Hypotheek Vergelijken

Hypotheken Vergelijken

Heb je je droomhuis gevonden? Gefeliciteerd! Bij deze grote financiële levensbeslissing komt er veel kijken. Waar moet je beginnen en wat valt er allemaal te regelen? Hoeveel kun je van de belasting aftrekken (hypotheekrenteaftrek)? Hoeveel kun je maximaal lenen? Allemaal vragen die belangrijk zijn bij het hypotheek vergelijken. Geld24 helpt je op weg.

Klik hier om hypotheken te vergelijken

Voor het grootste gedeelte is de hypotheekrente bepalend bij het hypotheek vergelijken. Kijk goed naar de voorwaarden van verschillende aanbieders en naar de hypotheekvormen. Een hypotheek met de laagste rente hoeft niet altijd de beste hypotheek voor jouw situatie te zijn.

Verschillende hypotheekvormen: de voor- en nadelen

Annuïteitenhypotheek

Voordelen

  • Veilig vermogen opbouwen door aflossing
  • Risico van rentestijging wordt vanaf de helft van de looptijd lager
  • Lage lasten bij de opstart door weinig aflossing

Nadelen

  • Minder belastingvoordeel dan bij hypotheekvormen met vermogensopbouw
  • De nettolasten stijgen gedurende de looptijd van de hypotheek

Hypotheek vergelijken - Geld24.nlDe annuïteitenhypotheek is de meest bekende hypotheekvorm. Je hebt een looptijd van 30 jaar en hebt veel overzicht. De verhouding tussen rente en aflossing is zodanig dat het bedrag steeds gelijk blijft. In de beginfase is de rente hoog, maar daarmee het aflossingsgedeelte laag. Na verloop van tijd verandert deze verhouding. Een maandelijkse aflossing is gebruikelijk.

Een addertje onder het gras bij het vergelijken van hypotheekverstrekkers: de hypotheekrenteaftrek. Het bedrag dat bij je annuïteitenhypotheek aan rente wordt betaald kan wordt afgetrokken van het belastbaar inkomen.

Aangezien de verhouding rente/aflossing verandert, kan je steeds minder worden afgetrokken. Veelal wordt dit gecompenseerd door inflatieontwikkeling.

Verder kun je bij een annuïteitenhypotheek ervoor kiezen om het rentebedrag vast te zetten voor 10 of 20 jaar. Zo heb je een bepaalde zekerheid, ongeacht de fluctuaties. Logischerwijs is dit interessant wanneer de hypotheekrente laag is.

Hypotheek Vergelijken en de Lineaire hypotheek

Als alternatief op de annuïteitenhypotheek is er de lineaire hypotheek. Hierbij wordt de schuld in een relatief snel tempo omlaag gebracht. Keerzijde is dat er in de beginfase hogere maandlasten zijn. De aflossing gebeurt altijd met een vast bedrag, de aflossing – niet de rente. Vergelijk tijdens het hypotheek vergelijken goed de verschillende aanbieders en laat je goed adviseren door een specialist.

Voordelen

  • Snelle en veilige opbouw van vermogen, net als bij de annuïteitenhypotheek
  • Steeds lagere maandlasten
  • Net als bij de annuïteitenhypotheek is het renterisico lager na de helft

Nadelen

  • Hogere maandlasten in de beginfase
  • Het belastingvoordeel wordt minder gedurende het traject
19.5/521 ratings