd! Bij deze grote financiële levensbeslissing komt er veel kijken. Waar moet je beginnen en wat valt er allemaal te regelen? Hoeveel kun je van de belasting aftrekken (hypotheekrenteaftrek)? Hoeveel kun je maximaal lenen? Allemaal vragen die belangrijk zijn bij het hypotheek vergelijken. Geld24 helpt je op weg bij het hypotheek vergelijken.

Voor het grootste gedeelte is de hypotheekrente bepalend bij het hypotheek vergelijken. Kijk goed naar de voorwaarden van verschillende aanbieders en naar de hypotheekvormen. Een hypotheek met de laagste rente hoeft niet altijd de beste hypotheek voor jouw situatie te zijn.

Verschillende hypotheekvormen: de voor- en nadelen

Annuïteitenhypotheek

Voordelen

    • Veilig vermogen opbouwen door aflossing
    • Risico van rentestijging wordt vanaf de helft van de looptijd lager
    • Lage lasten bij de opstart door weinig aflossing

    Nadelen

    • Minder belastingvoordeel dan bij hypotheekvormen met vermogensopbouw
    • De nettolasten stijgen gedurende de looptijd van de hypotheek

    Hypotheek vergelijken - Geld24.nlDe annuïteitenhypotheek is de meest bekende hypotheekvorm. Je hebt een looptijd van 30 jaar en hebt veel overzicht. De verhouding tussen rente en aflossing is zodanig dat het bedrag steeds gelijk blijft.

    In de beginfase is de rente hoog, maar daarmee het aflossingsgedeelte laag. Na verloop van tijd verandert deze verhouding. Een maandelijkse aflossing is gebruikelijk.

    Een addertje onder het gras bij het vergelijken van hypotheekverstrekkers: de hypotheekrenteaftrek. Het bedrag dat bij je annuïteitenhypotheek aan rente wordt betaald kan wordt afgetrokken van het belastbaar inkomen.

    Aangezien de verhouding rente/aflossing verandert, kan je steeds minder worden afgetrokken. Veelal wordt dit gecompenseerd door inflatieontwikkeling.

    Verder kun je bij een annuïteitenhypotheek ervoor kiezen om het rentebedrag vast te zetten voor 10 of 20 jaar. Zo heb je een bepaalde zekerheid, ongeacht de fluctuaties. Logischerwijs is dit interessant wanneer de hypotheekrente laag is.

    Hypotheek Vergelijken en de Lineaire hypotheek

    Als alternatief op de annuïteitenhypotheek is er de lineaire hypotheek. Hierbij wordt de schuld in een relatief snel tempo omlaag gebracht. Keerzijde is dat er in de beginfase hogere maandlasten zijn. De aflossing gebeurt altijd met een vast bedrag, de aflossing – niet de rente. Vergelijk tijdens het hypotheek vergelijken goed de verschillende aanbieders en laat je goed adviseren door een specialist.

    Voordelen

    • Snelle en veilige opbouw van vermogen, net als bij de annuïteitenhypotheek
    • Steeds lagere maandlasten
    • Net als bij de annuïteitenhypotheek is het renterisico lager na de helft

    Nadelen

    • Hogere maandlasten in de beginfase
    • Het belastingvoordeel wordt minder gedurende het traject

    Hypotheekrente Vergelijken

    Hypotheek vergelijken? Het is toch simpel? Het klinkt allemaal heel eenvoudig: een hypotheek is een lening, en daarom is het logisch dat u over die hypothecaire lening een bepaald rentepercentage moet betalen. Dat is de theorie, en die is inderdaad vrij duidelijk, maar in de praktijk kan het allemaal toch een stukje ingewikkelder zijn. Juist daarom is het goed om bij het afsluiten van een hypotheek de hypotheekrente die een aanbieder in de voorwaarden heeft staan goed te vergelijken met de rentetarieven die andere hypotheekaanbieders te bieden hebben.

    Het belang van hypotheek vergelijken op basis van de rente

    Waarom de rente vergelijken tijdens het hypotheek vergelijken? De hoogte en de voorwaarden van de hypotheekrente zijn zonder meer belangrijk, daar kan geen misverstand over bestaan. Wat daarbij wel aangegeven moet worden is dat de hypotheekrente slecht één van de onderdelen van het totale pakket is bij het afsluiten van een hypotheek. Alleen afgaan op de hoogte van de rente is dus te kort door de bocht, en een hypotheek met een lage rente hoeft in uw specifieke geval helemaal niet de perfecte hypotheek te zijn.

