Duurzame energie opwekken? Belasting betalen!

Duurzame energie opwekken? Belasting betalen!
Duurzame energie opwekken? Belasting betalen!

Duurzame energie, beter bekend onder de term groene energie. Er wordt veel over gesproken, vooral politici lussen er wel pap van. In de Tweede Kamer wordt er letterlijk uren over gedebatteerd. Overigens niet ten onrechte. Vrijwel iedereen is het er inmiddels wel over eens dat we een omslag moeten maken in de manier waarop we energie opwekken. Tenzij we gesmolten ijskappen gewoon voor lief nemen; en veel consumenten houden de voeten liever droog dus een stijgende zeespiegel is ongewenst. Vandaar dat steeds meer Nederlanders overstappen naar groene energie. En ook wekken steeds meer consumenten zelf duurzame energie op, bijvoorbeeld door zonnepanelen op het dak te laten plaatsen.

De verschillende energieleveranciers springen steeds meer in op deze behoefte van de consument en groene stroom is steeds vaker een belangrijk onderdeel van de geleverde energie. Ook helpen veel energieleveranciers de consument bij het zelf opwekken van duurzame energie. Voor het milieu is dit een goede zaak. De consument en de energieleverancier lijken de omslag naar duurzame energie te hebben gemaakt. Helaas blijkt uit recente rapporten dat de wetgeving in ons land nog niet is ingesteld op deze veranderingen. En dat kost zowel de energieleveranciers als de consument onnodig veel geld.

Tip: Zoek jij een goedkopere energieleverancier? Energie vergelijken kan je daarbij helpen.

Wetgeving en realiteit matchen niet

Lange tijd was het natuurlijk overduidelijk. Steenkool, aardgas en aardolie waren de fossiele brandstoffen die garant stonden voor het voorzien in onze energiebehoefte. Niet zo vreemd dat ook onze wetgeving op dit gegeven was (en is) ingesteld. Dat leidt echter wel tot wat bijzondere en vervelende consequenties. Zo blijkt uit een recent verschenen rapport van het gerenommeerde accountantsbureau PwC. Onderzoekers van PwC komen namelijk tot de conclusie dat organisaties (zoals energieleveranciers) en consumenten onder de huidige wetgeving eigenlijk dubbel belasting betalen wanneer ze (groene) energie opslaan en vervolgens terug laten vloeien naar het stroomnet. Een actie die uiteraard wordt uitgevoerd als er meer duurzame energie wordt opgewekt dan nodig is voor het eigen gebruikt.

Kortom: wie veel zonne-energie opwekt met eigen zonnepanelen krijgt daar de rekening voor gepresenteerd. Iets wat de politiek natuurlijk niet zou moeten willen. Want als consumenten en energieleveranciers hinder ondervinden wanneer ze duurzame energie opwekken komt er van het klimaatakkoord waar zoveel politieke partijen zo enthousiast over zijn natuurlijk niet veel terecht.

Waarom de huidige wetten niet voldoen

Tot nog niet zolang geleden was er bij de distributie van energie sprake van eenrichtingsverkeer. De energieleverancier leverde de stroom en het gas en de consument ontving de energie en betaalde daarvoor. Dat een consument zelf energie opwekt en levert aan het stroomnet is iets dat nieuw is. Op dit moment is het zo dat voor elk transport van energie belasting moet worden betaald. Wie energie opwekt en dat vervolgens ‘doorstuurt’ maakt dus twee keer gebruik van energietransport en betaalt dus twee keer de verschuldigde belasting. Om het zelf opwekken van energie interessant te maken zullen deze (belasting)wetten dus moeten worden aangepast.

Duurzame energie opwekken? Belasting betalen!
4 (80%) 3 stemmen
Gerelateerde artikelen