Energie Vergelijken

Energie vergelijken met de Geld24 Energievergelijker

Waarom energie vergelijken? Energie, we kunnen niet zonder. Om huizen te verwarmen, om lampen te laten branden, om eten te koken en om onze elektrische apparatuur te laten werken. In een moderne samenleving zoals we die in Nederland (en in het Westen) kennen draait alles om energie. En gelukkig is gas en elektriciteit ruimschoots voorhanden. We gebruiken het met z’n allen dan ook veel. Misschien zelfs te veel. Maar dat is weer een andere discussie. Feit is dat een gemiddeld Nederlands gezin meer dan 3000 kilowattuur aan elektriciteit en ongeveer 1500 kubieke meter aan gas per jaar gebruikt. Behoorlijke hoeveelheden. Zeker wanneer u bedenkt dat dit behoorlijke kosten met zich meebrengt.

Om een indicatie te geven: het Nibud becijferde dat dit voor 2016 neerkwam op een kostenpost van €95 per maand. Let wel, dat zijn alleen nog maar de kosten met betrekking tot gas! Wanneer we (of eigenlijk het Nibud) ook nog naar de elektriciteit kijken komt er gemiddeld nog €45 bij op. Gemiddeld komt het totale kostenplaatje dus uit op €135 per maand! Dat is gewoon heel veel geld!

Energie is dus niet gratis. Voor gas en elektriciteit moet flink betaald worden, dat is wel duidelijk. Maar hoe kunt u nu het best voorkomen dat u te veel betaald? Het antwoord is simpel: energie vergelijken. Toegegeven, dat is net iets makkelijker gezegd dan gedaan. Aan de andere kant: zo ingewikkeld is energie vergelijken ook weer niet. Mits u een goede en overzichtelijke energievergelijker bij de hand hebt. En die vindt u dan weer hier dus dat komt goed uit.

Energie vergelijken voor iedere situatie

Energie vergelijken via Geld24.nlWat u uit de gemiddelde cijfers op kunt maken is dat u elke maand een fors bedrag kwijt bent aan energie. Maar hoeveel precies, daar zegt een gemiddeld cijfer natuurlijk niets over. Dat is namelijk ook extreem afhankelijk van uw persoonlijke (woon)situatie. Heel simpel: een eenpersoonshuishouden verbruikt gewoon een stuk minder energie dan een huishouden dat bijvoorbeeld uit zes personen bestaat. Ook de staat van de woning, het totale woonoppervlak en de eventuele aanwezigheid van zonnepanelen zijn zaken die invloed hebben op het totale energieverbruik. En dat is bijzonder belangrijk om te beseffen. Want de hoeveelheid energie die u verbruikt (en zelfs de verhouding tussen gas en elektriciteit) is één van de meest bepalende factoren als het aankomt op energie vergelijken en vervolgens het uitkiezen van de energieaanbieder die voor u de gunstigste prijzen én voorwaarden hanteert.

TIP: Heeft u vragen tijdens het energie vergelijken? Klik dan hier voor de veelgestelde vragen.

Energieprijzen vergelijken op basis van contract

U kunt natuurlijk vrij eenvoudig uitrekenen welke energieleverancier u de absolute bodemprijs rekent op basis van uw specifieke verbruik van gas en elektriciteit en de verhouding tussen deze twee soorten van energie die op u van toepassing is. De absolute bodemprijs is echter niet altijd de beste deal. Een overweging die namelijk ook meespeelt is het type contract dat u wenst. Een lage energieprijs in combinatie met een ongewenst soort contract is namelijk ook niet ideaal, of beter gezegd: gewoon best wel vervelend.

Energiecontracten: bepaalde of onbepaalde tijd

Vergelijkt u energieaanbieders dan kunt u kiezen uit meerdere contractvormen. Vanzelfsprekend kiest u het contract waar u een voorkeur voor hebt. Het is dan wel handig om te weten welke soorten contracten er zoal zijn. Soms lijkt het allemaal wat onoverzichtelijk, maar bij nader inzien valt dat wel mee. Het eerste punt waar u voor uzelf duidelijkheid over moet krijgen om op een goede manier energieleveranciers te kunnen vergelijken is of u de voorkeur geeft aan een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd.

