Europese beleggingsautoriteit: verbod binaire opties, beperking CFD’s

Europese beleggingsautoriteit: verbod binaire opties, beperking CFD’s
Leestijd: 2 minuten

Op zich zat het er al een tijdje aan te komen. Eind maart 2018 werd echter bekend dat het er ook echt van komt: er komt een verbod op de verkoop van binaire opties in de Europese Unie. Eerst voor drie maanden, vervolgens wordt er geanalyseerd of het verbod verlengd gaat worden. Dit is bekendgemaakt door ESMA, de Europese toezichthouder op het gebied van effectenhandel. Het gaat bij dit verbod om de verkoop aan particuliere beleggers. Al langere tijd waren er grote vraagtekens bij de mogelijkheid voor particuliere beleggers om te handelen in binaire opties. Deze vorm van beleggen staat bekend als uiterst riskant.

Double or nothing

De Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) is tot de conclusie gekomen dat binaire opties zo complex zijn dat het risico dat deze vorm van beleggen in zich draagt niet te verantwoorden is. Bij dit type financiële producten wordt er namelijk niet slechts een rendement opgebouwd of waarde verloren aan hand van aandelenkoersen zoals bij “reguliere” beleggingsproducten het geval is. Bij binaire opties is het letterlijk een kwestie van alles of niets. Een belegger geeft bij handel in binaire opties aan of hij verwacht dat de koers van een onderliggend beleggingsproduct (bijvoorbeeld de waarde van een munt) stijgt of daalt binnen de tijd die bij de koop van de optie is afgesproken. Heeft de particuliere handelaar juist “gegokt” dan krijgt hij de inleg plus een vaak heel hoog rendement uitgekeerd. Er is zelfs een variant waarbij de handelaar een bepaalde koers moet voorspellen die gehaald moet worden. Zit de particuliere belegger mis dan is hij zijn volledige inleg kwijt. Dat de onderliggende waarde steeds vaker een cryptomunt is maakt het geheel nog onvoorspelbaarder en minder transparant.

Verkoop Contracts for Differences ook beperkt

De ESMA heeft ook de handel voor particulieren in contracts for differences behoorlijk ingeperkt. Deze zogenaamde hefboomproducten zijn voor veel beleggers lastig te begrijpen. Bovendien is het risico beduidend groter dan bij de handel in reguliere aandelen. Uit onderzoek war de ESMA zich onder meer op baseert blijkt dat particuliere beleggers meestal verlies lijden op CFD’s.

Hefboom en risico CFD’s

Een belangrijk aspect van handel in CFD’s is de zogenaamde “leverage” (hefboom). Dat houdt in dat een belegger met een kleine inleg een kans heeft op een hoog rendement. Dat komt omdat de hefboom ervoor zorgt dat het rendement berekend wordt over de totale positie. Als een belegger 1000 euro inlegt met een leverage (hefboom) van 100 dan bedraagt de totale positie 100.000 euro. Een koersstijging van 2% levert in dat geval 2000 euro op. Zou er geen sprake zijn van een hefboom dan leverde een koersstijging van 2% “slechts” 20 euro op bij een inleg van 1000 euro. Het riskante van CFD’s is echter dat dit principe ook de andere kant op werkt. Kortom: het risico is beduidend groter dan bij inleg in een “gewoon” aandeel. Daalt een onderliggende index van een CFD in waarde dan wordt het verlies met de leverage vermenigvuldigd. Een hefboom heft: soms een gunstige kant op, soms een ongunstige kant op.

5/59 ratings
Gerelateerde artikelen
Meer in Geldzaken
Samen delen we de zorgkosten: loyaliteit en de cijfers
Samen delen we de zorgkosten: loyaliteit en de cijfers

Leestijd: 2 minuten Het Nederlandse zorgstelsel is gebaseerd op het zogenaamde solidariteitsprincipe. Dat wil zeggen dat iedereen (vrijwel) dezelfde basispremie...

Sluiten