    Hoge of lage hypotheekrente?

    Onderling kunnen de rentepercentages van de verschillende aanbieders natuurlijk een klein beetje verschillen, maar waar ligt dat aan, en welke elementen spelen daarbij een rol? Ten eerste is er het gegeven van de vrijemarkteconomie waar we in Nederland mee te maken hebben. Dat betekent dat hypotheekaanbieders met elkaar moeten concurreren om de gunst van de klant.

    Een lager hypotheekrentepercentage aanbieden is dan een goede manier om klanten te lokken. Als consument moet u zich dus realiseren dat hypotheekverstrekkers u (in de meeste gevallen) graag als klant willen hebben. Kijk dus goed rond naar de aanbieder met de beste voorwaarden. Uiteraard is puur het feit dat hypotheekverstrekkers met elkaar concurreren niet de enige reden waarom er verschillende rentepercentages worden gehanteerd. Er zijn nog een aantal factoren die een rol spelen. De belangrijkste pikken we er even uit.

    Risico

    Hypotheekrente vergelijkenEen heel relevant punt bij een lening, dus ook bij een hypothecaire lening, is het risico dat de leningverstrekker loopt. Hoe hoger het risico dat de aanvrager de hypotheek niet volledig af kan lossen, hoe strikter de voorwaarden zijn die de verstrekker hanteert. De mate van het risico zien we dan ook terug in de hoogte van het rentepercentage.

    Wanneer u als hypotheekaanvrager voldoet aan de voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie heeft dat meestal al een positief effect op de hoogte (of eigenlijk de laagte) van de hypotheekrente en dit ziet u direct terug tijdens het hypotheek vergelijken. De Nationale Hypotheek Garantie zorgt er namelijk voor dat de schuldeiser, in dit geval de hypotheekverstrekker, wordt gecompenseerd als de consument onverhoopt niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen.

    Wat ook erg relevant is bij het beoordelen van het risico is de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning. Er wordt bij het bepalen van de hypotheekrente gekeken naar de executiewaarde van het onderpand (het huis). Bedraagt de hypotheeksom bijvoorbeeld 50 procent van de executiewaarde dan is het risico dat de verstrekker niet kan worden terugbetaald natuurlijk kleiner dan wanneer er een hypotheeksom is afgesloten ter waarde van 100 procent van de executiewaarde. Wie volgens de inschatting van de verstrekker een beperkt risico loopt zal daarom ‘beloond’ worden met een lagere rente.

    Looptijd van de hypotheek

    De hypotheekrente die zal worden gevraagd heeft voor een belangrijk gedeelte ook te maken met de looptijd van de hypotheek. Althans als u graag de rente vast wilt zetten voor een bepaalde periode. Hoe langer de periode dat u de rente vast zet, hoe hoger het rentepercentage van de hypotheek uit zal vallen. De hypotheekverstrekker neemt hierbij namelijk een risico: u spreekt een standaard rentepercentage af, en wat de kapitaalmarkt ook doet, dat percentage betaalt u.

    Vooral wanneer u graag het overzicht behoudt is het prettig om een (lange) rentevaste periode af te spreken. Dan weet u voor meerdere jaren precies waar u aan toe bent. In de meeste gevallen wordt er uitgegaan van een hypotheek met een looptijd van 30 jaar waarbij u de rente bijvoorbeeld voor 10, 15 of 20 jaar vast zet.

    Let wel goed op wanneer u zich laat informeren over de mogelijkheden: een looptijd van 30 jaar is voor een hypotheek gebruikelijk, maar dat betekent zeker niet dat deze looptijd verplicht is. Afhankelijk van uw financiële situatie en uw wensen kan het best zo zijn dat een kortere looptijd meer voor de hand ligt.

    Maandlasten van de hypotheek

    Consumenten die verschillende hypotheken met elkaar vergelijken maken nogal eens de fout om, in plaats van naar de hoogte van de hypotheekrente, te kijken naar de hoogte van de maandlasten. Die twee zaken hebben wel iets met elkaar te maken, maar zeker niet alles. Maandlasten bestaan namelijk uit rente én aflossing. Wanneer de maandlasten laag zijn, maar u lost vrijwel niets af en blijft u op een gegeven moment met een hypotheekschuld zitten. Laat u dus tijdens het hypotheek vergelijken in geen geval door een laag rentepercentage verleiden, maar kijk altijd naar het totaalplaatje. Bij het afsluiten van een hypotheek geldt namelijk meer dan ooit: “goedkoop is duurkoop”.