Een energiecontract voor bepaalde tijd heeft als voordeel dat u precies weet wanneer u weer van het contract af bent. Een energiecontract voor onbepaalde tijd heeft als voordeel dat u (met inachtneming van een bepaalde termijn) zonder gedoe over kunt stappen. Bij een contract voor bepaalde tijd komt er regelmatig een overstapboete om de hoek kijken. Wie daar per definitie geen zin in heeft weet bij dezen in elk geval een reden te bedenken om voor een contract voor onbepaalde tijd te kiezen.

Energie vergelijken; vast of variabel tarief?

Alle energieprijzen en alle leveranciersEen ander vergelijkingspunt tijdens het energie vergelijken is de manier waarop u wilt dat het tarief voor elektriciteit en gas wordt berekend. Heeft u een voorkeur voor vast of voor variabel? Meestal hangt dit af van uw bereidheid om ‘risico te nemen’. Dat klinkt een beetje extreem, maar het heeft gewoon te maken met een stukje onzekerheid dat komt kijken bij een variabel energietarief. Bij dat tarief worden namelijk de ontwikkelingen van de energiemarkt gevolgd. Dat betekent dat het tarief (oftewel het bedrag) dat u betaalt natuurlijk fluctueert. En dat kan natuurlijk zowel positief als negatief uitpakken voor uw portemonnee.

Weet u liever exact waar u aan toe bent en wat u qua prijs kunt verwachten bij het ontvangen van de energierekening dan ligt het meer voor de hand om te kiezen voor een energiecontract met een vooraf afgesproken vaste prijs. Sommige energieleveranciers bieden overigens ook contracten aan waarbij er een combinatie wordt gemaakt tussen een vaste en een flexibele prijs. In zo’n geval is bijvoorbeeld de gasprijs van te voren vastgesteld terwijl de prijs voor elektriciteit kan fluctueren.

Waarom energie vergelijken?

Er is dus wat te kiezen als het aankomt op de leverancier die u uw elektriciteit en gas zal gaan leveren. Maar wat is nu precies de reden om tijd uit te trekken en de verschillende aanbieders te vergelijken? Is dat zinvol, of is dat in feite verspilde moeite?

Nou, dat antwoord is heel simpel: heel veel huishoudens in Nederland betalen (veel) teveel voor hun energie. De kans dat dit bij u ook het geval is mag u niet onderschatten. Met name wanneer u lang geleden of zelfs helemaal nooit bent overgestapt kunt u er eigenlijk van uitgaan dat u bij uw huidige energieleverancier meer betaalt dan noodzakelijk is. En dat betekent dat u met een avondje energie vergelijken al snel honderden euro’s op jaarbasis kunt besparen. Dat zou voor elke Nederlander reden genoeg moeten zijn om aan de slag te gaan. Met name ook omdat het energie vergelijken met behulp van een goede energievergelijker helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn.

Kritisch vergelijken

Kritisch bekijken of u met een overstap van uw huidige naar een nieuwe energieleverancier geld kunt besparen is altijd een goed idee. Vaak is het namelijk inderdaad zo dat u op dit moment te veel betaalt. Maar wanneer u wilt besparen op de rekening voor gas en elektriciteit is alleen een overstap eigenlijk niet voldoende. Want de beste manier om te besparen op energie is nog steeds door minder gebruik te maken van gas en stroom. Of om zelf energie op te wekken, bijvoorbeeld door zonnepanelen te laten plaatsen op uw woning.

Wilt u liever geen zonnepanelen op uw dak plaatsen maar wilt u wel besparen op de energierekening? Wie goed oplet vindt allerlei bespaaropties. Bijvoorbeeld door de verwarming een graadje (of desnoods een halve graad) lager te zetten. Ook hele simpele zaken als niet onnodig licht laten branden, de installatie van de juiste spaarlampen en zorgen voor een goede isolatie in uw huis helpen al enorm om uw energieverbruik terug te dringen. Dat is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. U slaat dus twee vliegen in één klap.

Groene of grijze stroom?

Een onderwerp dat met betrekking tot energie steeds interessanter wordt is de herkomst van de energie. Het zou kunnen dat dit u niet zoveel uitmaakt, maar veel consumenten beginnen dit toch echt belangrijk te vinden. Want er is namelijk de keuze tussen ‘groene’ en ‘grijze’ energie. Met name op het gebied van elektriciteit speelt dit issue. Grijze stroom is stroom die op de ‘gewone’ manier wordt opgewekt. Dat wil zeggen dat het alleen om het eindresultaat (elektriciteit) draait en dat er geen speciale aandacht is voor de milieueffecten die de opwekking van dit soort elektriciteit heeft. Grijze stroom wordt bijvoorbeeld opgewekt in (vervuilende) bruinkoolcentrales. Het tegenovergestelde van grijze stroom is groene stroom. Groene stroom wordt op een minder vervuilende manier opgewekt doordat er gebruik wordt gemaakt van natuurlijke hulpbronnen. Te denken valt aan zonne-energie, waterkracht energie of stroom die met behulp van waterkrachtcentrales wordt opgewekt.

