FIOD is belastingfraude met creditcards op het spoor

FIOD is belastingfraude met creditcards op het spoor
FIOD is belastingfraude met creditcards op het spoor

Dat creditcards voor misdadigers een aantrekkelijk doelwit vormen om te gebruiken bij het uitvoeren van criminele activiteiten is een bekend fenomeen. Om deze vorm van fraude tegen te gaan zet de FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst, dan ook een groot aantal middelen, mankracht en tijd in. Gelukkig leidt deze inzet geregeld tot succes en kunnen er verdachten worden aangehouden die creditcardfraude plegen. Vanzelfsprekend is dat goed nieuws voor consumenten die veilig hun creditcard willen kunnen gebruiken.

Aanhouding op Schiphol

Ook in de afgelopen periode, om precies te zijn op 21 april, slaagde de FIOD erin om een aantal aanhoudingen te verrichten waarbij creditcardfraudeurs werden opgepakt. Deze verdachten, twee mannen die respectievelijk op Schiphol en in Zeewolde werden aangehouden, zouden diverse creditcards hebben gebruikt om grote bedragen te kunnen witwassen. Mogelijk is er tijdens deze witwaspraktijken gebruik gemaakt van gestolen creditcards of van creditcardgegevens die door middel van hacken in het bezit van de verdachten zijn gekomen. Dit kon of wilde de FIOD direct na de arrestatie van de verdachten echter nog niet bevestigen. Wat wel duidelijk werd is dat de opsporingsdienst beslag heeft gelegd op de woning van de hoofdverdachte in Zeewolde en daar tevens 12.500 euro contant geld en de aanwezige administratie heeft ingenomen.

Medeverdachte helpt met witwassen

De manier waarop de twee mannen gezamenlijk dachten de Belastingdienst te slim af te zijn met behulp van diverse creditcards ging als volgt in zijn werk: de hoofdverdachte beschikte over een aantal buitenlandse bankrekeningen waarvan hij de Nederlandse Belastingdienst niet op de hoogte had gesteld. Vervolgens nam de verdachte in Nederland geld op van deze buitenlandse rekeningen waarbij gebruik werd gemaakt van buitenlandse betaalkaarten. Het contante geld dat hij op deze manier ‘uit de muur trok’ stortte hij vervolgens contant op de rekening van de medeverdachte. Zoals het er nu naar uitziet wist het tweetal op deze manier ongeveer 500.000 euro wit te wassen in een periode beginnend in 2012 en dus eindigend nadat de beide mannen werden opgepakt.

Opsporing van de fraude

De Belastingdienst kwam de creditcard- en belastingfraude op het spoor door het analyseren van een aantal betalingsgegevens. Deze betalingen die worden gedaan met een buitenlandse creditcard in Nederland wordt gekoppeld aan vermogen (in dit geval het vermogen op de buitenlandse bankrekening) en aan de hand van deze informatie wordt gekeken of de belastingplichtige ook daadwerkelijk zijn belasting betaalt. Dat bleek bij de twee opgepakte mannen niet het geval waarna de FIOD tot aanhouding overging.

FIOD is belastingfraude met creditcards op het spoor
4 (80%) 1 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Creditcard Online
Anonieme creditcard toch niet zo anoniem
Anonieme creditcard toch niet zo anoniem

Films en series staan er vol mee, de ‘bad guy’ die de autoriteiten te slim af is door slechts gebruik...

Sluiten