Energie Vergelijken

Vergelijk Energie en Bespaar

Energie vergelijken? Vergelijk met een paar klikken de beste deals en stap direct over.

Vergelijker niet zichtbaar? Schakel dan je Adblocker uit voor deze pagina. Onze vergelijker werkt helaas niet wanneer je Adblocker actief is.

Energie vergelijken is steeds populairder aan het worden. Op het internet zijn tientallen sites te vinden die helpen om een goede deal te sluiten. Met veel succes, want elk jaar stappen meer dan een miljoen mensen over naar een andere energieleverancier.

Dat levert hen veel geld op. Dat zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Die organisatie onderzoekt de concurrentie op de energiemarkt. Uit hun laatste onderzoek blijkt dat een huishouden bij een overstap gemiddeld 400 euro bespaart op de energierekening.

Hoe komt het toch dat steeds meer mensen de prijzen van energie vergelijken? En bereid zijn om te wisselen van energieleverancier? Dat is een beetje de eigen schuld van de leveranciers. Want leveranciers doen vooral hun best om nieuwe klanten binnen te halen; niet om bestaande klanten te houden.

Trouwe klanten, die lang bij dezelfde leverancier blijven, gaan zelfs alleen maar meer betalen. Terwijl nieuwe klanten profiteren van scherpe prijzen en interessante acties. Energie vergelijken en Regelmatig overstappen is dus goed voor je portemonnee.

Energie vergelijken voorbereiden

Energie vergelijken via Geld24.nlHet heeft niet zoveel zin om zonder voorbereiding te gaan energie vergelijken en een energievergelijkingssite te bezoeken. Zo’n site kan alleen een goed aanbod doen als je je gegevens invult. Zoek daarom eerst de gegevens voor jouw situatie bij elkaar. Wat is het jaarverbruik en heb je een dubbele meter. En vooral: wanneer eindigt het huidige energiecontract.

Overstappen kan namelijk bij de meeste contracten alleen kosteloos in de laatste drie maanden voordat het contract afloopt. Als je eerder wilt overstappen pleeg je contractbreuk. Dat kan wel, maar dan betaal je een opzegvergoeding of een boete. Die kan flink oplopen.

Het is verstandig om vooraf na te denken over de duur van je nieuwe energiecontract. Die keus is afhankelijk van het energieverbruik. Langlopende contracten zijn voordelig als je verwacht dat het energieverbruik gelijk blijft. Maar dan kun je een lange tijd niet kosteloos overstappen.

Als je denkt dat je verbruik de komende periode zal wijzigen is een kortlopend contract een logische keuze. Wie binnenkort gaat verhuizen kan ook beter een kortlopend contract nemen. Bij de meeste energieleveranciers moet je bij een verhuizing het contract meenemen naar het nieuwe adres. Dat is onhandig, want dat contract past niet bij het nieuwe energieverbruik.

Waar moet je op letten

Het maakt voor de kwaliteit van het gas en de stroom niet uit bij welke leverancier je een contract afsluit. Gas en elektriciteit voldoen in Nederland aan standaardnormen en die zijn voor elke leverancier gelijk. Wat dat betreft zijn er geen goede of slechte leveranciers. De verschillen zitten in de prijzen, de manier hoe de energie wordt opgewekt en in de geboden service. Als je gaat energie vergelijken doe je dat op basis van de criteria die jij belangrijk vindt.

Als je gaat energie vergelijken kun je, zoals de meeste mensen doen, zoeken op laagste prijs. Maar er zijn ook andere selectiecriteria mogelijk. Je kunt energieleveranciers ook beoordelen op basis van service, op duurzaamheid of op looptijd van het contract.

Staar je niet helemaal blind op de lage tarieven van gas en elektriciteit. Want er zijn andere manieren om de energierekening omlaag te krijgen. Zo worden er door energieleveranciers regelmatig exclusieve energiedeals aangeboden. Die zijn misschien wat minder aantrekkelijk vanwege de energieprijzen, maar door de eenmalige overstapbonus zijn ze financieel toch heel interessant.

Een vergelijkingssite gebruiken

Vergelijk alle energieleveranciersDe prijzen van de energieleveranciers worden op vergelijkingssites zoals Geld24.nl bij elkaar gezet. Dat bespaart jou veel werk. Doordat zo’n site de prijzen van de verschillende leveranciers op een overzichtelijke manier presenteert is vergelijken gemakkelijk.

De sites zijn onafhankelijk, maar toch kan het gebeuren dat de ene site een beter aanbod doet dan de andere. Dat komt doordat iedere vergelijkingssite afspraken met de energieleveranciers maakt. Bekijk daarom voor de beste deal tijdens het energie vergelijken altijd het aanbod van enkele vergelijkingssites. Je kunt natuurlijk ook zelf de prijzen van de energieleveranciers op hun eigen site controleren.

De energierekening bestaat behalve uit de prijs van gas en elektriciteit uit een groot aantal andere componenten. Zoals de vaste en variabele leveringskosten, energiebelasting, B.T.W., opslag van duurzame energie, transportkosten, vastrecht, aansluitkosten en meterhuur. De leverancier van de energie heeft alleen invloed op de prijs van gas en elektriciteit.

Houd daar rekening mee. Want niet alle vergelijkingssites geven dit even duidelijk aan. Het kan dus gebeuren dat de prijs die op de energiefactuur staat een stuk hoger is dan in het energiecontract.

Tenslotte zijn hier nog een paar laatste tips voor als je gaat energie vergelijken. Bezoek ten eerste meerdere vergelijkingssites en leg de resultaten daarvan naast elkaar. En ook heel belangrijk: laat je niet opjagen doordat je contract bijna is verlopen. Zelfs als je geen nieuw contract afsluit blijft er gewoon elektriciteit uit het stopcontact komen. Je blijft dan automatisch bij je oude energieleverancier.

4.3/510 ratings