Een Spaarrekening kiezen, waar let ik op?

Een Spaarrekening kiezen, waar let ik op?
Een Spaarrekening kiezen, waar let ik op?

Hoewel veel mensen er voor kiezen om een deel van hun vermogen te beleggen in aandelen of opties is een spaarrekening ook nog steeds populair. Een spaarrekening is namelijk een stuk minder risicovol dan een belegging omdat de grillen van de effectenmarkt (vrijwel) geen invloed hebben op het rendement dat via de spaarrekening wordt ontvangen. Bij een spaarrekening is het namelijk zo dat een klant met een rekening een vastgesteld percentage rente over de inleg ontvangt. Deze rente kan vast of variabel zijn. De Nederlandsche Bank (in feite de staat) garandeert een vermogen tot 100.000 euro. Deze garantie houdt in dat een rekeninghouder tot dit bedrag volledig wordt gecompenseerd in het geval dat de bank waar hij de rekening heeft lopen failliet gaat.

Spaarrekeningen

Vrijwel elke bank in Nederland biedt spaarrekeningen aan voor particuliere spaarders, hoewel er enkele banken zijn die zich uitsluitend bezighouden met de zakelijke markt. De spaarrekeningen voor de particuliere spaarder zijn in verschillende categorieën in te delen. Elke bank heeft voor een rekening een speciale naam, die waarschijnlijk bedacht is door marketingmensen. Toch wijken bepaalde types rekeningen van verschillende banken slechts op kleine punten van elkaar af.

Verschillende soorten spaarrekeningen

Een particuliere klant die een spaarrekening wil openen kan kiezen uit verschillende soorten spaarrekeningen. De keuze die uiteindelijk gemaakt wordt hangt af van een aantal factoren. Ten eerste het doel waarmee gespaard wordt. Veel banken bieden speciale rekeningen aan waarbij de rekeninghouder in staat wordt gesteld om voor, bijvoorbeeld, een kind of kleinkind te sparen. Daarnaast is een veelvoorkomende variant dat er wordt gespaard voor extra pensioen.

Sparen met een variabele rente

Veel spaarrekeningen hanteren een variabel rentetarief dat oploopt naarmate er meer geld op de spaarrekening wordt gestort. Vaak is het geld op de rekening wel vrij opneembaar door de rekeninghouder, maar door een bonusrente te hanteren wordt de klant gepusht om het geld op de rekening te laten staan. Voor sommige rekeningen met een variabele rente wordt door een aantal banken een minimuminleg gevraagd, maar vrijwel elke bank heeft ook rekeningen in het assortiment waarbij een minimuminleg niet vereist is.

Sparen met een vaste rente

Spaarders die gebruik willen maken van een vaste rente zullen in de meeste gevallen hun geld onder moeten brengen in een zogenaamd deposito. Dit is een spaarrekening waarbij een bedrag voor een bepaalde periode vaststaat. Deze periode kan verschillen van soms slechts één maand tot in een aantal gevallen wel 20 jaar. Banken bieden over het algemeen meerdere mogelijkheden qua looptijd aan waartussen de klant kan kiezen.

Over het algemeen is het zo dat de vaste rente hoger uitvalt naarmate de looptijd van het deposito langer is. een deposito is alleen interessant wanneer je zeker weet dat je het geld gedurende een periode niet nodig hebt. Bij een deposito van verschillende banken is het namelijk onmogelijk om het geld gedurende de looptijd op te nemen. Andere banken bieden die mogelijkheid wel, maar rekenen hoge kosten wanneer je het geld voor het verstrijken van de looptijd opneemt. Veel banken eisen een minimuminleg van de klant; bedragen die vrij gebruikelijk zijn als inleg zijn 5000 of 10.000 euro. Bij de meeste spaardeposito’s krijgt de rekeninghouder de mogelijkheid om te kiezen of hij de rente maandelijks of jaarlijks wil ontvangen.

De rente op een spaarrekening

Een van de belangrijkste overwegingen om te kiezen voor een bepaalde spaarrekening is de hoogte van het rentepercentage. Vaak ontloopt het rentepercentage van de concurrerende banken elkaar niet veel, maar zeker bij grotere bedragen die langere tijd op een rekening staan (bijvoorbeeld in het geval van een spaardeposito) kan elk promille extra aan rente wel degelijk uitmaken. Er kan in elk geval gesteld worden dat het rentepercentage op een spaardeposito in negen van de tien gevallen hoger ligt dan het rentepercentage op een ‘gewone’ spaarrekening.

Sparen met fiscaal voordeel

Een groot aantal banken biedt hun klanten de mogelijkheid om gebruik te maken van de mogelijkheid tot ‘groen’ sparen (soms wordt hiervoor een andere term gebruikt). Dit groene sparen houdt in dat het spaargeld door de bank wordt geïnvesteerd in duurzame projecten. Deze manier van sparen kan om meerdere redenen interessant zijn. Ten eerste vinden veel mensen het een prettig idee om bij te dragen aan een duurzame toekomst en dat is dan ook de reden dat ze groen sparen. Er zijn echter ook afwegingen van fiscale aard die groen sparen aantrekkelijk maken. Wanneer je er voor kiest om groen te sparen ontvang je een korting op de vermogensrendementsheffing in box 3. Tot een bedrag van 56420 euro betaal je zelfs helemaal geen vermogensrendementsheffing.

Regel je bankzaken online of face to face

Je kunt er tegenwoordig vanuit gaan dat veruit de meeste bankzaken online worden geregeld. Internetbankieren is namelijk al een aantal jaar compleet ingeburgerd. Voor veel rekeningen geldt dan ook dat bankzaken alleen online kunnen worden gedaan. Heb je liever direct contact met je bank? Sommige rekeningen bieden deze mogelijkheid. Als dit voor jou belangrijk is zal je hier tijdens het vergelijken van de rekeningen dus goed op moeten letten.

Een Spaarrekening kiezen, waar let ik op?
4 (80%) 3 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Sparen
Persoonlijke Lening BKR
Lang doorsparen kost je geld?

Ben je van plan om binnenkort je geld opzij te zetten op een spaarrekening om zodoende te kunnen profiteren van...

Sluiten