Overstappen naar groene stroom

Wilt u graag dat de elektriciteit die u gebruikt het milieu niet onnodig belast? Bij de meeste energiemaatschappijen is het mogelijk om groene stroom af te nemen, dit kunt u tijdens het energie vergelijken zien. Wanneer dit voor u een belangrijk punt is dan kijkt u hier natuurlijk naar wanneer u de verschillende energieleveranciers gaat vergelijken. De verschillende energiemaatschappijen hebben overigens inmiddels zelf ook door dat er een grote vraag is vanuit de markt als het aankomt op groene energie. Daarom geven de meeste maatschappijen op hun website heel duidelijk aan wat er mogelijk is op het gebied van de afname van groene stroom.

Stel dat u een overstap van grijze (dus ‘gewone’) stroom naar groene stroom overweegt. Wat verandert er dan voor u als consument? Eigenlijk niet zoveel. De elektriciteit blijft in principe hetzelfde. Het enige punt waarop groene en grijze stroom echt van elkaar verschillen is de manier waarop het wordt opgewekt. Groene stroom is een minder grote belasting voor de natuur, maar de stroom is net zo krachtig als grijze stroom. Al uw apparaten zullen dus op groene stroom precies op dezelfde manier blijven werken als dat ze al deden op grijze stroom.

Is groene stroom altijd even ‘groen’?

Het lijkt misschien een beetje een vreemde vraag: hoe groen is groene stroom? Toch is deze vraag relevant. Want sommige groene stroom is nu eenmaal groener – dat wil zeggen minder milieubelastend – dan andere groene stroom. Een goed voorbeeld van relatief belastende groene stroom is stroom die wordt opgewekt door het verbranden van biomassa. Deze massa is vaak houtafval. Is er echter geen houtafval meer dan worden er bossen gekapt om aan de vraag te voldoen. Niet echt milieuvriendelijk natuurlijk…
De beste optie voor de natuurliefhebber is stroom die is opgewekt door de kracht van de zon en de wind te benutten. De wind blijft wel waaien, de zon blijft wel schijnen: de energie die zo wordt opgewekt schaadt het milieu vrijwel niet.

Leveranciers in deze vergelijking

Hier kunt u meer informatie vinden over de energieleveranciers in deze vergelijking.

Veelgestelde vragen tijdens het energie vergelijken

Veelgestelde vragen tijdens energie vergelijkenMag ik zomaar overstappen naar een andere energieleverancier?

  • Overstappen naar een andere energieleverancier is zeker mogelijk. Wat de voorwaarden hiervan precies zijn hangt af van de afspraken die u hebt gemaakt met uw huidige leverancier. In sommige gevallen krijgt u te maken met een overstapboete. Dit is alleen het geval wanneer u een contract voor bepaalde tijd hebt afgesloten. Heeft u een contract voor onbepaalde tijd bij uw huidige leverancier dan is overstappen gratis en mag er geen overstapboete worden berekend.

Mag mijn energieleverancier mijn contract stilzwijgend verlengen?

  • Dat ligt eraan. Een contract voor bepaalde tijd mag alleen stilzwijgend worden verlengd wanneer het contract tegelijkertijd wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Wanneer dat is gebeurd betekent dat direct dat de energieleverancier geen overstapboete meer mag berekenen als u wilt overstappen.

Ik wil mijn energierekening in termijnen betalen. Kan dat?

  • Ja. Het is wettelijk zo geregeld dat een energieleverancier de consument de mogelijkheid moet bieden om in termijnen te betalen. Het kan wel zo zijn dat u bij ontvangst van de jaarrekening extra moet bijbetalen. Dat is het geval wanneer u meer energie hebt verbruikt dan door uw leverancier is ingeschat. Hebt u juist minder energie verbruikt dan krijgt u natuurlijk geld terug.

Wanneer krijg ik de eindafrekening van mijn vorige energieleverancier nadat ik ben overgestapt?

