Energieleveranciers zien de noodzaak om de prijzen voor energie nog verder op te drijven. Dit komt onder andere doordat de gasprijzen zo hoog zijn. Het is zelfs zo dat allerlei bedrijven tussentijds al voor verhogingen van de energieprijzen hebben gekozen. Deze prijsverhogingen lopen bij sommige kleinere aanbieders al op tot meer dan 500 procent. Ook worden er contracten met klanten per direct opgezegd. Het is dus belangrijk om hier meer kennis over op te doen. Zo weet je als consument wat je de komende tijd te wachten staat op de markt voor energie.
Inhoudsopgave
Simpele mededeling
Sommige energieleveranciers hebben niet meer dan een simpele mededeling rondgestuurd met betrekking tot de verhoging van de prijzen. Daarin wordt meegedeeld dat bijvoorbeeld elektriciteit tweemaal zo duur wordt. Gas kan zelfs drie keer zo duur worden. Wie een variabel contract heeft, zit dus vooral met de problemen op dit vlak. Afhankelijk van de leverancier die je gekozen hebt kan je flink meer kosten voor je kiezen krijgen, zonder dat je veranderingen in je gebruik hebt doorgevoerd. Daarbij komt dat de contracten vaak zonder aankondiging aangepast kunnen worden.
Niet alleen in Nederland
De problemen met betrekking tot de kosten voor energie doen zich niet alleen in Nederland voor. Het is zelfs zo dat dit in heel Europa speelt. Dit is ook goed te zien aan leveranciers die in meerdere landen actief zijn. Die zien bijvoorbeeld in sommige landen hun tak failliet gaan en proberen daarom in andere landen tijdig in te grijpen om een verder faillissement te voorkomen. Dit heeft bijvoorbeeld bij Enstroga geleid tot verhogingen van stroom en gas met prijzen die meer dan 500 procent hoger zijn komen te liggen. Daarbij komt dan ook nog eens dat er een verschil in visie op de gang van zaken bestaat.
Bedrijven in de problemen
Het is anderzijds ook zo dat de bedrijven zelf ook geconfronteerd worden met allerlei problemen op de energiemarkt. Die problemen zorgen er mede ook voor dat de leveringen niet goed draaien en dat er dus tekorten zijn. Ook zorgt het ervoor dat de inkoop va bijvoorbeeld gas veel meer is gaan kosten. Daardoor is het voor de bedrijven niet anders mogelijk dan deze kosten ook aan de klanten door te berekenen. Het gevaar bestaat dat de bedrijven anders failliet gaan. Veel energieleveranciers zijn op dit moment zelfs gestopt met het actief werven van klanten. Juist ook om verdere problemen tegen te gaan.
Goed opletten met vergelijken
Door de ontwikkelingen is het ook zo dat het gebruikmaken van vergelijkingstools belangrijker dan ooit is geworden. Wanneer je als consument het best af wilt zijn, is het zaak om goed te bekijken welke mogelijkheden je allemaal hebt en welke leveranciers niet bij jou passen. Op die manier kan je er zeker van zijn dat je niet meer betaalt dan nodig is. Al is de kans wel groot dat de kosten altijd hoger komen te liggen dan je tot nu toe gewend was. Dat is wel belangrijk om mee te wegen.