Effect van het weer op reisverzekeringen

Leestijd: 2 minuten

Wanneer je het nieuws volgt dan zie je dat er verschillende bedreigingen zijn voor een ontspannen vakantie. Zo gaat het op luchthavens en bij luchtvaartmaatschappijen al tijden niet allemaal gesmeerd. Daarnaast is er natuurlijk de steeds grotere dreiging van de veranderde weersomstandigheden. Dit heeft ook zo zijn invloed op reisverzekeringen. Nu overstromingen en branden meer en meer grip op delen van Europa beginnen te krijgen, is het goed om te weten hoe dit eigenlijk precies zit. Zo weet je ook waar je aan toe bent als je op pad gaat.

Het soort schade

Wanneer je te maken krijgt met problemen door slecht weer, dan is het vooral belangrijk om te kijken naar het soort schade dat je lijdt. Wanneer een overstroming bijvoorbeeld je caravan of camper beschadigt, dan is het over het algemeen zo dat je hiertegen verzekerd bent. Wel is het belangrijk om te weten dat de omvang van je vergoeding dus ook afhangt van de hoogte van de verzekering die je hebt afgesloten. Overigens is het ook zo dat voertuigen niet altijd in elke verzekering zijn meegenomen, dus zoek dit wel goed uit. Dit kan veel leed voorkomen als je op pad bent.

Aankomst en vertrek

Een heel ander punt dat te maken heeft met slecht weer, is wanneer je aankomt en weer vertrekt. Het kan best zijn dat je niet naar je camping kan omdat er overstromingen zijn. Zoals het ook zo kan zijn dat je eerder moet vertrekken omdat er slecht weer aankomt. De annuleringsverzekering biedt dan uitkomst. Wel is het dan zo dat je niet met eigen vervoer op pad moet zijn. Ben je op pad gegaan met vliegtuig, bus of trein, dan is de kans groot dat de annuleringsverzekering hier onderdeel van is. Het is wel belangrijk om even in je polis alles na te gaan.

Kosten die niet vergoed worden

Er zijn ook kosten door het weer die helemaal niet vergoed zullen worden door de verzekeraar. Zo kan je bijvoorbeeld zelf kiezen om naar huis te gaan. Dan kan je geen aanspraak op je annuleringsverzekering maken. Ook is het zoals gezegd zo dat heel veel spullen niet in de dekking zijn opgenomen waar het om schade gaat. Een tent is bijvoorbeeld altijd wel gedekt, maar je dure designerbroek is dat waarschijnlijk niet. Je kan je dus afvragen of het slim is om die met je mee te nemen als je lekker op vakantie gaat.

Andere vakantiesituaties die je moet kennen

Er zijn ook andere vakantiesituaties die mogelijk een aanspraak op je reisverzekering vergen. Het is ook goed om te weten dat bijvoorbeeld stakingen van personeel of een tekort aan personeel bij luchtvaartmaatschappijen verzekerd is. Ook wanneer je je aansluiting mist door operationele redenen kan je de verzekering aanspreken. Of wanneer je onterecht geweigerd bent om in te stappen. Stel dat je vlucht is overgeboekt en je kan niet mee, dan maak je ook aanspraak op de verzekering. Weeg dit dus altijd allemaal mee als je vertrekt.