  • In Nederland is het zo geregeld dat een energieleverancier binnen zes weken een eindafrekening op moet sturen nadat een consument is overgestapt naar een nieuwe energieaanbieder. Stel dat uw (voormalige) leverancier dit niet doet dan kunt u hem daar op aanspreken. Wanneer geen bevredigende reactie krijgt kunt u een bezwaar indienen. In de algemene voorwaarden van de energieleverancier staat hoe u dit moet doen.

Wie controleert mijn meterstanden wanneer ik overstap naar een nieuwe energieleverancier maak?

  • Bij een overstap moeten de meterstanden natuurlijk worden opgenomen. Dat moet u zelf doen. Vervolgens geeft u deze meterstanden door aan de nieuwe energieleverancier. Doet u dit niet dan zal er een schatting worden gemaakt. Bij een schatting kan de eindafrekening natuurlijk afwijken van het werkelijke verbruik. Daarom is het aan te raden de meterstanden niet te laten schatten, maar gewoon zelf op te meten.

Ik dacht dat ik wilde overstappen, maar ik heb toch spijt van mijn overstap. Zit ik aan het contract vast?

  • Overstappen kan u veel geld besparen, dat zeker. Maar het kan gebeuren dat u al snel na uw overstap toch denkt dat u de verkeerde keuze hebt gemaakt. In bepaalde gevallen kunt u de overstap nog ongedaan maken. Wel moet u dat dan vrij snel doen. Hebt u via internet (bijvoorbeeld via een vergelijkingssite) een nieuw energiecontract afgesloten dan hebt u altijd een bedenktijd van 14 dagen. In deze periode kan de overeenkomst ongedaan gemaakt worden zonder dat dit verdere consequenties heeft.

Maakt het tijdens het energie vergelijken nog uit of ik in een koopwoning of in een huurwoning woon?

  • Ja, dit kan uitmaken. In principe kunt u zelf uw energieleverancier kiezen ongeacht of u in een koopwoning of in een huurwoning woont. Er is echter een uitzondering: hebt u een huurcontract getekend waarin specifiek is opgenomen dat u energie afneemt van degene van wie u huurt dan kunt u niet zelfstandig overstappen.

Ik krijg een contract opgestuurd terwijl ik alleen om informatie heb verzocht bij een energieleverancier. Wat nu?

  • De meeste energieleveranciers proberen op een fatsoenlijke manier met hun (potentiële) klanten om te gaan. Soms zijn er echter maatschappijen die klanten proberen te werven op een manier die niet zo netjes is. Bijvoorbeeld door bij de eerste aanvraag om informatie direct een contract op te sturen. Sommige consumenten voelen zich dan enigszins voor het blok gezet. U kunt een opgestuurd contract in principe direct bij het oud papier gooien. Hebt u (terwijl u dat eigenlijk niet wilde) het contract ondertekend? U zit daar dan normaalgesproken aan vast. Wel is er nog een wettelijke opzegtermijn van 14 dagen. Zorg dus dat u bij een ongewenst contract van deze 14 dagen gebruik maakt om op te zeggen.

Als ik na het energie vergelijken overstap naar een nieuwe energieleverancier kom ik dan tijdelijk zonder gas of stroom te zitten?

Hier hoeft u niet bang voor te zijn. Sommige mensen denken dat er bij een overstap eerst een afsluiting en vervolgens een aansluiting plaats moet vinden. Dit is niet het geval. Overstappen is een kwestie van administratie en dit wordt door de energieleverancier geregeld.

Moet ik mijn stroom en mijn gas bij dezelfde aanbieder afnemen?

  • Nee, dat hoeft niet. Veel mensen doen dit wel, maar op zich kunt u ervoor kiezen om uw stroom bij partij A en uw gas bij partij B af te nemen. Het voordeel van het afnemen van uw totale energiebehoefte bij één aanbieder is dat er minder geregeld hoeft te worden en dat alle gegevens bij één partij liggen. Wanneer u gebruikmaakt van meerdere aanbieders kan dit in sommige gevallen wel wat goedkoper zijn dan wanneer u gas én stroom bij dezelfde aanbieder afneemt.

Energie vergelijken kan veel geld opleveren maar let altijd op de kleine lettertjes van de energie aanbieding en laat u niet te snel verleiden door gratis cadeaus en hoge kortingen. 

Energie Vergelijken
4.8 (96.36%) 22 stemmen