    De financierder van de hypothecaire lening is een financiële instelling zoals een bank. De bank die de hypothee heeft toegestaan, ontvangt maandelijkse rentebetalingen en terugbetalingen van het geleende bedrag.

    Ook houdt deze een retentierecht op het onroerend goed als zekerheid dat de lening wordt terugbetaald. Het geld van de hypothecaire lening wordt gebruikt om het onroerend goed te kopen en eigendomsrechten op het onroerend goed te ontvangen. Wanneer de hypotheek volledig is terugbetaald, wordt het retentierecht verwijderd. Als de lener de hypotheek niet terugbetaalt, kan de kredietgever het onroerend goed in bezit nemen.

    Het betalen van de hypotheek

    Hypotheekbetalingen worden gemengd met het geleende bedrag, of ook gekend als de hoofdsom, en de kosten voor het lenen van het geld, of de rente. Welk bedrag een lener betaalt, hangt af van verschillende dingen, waaronder hoeveel er wordt geleend, de rentevoet op de hypotheek en de afschrijvingsperiode of de tijd die de kredietnemer nodig heeft om de hypotheek terug te betalen.

    De duur van een afschrijvingsperiode hangt af van hoeveel de lener zich elke maand kan veroorloven om terug te betalen. De lener betaalt meestal minder rente als de afschrijvingsperiode korter is. Een typische afschrijvingstermijn duurt 25 jaar en kan worden gewijzigd wanneer de hypotheek wordt verlengd of verkort. Sommige leners kiezen er bijvoorbeeld voor om hun hypotheek om de vijf jaar te herzien.

    Hypotheken worden terugbetaald via een regelmatig schema en zijn meestal identiek bij elke betaling. Normaal gezien gebeurt de terugbetaling via maandelijkse betalingen.

    Overwegingen bij het hypotheek vergelijken

    De eerste en belangrijkste overweging is om te bepalen of u in feite in de financiële positie verkeert om een ​​huis te kopen. U moet natuurlijk voldoende kredietwaardigheid hebben om verder te gaan bij het kopen van een huis. Kredietverstrekkers zullen deze informatie bekijken en de hoeveelheid schuld bepalen die u redelijkerwijs kunt afhandelen, gezien uw inkomen, arbeidsverleden en kredietgeschiedenis.

    Op basis van hun perceptie van deze informatie, evenals een specifiek acceptatiebeleid, kunnen kredietverstrekkers al dan niet een krediet aan u verstrekken. In een ongelukkig geval kan u geweigerd worden bij de aanvraag van een hypotheek.

    Het is belangrijk om de verschillende kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken op basis van rentevoeten en kosten. Het kan u ook helpen om de lening te vinden die aan uw behoeften voldoet. Rentevoeten kunnen dagelijks veranderen. Daarom kan u dezelfde vergelijkingen maken over verschillende dagen. Kies vervolgens verstandig voor de kredietverstrekker met de beste tarieven in geval van geld lenen voor een hypotheek.

    Hypotheek oversluiten

    De kans is groot dat u een hypotheek heeft. Echter is het misschien zo dat de huidige rentevoeten veel lager liggen dan de rentevoet die bepaald werd aan uw hypotheek. In dat geval kan u de hypotheek oversluiten, of met andere woorden uw hypotheek herzien naar een gunstiger tarief. Het oversluiten van een hypotheek is ook mogelijk als u over geld beschikt waarmee u de hypotheek kan laten herzien en sneller kan afbetalen.

    Hypotheek24

    Op zoek naar de juiste hypotheek? Dan bent u bij Hypotheek24 aan het juiste adres. Waarom? Lees verder.

    Een eigen woning is voor veel mensen een droom. Maar het is ook een forse investering die niet voor iedereen is weggelegd. Waar het vaak op aankomt? De hypotheek. Want aan een hypotheekaanvraag worden nu eenmaal wat eisen gesteld. Het zou toch jammer zijn wanneer u er pas achter komt dat u geen hypotheek kunt krijgen op het moment dat u al bij een hypotheekadviseur aan tafel zit. Zonde van uw tijd. Gelukkig biedt Hypotheek24 de mogelijkheid om dit soort situaties te voorkomen. Want al lijkt het soms ingewikkeld, dankzij de werkwijze van Hypotheek24.nl is het afsluiten van een hypotheek verrassend eenvoudig. En u hoeft er de deur niet eens voor uit!

    Hypotheek vergelijken via Hypotheek24

    Hypotheek24Om een passende hypotheek af te kunnen sluiten is het belangrijk dat u eerst weet hoe hoog de maximale hypotheeksom mag zijn die u zich op basis van uw financiële situatie kunt veroorloven. U zal de hoogte van de hypotheek dus moeten berekenen. Dat klinkt natuurlijk bijzonder ingewikkeld. Met name wanneer u van uzelf weet dat u geen economisch of financieel specialist bent. Direct bij dit eerste punt bewijst Hypotheek24 al dat het toch eenvoudiger is dan de meeste mensen denken. De tool op de website waarmee u tot het juiste bedrag komt is bijzonder overzichtelijk. Eerst wat persoonlijke informatie (burgerlijke staat, aantal kinderen en dergelijke).

    Vervolgens wordt er in vijf stappen een risicoprofiel opgesteld. Op dat moment krijgt u al de eerste tip over het aantal jaar dat u de rente vast zou kunnen zetten. De volgende stap is het analyseren van de financiële situatie. Denk hierbij aan vragen over rood staan op een bankrekening, het (eventuele) bezit van een creditcard en het aantal leningen of kredieten dat u al hebt lopen. Het invullen van deze vragen kost nog geen 10 minuten. U krijgt direct een maximale koopsom en een maximaal hypotheekbedrag op uw scherm te zien.

    Matcht de hypotheeksom met het huis dat ik wil?

    Het zou goed kunnen dat u uw oog al op een huis hebt laten vallen. Maar is uw (maximale) hypotheeksom daarvoor toereikend? Ook dat is eenvoudig na te gaan. U vult de gevraagde gegevens in en er rolt een bedrag uit waar u mee verder kan. De informatie die u even in moet vullen heeft betrekking op onder meer de koopprijs van de woning en het type woning dat het betreft. Zelfs wanneer u van plan bent te gaan verbouwen kan dit worden meegenomen in de berekening. Alle kosten die bij de aankoop van een huis worden gemaakt worden nu automatisch toegevoegd door Hypotheek24. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van een taxatierapport en de notariskosten.

    Nog enkele eenvoudige vragen verder is het moment daar: Hypotheek24.nl tovert de drie hypotheken op uw scherm die het best passen bij de gegevens die u hebt ingevoerd. Dit zijn hypotheken van gerenommeerde hypotheekverstrekkers als Centraal Beheer Achmea, ABN Amro en Aegon. Is het zo eenvoudig? Ja, zo eenvoudig is het!

    Professioneel advies bij Hypotheek24

    Een hypotheeksom berekenen is dus bijzonder eenvoudig. Maar wat als u toch graag met een financieel expert zou willen praten? Hypotheek24 is voorbereidt op zo’n situatie. Niet zo gek ook, het afsluiten van een hypotheek is voor veel mensen een forse stap. Logisch dat een consument graag nog even een extra check uit wil voeren. En bij Hypotheek24.nl is dat dus geen enkel probleem. U kunt gewoon online een gratis belafspraak van een half uur in plannen. Een expert beantwoordt alle vragen die u nog hebt.

    Bent u tevreden? Dan is het tijd om de zaak definitief rond te maken. U doet de aanvraag en u levert de noodzakelijke documenten aan. Uiteraard moet er vervolgens nog wel het een en ander gekeurd worden, maar dat gaat over het algemeen behoorlijk vlot. Hypotheek24.nl begeleidt u bij elke stap die u neemt om de hypotheekaanvraag succesvol af te ronden. Alle papierwerk wordt op die manier geregeld en uiteraard op zo’n manier dat het allemaal voldoet aan de strenge regels van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Voor uw eigen financiële bestwil!

    Hypotheken vergelijken samengevat

    Het is nog steeds een integraal onderdeel van onze dromen om een ​​huis te bezitten. De waarheid is dat we misschien nooit meer de lage rentetarieven en  zullen zien die worden weerspiegeld in onze huidige economie. Een huis kopen kan een belangrijke investeringsmogelijkheid zijn en een van de belangrijkste beslissingen die u ooit zult nemen, vandaar ook dat hypotheek vergelijken zo belangrijk is.

    Concluderend loont het om verstandig te zijn bij het kiezen van een vertrouwde kredietverstrekker die met u samen gaat zitten om de juiste hypotheeklening te vinden die uw dromen weerspiegelt, evenals realistische financiële doelen.

Let op! Geld lenen kost geld